Un bilanţ pozitiv, acţiuni reuşite şi de succes au înregistrat, în anul 2012, ştiinţele socio-umaniste

2013-01-21
 

Instituţiile de cercetare din cadrul Secţiei Ştiinţe socio-umaniste s-au întrunit, pe 21 ianuarie 2012, pentru a-şi raporta activitatea ştiinţifică pe anul 2012.

Adunarea a fost moderată de acad. Alexandru Roşca, preşedintele Adunării anuale a membrilor AŞM din cadrul Secţiei, care a salutat prezenţa la întrunire a preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintelui AŞM, acad. Ion Tighineanu, Secretarului ştiinţific general al AŞM, m.c. Ion Guceac.

Conform agendei, cele 15 instituţii de cercetare – Institutul de Istorie, Stat şi Drept, Institutul de Filologie, Institutul Patrimoniul Cultural, Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, Institutul de Studii Enciclopedice, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, şi-au prezentat rapoartele de activitate ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2012, în care au fost expuse cele mai semnificative rezultate ştiinţifice obţinute în perioada de referinţă, impactul cercetărilor efectuate în dezvoltarea societăţii, precum şi obiectivele principale ce urmează a fi realizate în anul următor. Raportorii au făcut referire şi la problemele ştiinţifice existente, venind şi cu anumite propuneri de soluţionare a lor.

Fiecare raport a fost avizat de către comisii de experţi respective, în care s-a apreciat pozitiv activitatea ştiinţifică, inovaţională şi managerială ale membrilor instituţionali şi de profil ai Secţiei. În cadrul Adunării, au fost audiate şi rapoartele de activitate ale membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a adus mulţumiri Secţiei Ştiinţe socio-umaniste pentru efortul depus în obţinerea rezultatelor ştiinţifice notabile. Preşedintele AŞM a remarcat că deşi comunitatea ştiinţifică traversează o perioadă dificilă sub aspectul finanţării cercetării, iar cercetătorii sunt puşi la grele încercări din acest motiv, ei au servit, totuşi, cu devotament şi sacrificiu cauza ştiinţei, prezentând şi în acest an un bilanţ pozitiv, cu acţiuni reuşite şi de succes, care nu fac decât să onoreze şi să dea speranţa de a merge mai departe. Aceste încercări, ar trebui să consolideze şi mai mult comunitatea ştiinţifică, s-o facă şi mai puternică şi mai rezistentă la toate provocările.

Totodată, preşedintele a subliniat că trebuie dată o altă ordine obiectivelor propuse, fiind clar stabilită prioritatea lor. Şi pentru a deveni cât mai eficienţi e necesar să se pună umărul la ceea de ce are nevoie ţara, să se facă tot ce e posibil pentru ca lucrurile să meargă spre bine „Noi trebuie să vedem care este rolul şi impactul inovării asupra proceselor de dezvoltare a ţării”, a specificat preşedintele AŞM, întrebându-se retoric: dar care ar fi preţul unor lucrări de anvergură, precum cele ale academicienilor Andrei Eşanu, Valeriu Pasat, Demir Dragnev ş.a.? Oare pot avea preţ atare lucrări?

Pornind de la prevederile iniţiativei grupului de deputaţi, în frunte cu Vladimir Hotineanu, preşedintele AŞM a informat despre faptul că sistemul de administrare în comunitatea ştiinţifică se află în proces de reformare. În conformitate cu modificările operate în Codul cu privire la ştiinţă şi inovare, de la 1 ianuarie curent, se prevede instituirea a 6 secţii de ştiinţe: Ştiinţe naturale şi exacte; Ştiinţe inginereşti şi tehnologice; Ştiinţe medicale; Ştiinţe agricole; Ştiinţe sociale şi economice; Ştiinţe umanistice şi arte.

În scopul eficientizării în continuare a activităţii de cercetare, preşedintele AŞM a subliniat importanţa susţinerii şi promovării cadrelor tinere. În acest sens, Domnia sa a subliniat necesitatea participării cât mai active a cercetătorilor la concursurile programului comunitar de cercetare PC7 şi stabilirea unei colaborări mai active în perspectiva asocierii Republicii Moldova la următorul Program Cadru al UE „Orizont 2020” care va demara în 2014, încurajând participarea cercetătorilor şi la alte concursuri cu atragerea de fonduri extrabugetare pentru susţinerea şi dezvoltarea ştiinţei.

În numele celor prezenţi, acad. Alexandru Roşca a mulţumit preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca pentru prezenţa la acest for anual important al Secţiei, pentru alocuţiunea ţinută expres, dar şi pentru acele sugestii, încurajări şi doleanţe, pe care le-a expus în legătură cu activitatea Secţiei de mai departe.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM