Cronicar al culturii noastre, Aurelian Dănilă, omagiat la AŞM

2013-01-23
 

Aurelian Dănila, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, a fost distins cu cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei – Medalia „Dimitrie Cantemir”. S-a întâmplat în cadrul Simpozionului omagial, prilejuit de aniversarea a 65-a de la naşterea distinsului om de cultură, diplomat, preşedinte al Uniunii Muzicienilor din Moldova, maestru în artă, laureat al Premiului Naţional, până nu demult director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, actualmente, coordonator al Secţiei umanistice şi artă a AŞM.

Distincţia i-a fost înmânată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca pentru aportul său la promovarea şi dezvoltarea culturii, ştiinţei şi a managementului. Şi asta pentru că peste tot unde s-a aflat, pe post de persoană publică, s-a manifestat ca un om cu foarte bune calităţi. „Este o valoare pentru ţara noastră cu care noi ne mândrim”, a afirmat preşedintele AŞM, menţionând impactul deosebit al omului de artă asupra tuturor celor, cu care colaborează, prieteneşte, interacţionează.

O succintă incursiune în biografia profesorului Aurelian Dănilă a făcut m.c. Ion Guceac, Secretar ştiinţific general al AŞM, Domnia sa fiind şi pe post de moderator al evenimentului aniversar. Din creionarea traseului biografic am aflat că era un copil hiperactiv, ceea ce i-a provocat pe părinţi să-i facă un cadou neobişnuit pentru vârsta lui fragedă – un acordeon. Mai târziu darul părinţilor, s-a dovedit a fi o adevărată provocare pentru a-l înscrie pe Aurelian la şcoala de muzică „Eugen Coca" din Chişinău. Investiţiile au fost justificate, tânărul talentat Aurelian Dănilă înregistrând succes după succes. Fiind o personalitate complexă, în Laudatio prezentat, m.c. Ion Guceac a menţionat multitudinea de calităţi ale Domniei sale, fie că a activat în domeniul artei, fie în misiune diplomatică, fie în funcţie de demnitar, prin prodigioasa sa activitate, devenind cunoscut şi apreciat atât în ţară, cât şi departe peste hotarele ei. Ca om de ştiinţă s-a făcut remarcat mai ales prin lucrările "Maria Cebotari în amintiri, cronici şi imagini", Maria Bieşu: Scena, Opera – Dragostea mea”.

Un număr mare de prieteni, persoane de încredere, colegi au venit să-i ureze sănătate şi La mulţi ani sărbătoritului. Printre toţi cei dragi sufletului, în sală se afla cea mai scumpă fiinţă - mama omagiatului, doamna Nina Dănilă, căreia distinsul public i-a oferit flori şi aplauze.

Un nume strălucitor din galeria oamenilor frumoşi, prezenţi la eveniment a fost cel al compozitorului-academician Eugen Doga. Maestrul a depănat câteva dintre cele mai frumoasele amintiri, legate de prietenia lor, dar şi despre notele muzicale pe care le scria Aurelian, iar la acest popas aniversar i-a dorit sănătate, mulţi ani, multă izbândă, mult succes în creaţie, pentru că toate cărţile pe care le-a scris Aurelian Dănilă sunt nişte testamente pentru generaţiile viitoare despre artiştii noştri. „Îmi pare foarte bine că nu stai pe loc cu anii şi mergi după mine şi foarte bine faci. La suta ta de ani să ne vedem la o altă omagiere”, a glumit Eugen Doga.

Nu doar despre note muzicale s-a vorbit la aniversare, dar şi de note diplomatice. Acest lucru a ştiut să-l facă cel mai bine viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov. Venind şi cu un mesaj de felicitare din partea ministrului de Externe, viceprim-ministrului Iurie Leancă, i-a dorit aniversarului sănătate, succes în toate, să reuşească să-şi aşeze corect priorităţile, să-şi structureze la fel de corect activităţile, pentru că dispune de foarte multă energie şi mult talent.

Un mesaj de felicitare a venit din partea prim-ministrului Vladimir Filat, prin intermediul consilierului său, care i-a transmis omagiatului mulţi ani, mult noroc, sănătate, realizări frumoase pe viitor, exprimând profundă recunoştinţă pentru tot ce a realizat Aurelian Dănilă pe parcursul anilor în funcţiile importante şi responsabile pe care le-a deţinut.

În calitatea sa de Secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, Constantin Rusnac i-a înmânat lui Aurelian Danila Medalia UNESCO pentru contribuţia sa la promovarea valorilor culturale, dar şi cu prilejul aniversării.

„Aurelian Dănilă este înzestrat cu foarte multe calităţi şi, bineînţeles, că cea mai înaltă calitate este cea de artist, de muzician şi de artist al cuvântului. Este un bun povestitor atât oral, cât şi scris, un critic de artă şi cronicar al culturii noastre. Eminescologul a relevat că Aurelian Dănilă este un mare prieten al scriitorilor şi l-au primit în tabăra lor cu o deosebită plăcere, fiindcă este un om al scrisului, manifestă profesionalism, onestitate profesională şi aceste calităţi le demonstrează în toate domeniile în care a activat, toate acestea fiind adunate într-o singură sintagmă - cea de Om al culturii.

„Aurelian Dănilă este un om de excepţie, pentru mine este o enigmă, a făcut lucruri frumoase oriunde s-a aflat, maximalist în tot ceea ce face”, a remarcat compozitorul-academician Gheorghe Mustea, la care a adăugat că este un manager ilustru, un lider în cultura noastră naţională.

Cu prilejul celor 65 de ani împliniţi, un mesaj de felicitare a adresat dr. Victor Ghilaş, secretarul ştiinţific al Secţiei ştiinţe socio-umaniste, care a remarcat cu uşor umor că Aurelian Dănilă sărbătoreşte o vârstă dacă nu venerabilă, cel puţin onorabilă, iar poetul, folcloristul, dr. Iulian Filip i-a dorit să nu se grăbească cu numărarea anilor. Scriitorul şi parlamentarul, m.c. Ion Hadârcă, i-a sugerat că la această „vârstă medie”  pe care a împlinit-o, înainte este încă foarte mult loc şi în continuare i-a dorit realizări, să rămână tot atât de plin de vigoare, de siguranţă pe sine şi pe ceea ce realizează, să păstreze şi mai departe acele calităţi distinse pe care le-a demonstrat până acum.

Înconjurat de colegi, prieteni, de toţi cei care îi apreciază opera şi personalitatea, omagiatul a mulţumit tuturor pentru că i-au fost alături în această zi şi i-au întregit sentimentul de bucurie pe care l-a trăit din plin.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM