Colaborarea ştiinţifică dintre Republica Moldova şi Germania a înregistrat un caz de succes remarcabil

2013-01-26
 

La 25 ianuarie curent, la Universitatea Tehnică a Moldovei, Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, a participat la darea în exploatare a unui echipament nanotehnologic modern, donat de Fundaţia Alexander von Humboldt din Germania.

La eveniment a fost prezent prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, prorectorul UTM, conf. univ. dr. Valentin Amariei, tineri cercetători.

În cadrul evenimentului, oficialul german a înmânat şi certificatul de donaţie doctorului în ştiinţe tehnice, Veaceslav Popa, de la Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor. Echipamentul este predestinat depunerii chimice din fază de vapori, asistată de plasmă, a peliculelor dielectrice de pasivare pe diverse elemente de dispozitive, inclusiv pe senzori, detectori, tranzistori etc.

Tânărul cercetător, beneficiarul bursei Alexander von Humboldt, a menţionat că timp de doi ani s-a aflat în Germania, în cadrul programului „Humboldt” de post-doctorat. La întoarcere, Fundaţia „Humboldt” i-a oferit acest echipament ca o susţinere pentru continuarea cercetărilor în acest domeniu în ţară, acesta fiind un caz de succes pentru Republica Moldova. Utilajul a fost instalat acum o săptămână de către specialiştii germani şi actualmente câtiva cercetători tineri însuşesc procesele tehnologice respective. Valoarea echipamentului donat se estimează la 20 mii euro.

După ce a transmis actele pentru echipament, Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, a vizitat şi alte laboratoare din cadrul Centrului Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor. Excelenţa Sa s-a declarat plăcut impresionat vizavi de activitatea Centrului şi de interesul tinerilor pentru cercetare. „Cred că este o zi importantă pentru colaborarea dintre Germania şi Republica Moldova şi, în special, pentru dr. Veaceslav Popa care activează în acest Centru performant”, a declarat diplomatul, exprimând, totodată, onoarea pe care a avut-o de a transmite acest echipament cercetătorilor moldoveni. Mai mult, Excelenţa Sa consideră ca acest lucru reprezintă o etapă importantă în cercetarea internaţională, mai ales, că Veaceslav Popa a activat doi ani în Germania, lucru ce demonstrează un interes deosebit al acestuia faţă de colaborarea internaţională în cercetarea ştiinţifică. Deşi a mărturisit că nu prea înţelege limbajul nanotehnologiei, înaltul oaspete a remarcat că acesta este un limbaj deosebit. „Am putea spune că este mai mult decât limba engleză, este o limbă care uneşte savanţii, iar când voi ieşi la pensie, intenţionez să încep să cercetez această temă ca şi cum aş învăţa o nouă limbă”, a afirmat Ambasadorul German. Excelenţa Sa i-a dorit dr. Veaceslav Popa mult succes în activitatea ulterioară. 

La rândul său, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele AŞM a exprimat sincere mulţumiri E.S. Ambasadorului Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, Ambasadei Germane şi Fundaţiei Alexander von Humboldt pentru donaţia de echipament necesară savanţilor moldoveni, pentru acest frumos şi nobil gest de susţinere a tinerilor cercetători din Republica Moldova, pasionaţi de domeniul nanotehnologiilor. Prim-vicepreşedintele AŞM a menţionat importanţa deosebită a colaborării ştiinţifice dintre Republica Moldova şi Germania pentru integrarea ţării noastre în spaţiul european de cercetare, pentru asigurarea excelenţei în cercetarea autohtonă şi participarea cu succes a savanţilor noştri la realizarea proiectelor din cadrul programelor comunitare, finanţate de Comisia Europeană.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM