Savanţii au prezentat cele mai semnificative realizări ştiinţifice, obţinute în anul 2012

2013-01-30
 

Comunitatea ştiinţifică a prezentat opiniei publice cele mai semnificative realizări ştiinţifice obţinute în anul 2012. Prezentarea rezultatelor a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, organizate la 29 ianuarie curent, la Academia de Ştiinţe a Moldovei .

Conferinţa a fost susţinută de către m.c. Ion Guceac, Secretar ştiinţific general al AŞM şi coordonatorii Secţiilor de ştiinţe ale AŞM: acad. Stanislav Groppa (Ştiinţe medicale); acad. Boris Gaina (Ştiinţe agricole); acad. Leonid Culiuc, dr.hab., prof. Leonid Voloşciuc (Ştiinţe naturale şi exacte); dr.hab., prof. Victor Moraru (Ştiinţe sociale şi economice); dr.hab. prof. Aurelian Dănila (Ştiinţe umanistice şi arte); dr. Vasile Tronciu (Ştiinţe inginereşti şi tehnologice).

M.c. Ion Guceac a menţionat în debutul evenimentului că anul 2012 nu a fost unul dintre cei mai buni pentru sfera ştiinţei şi inovării, dar în pofida acestui fapt au fost înregistrate rezultate demne de apreciat, acestea fiind orientate prioritar spre soluţionarea unor probleme cu care se confruntă societatea şi statul. Problemele vizează, în mod prioritar, domenii importante precum securitatea alimentară şi siguranţa alimentelor, securitatea sănătăţii, securitatea ecologică, crearea de noi produse şi agregate inginereşti pentru relansarea industriei naţionale, eficientizarea complexului energetic şi valorificarea surselor regenerabile de energie, securitatea seismică, elaborarea suportului ştiinţific pentru politicile demografice sociale şi economice ale ţării, identificarea şi valorificarea ştiinţifică a patrimoniului cultural, edificarea statului de drept etc.

La rândul lor, coordonatorii Secţiilor de ştiinţe au expus pe domenii cele mai semnificative rezultate ştiinţifice obţinute în perioada de referinţă, axându-se preponderent pe importanţa şi eficienţa studiilor realizate şi impactul cercetărilor asupra dinamicii de dezvoltare economică a ţării.

Printre cazurile de succes înregistrate pe perioada anului 2012 a fost menţionată elaborarea Institutului de Chimie al AŞM a unei noi tehnologii de prelucrare complexă a tuturor deşeurilor din mase plastice, fiind montată instalaţia semiindustrială şi prelucrate a 20 tone de deşeuri, lunar, cu obţinerea produselor noi (suport armătură, ţiglă pentru trotuar, console pentru cofraje de construcţie, cofraje etc). Noua tehnologie nu generează nici un deşeu, atare prelucrare a deşeurilor din mase plastice fiind propusă în premieră în Republica Moldova.

Institutul de Zoologie a înregistrat în premieră pentru fauna Republicii Moldova 3 specii de lilieci şi o specie de fluturi, tot în premieră fiind determinată diversitatea şi specificul invaziilor parazitare la unele specii de mamifere sălbatice (zimbru, cerb nobil, cerb cu pete, căprior, mistreţ, vulpe, jder, iepure de câmp) din zonele de Centru şi Nord a Republicii Moldova, care atestă că mamifere sălbatice servesc ca focare de răspândire în natură a agenţilor parazitari.

Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor a venit către finele anului 2012 cu o serie de rezultate semnificative, fiind menţionată performanţa noilor soiuri de grâu comun de toamnă, grâul durum de toamnă, triticale, secară, orz, ovăz şi alte culturi rezistente la condiţiile extremale, asigură obţinerea unor recolte satisfăcătoare, chiar şi pe terenurile cu o bonitate mai redusă. De asemenea, au fost omologate soiurile de plante: usturoi, hrean, fasole de grădină, năut mentă mentolică, cimbru de munte. În rezultatul transferului tehnologic a fost fondată o plantaţie industrială de levănţică pe o suprafaţă de 100 hectare în raionul Rezina.

Domeniul ştiinţelor agricole, de asemenea, a impresionat cu rezultatele obţinute pe parcursul anului 2012. În acest sens, au fost menţionată implementarea hibridului „Porumbeni 270”. Graţie elaborării Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, potenţialul de producţie în zona de cultivare este de 10-11 tone boabe la ha şi peste 600 tone de masă vegetativă.

În cadrul cercetărilor realizate la Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară au fost obţinuţi hibrizi de ovine cu aptitudini sporite pentru producţia de carne şi de lapte

Printre cele mai relevante realizări ştiinţifice ale Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică a fost prezentată capcana universală pentru monitorizarea şi capturarea în masă a dăunătorilor culturilor agricole.

În 2012 colaboratorii ITA „Mecagro” au elaborat 25 şi au implementat în producţie, 16 denumiri de maşini, echipamente tehnologice, dispozitive. Efectul real obţinut de la comercializarea şi exploatarea producţiei tehnico-ştiinţifice în anul 2012 a constituit 8,4 mln. lei.

În rezultatul cercetărilor realizate în cadrul Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie, pentru prima dată a fost fundamentată posibilitatea creării şi menținerii dirijate a sănătăţii psihice prin influenţa direcționată a diverşilor factori psihosanogeni şi propuse teste noi de diagnosticare a stării generale a psihicului pentru expertizarea medico-legală a persoanelor care săvârşesc acţiuni antisociale.

În domeniul ştiinţelor medicale a fost stabilită, în premieră, intensificarea proceselor antioxidante a ficatului şi creşterea activităţii enzimelor lizozomale sub influenţa polizaharidelor sulfatate din spirulină. Tot în premieră, au fost obţinute date cu privire la factorii de risc comportamental, genetic şi biochimic la un lot reprezentativ de tineri din Republica Moldova, conform standardelor OMS. Un rezultat remarcabil a fost şi elaborarea şi perfecţionarea metodelor de tratament a pneumo- şi hemotoracelui la pacienţii cu traumatisme toracice.

Făcând referire la rezultatele aplicative ale domeniului ştiinţelor exacte, s-a menţionat că a fost evaluată, pentru prima dată, distribuţia riscului seismic pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Semnificaţia practică a riscului seismic cantitativ constă în evidenţierea celor mai vulnerabile zone ale Republicii Moldova la eventuale cutremure, ceea ce va asigura elaborarea planurilor strategice de minimizare a pierderilor pe o perioadă medie şi lungă de timp.

Institutul de Inginerie şi Nanotehnologii a elaborat dispozitive medicale de frecvenţă înaltă care s-au dovedit a fi foarte eficiente în tratamentul mai multor boli, cum ar fi ulcerul stomacal, bronşitelor şi altor leziuni care se tratează de obicei o perioadă destul de lungă doar cu medicamente. De remarcat şi dispozitivul care efectuează iradierea ultravioletă a cavităţilor pulmonare în rezultatul necrozei ţesuturilor sub acţiunea micobacteriilor, în special tuberculoză, dar şi al altor microbi patogeni. Acesta este un supliment foarte eficient în accelerarea procesului de tratament a bolnavilor ce suferă, în primul rând, de tuberculoză şi alte fenomene distructive în organismul uman.

Acţiunile principale de cercetare-dezvoltare din cadrul domeniului Ştiinţelor socio-umaniste s-au constituit din efectuarea de cercetări fundamentale şi aplicative, elaborarea studiilor de interes public şi naţional referitoare la valorificarea ştiinţifică, îmbogăţirea cunoaşterii şi introducerea în circuitul informaţional a patrimoniului istoric, cultural, lingvistic, literar, artistic, etnografic şi folcloric. În anul 2012, printre cele mai relevante realizări ştiinţifice au fost remarcate Lucrările cu caracter enciclopedic Mihai Eminescu. Dicţionarul enciclopedic (autor: Mihai Cimpoi), Dicţionar poliglot de chimie ecologică (autor: Gheorghe Duca). O realizare remarcabilă a constituit volumul de Istorie şi Civilizaţie medievală şi modernă timpurie în ţările române. Studii şi materiale (autor: m. c. Demir Dragnev) etc.

Vorbind despre rezultatele înregistrate, m.c. Ion Guceac a specificat că acestea au fost supuse dezbaterii în cadrul adunărilor secţiilor de ştiinţe cu o participare largă a cercetătorilor, reprezentanţilor ministerelor de ramură, acum fiind prezentate reprezentanţilor mass-media. Toate rezultatele urmează să apară într-un amplu raport anual către luna martie 2013.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM