Membrii CSŞDT s-au întrunit în prima şedinţă de lucru din acest an

2013-01-31

Astăzi, 31 ianuarie, a fost convocată prima şedinţă din acest an a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) al AŞM, în cadrul căreia au fost examinate probleme curente ce vizează activitatea organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării. Întrunirea a fost prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.

La şedinţă au participat membrii CSŞDT, coordonatorii secţiilor de ştiinţe, şefii de direcţii ai aparatului CSŞDT al AŞM.

Primul subiect de pe agenda de lucru a fost cu privire la Pachetul de reforme în cercetare-inovare, prezentat de către Preşedintele AŞM. Necesitatea elaborării Pachetului de reforme în cercetare-inovare rezidă în asigurarea activităţii de cercetare şi promovare în condiţiile asocierii ştiinţei din Republica Moldova la Programul Comunitar al Uniunii Europene, dar şi pentru a diminua reducerile masive a finanţării sferei ştiinţei şi inovării şi a stimula politicienii să acorde o finanţare adecvată pentru cercetarea ştiinţifică. Preşedintele AŞM a specificat că necesitatea adoptării acestor măsuri a fost menţionată, de altfel, în Raportul misiunii de experţi europeni şi Curţii de Conturi. Membrii CSŞDT au aprobat proiectul de reforme a comunităţii ştiinţifice.

În cadrul şedinţei, a fost propus spre aprobare proiectul Acordului de parteneriat între Guvern şi Academia de Ştiinţe a Moldovei pentru anii 2013-2016. Informaţie la acest subiect a prezentat acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM. În procesul de elaborare a proiectului s-a luat în considerare acele schimbări, pe care comunitatea ştiinţifică le promovează - de asociere la Programul Comunitar şi necesitatea de a sincroniza Direcţiile strategice din sfera ştiinţei şi inovării cu Programele Cadru 7 şi „Orizont 2020”. Proiectul a fost aprobat.

Şedinţa a aprobat, de asemenea, Planul de activitate al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM pentru anul 2013, elaborat şi generalizat în baza propunerilor care au venit din partea secţiilor, instituţiilor auxiliare, altor instituţii din cadrul sferei ştiinţei şi proiectul de Hotărâre a Guvernului despre măsurile de optimizare a infrastructurii sferei ştiinţei şi inovării şi organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării, subordonate AŞM. Informaţie la ambele subiecte a fost expusă de Secretarul ştiinţific general al AŞM, m.c. Ion Guceac.

O chestiune importantă de pe ordinea de zi a constituit şi aprobarea Contractelor-model de finanţare a proiectelor din sfera ştiinţei şi inovării pe anul 2013. Proiectul a fost propus spre aprobare de dr. Vasile Grama, directorul Centrului pentru Finanţarea Cercetării Fundamentale şi Aplicative (CFCFA).

Membrii CSŞDT au aprobat, de asemenea, alocarea mijloacelor financiare pentru proiectul „Radiaţia de fond a mediului înconjurător din zonele riverane Mării Negre” Institutului de Ecologie şi Geografie al AŞM, creat în cadrul proiectului PC 7 Black-Sea-Era-Net; alocarea mijloacelor financiare Centrului Proiecte Internaţionale pentru acţiunile privind coordonarea activităţii Punctelor Naţionale de Contact şi reprezentanţilor oficiali ai comunităţii ştiinţifice în Comitettele de Program în anul 2013. Informaţia a fost prezentată de dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului Proiecte Internaţionale.

Şedinţa a examinat şi chestiunea cu privire la susţinerea iniţiativei Institutului de Filologie al AŞM şi Uniunii Scriitorilor de a-l înainta la Premiul Nobel pe scriitorul Paul Goma, originar din Orhei, Republica Moldova, stabilit în Franţa. Pe marginea acestui subiect s-a referit directorul Institutului de Filologie al AŞM, dr. hab. Vasile Bahnaru. Susţinerea membrilor CSŞDT va fi anexată la actele Uniunii Scriitorilor pentru a fi transmise Comitetului de acordare a Premiului Nobel.

În cadrul discuţiilor, au intervenit cu propuneri membrii CSŞDT: acad. Ion Ababii, acad. Grigore Belostecinic, acad. Valeriu Canţer, acad. Gheorghe Rusnac.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM