„Sigur că Iulian Filip este polivalent. S-a dus în foarte multe domenii şi peste tot s-a dus cu succes”

2013-02-03
 

Eveniment aniversar la Biblioteca Ştiinţifică Centrală a AŞM. Alesul evenimentului a fost dramaturgul, publicistul, folcloristul, enciclopedistul Iulian Filip, pe care Academia de Ştiinţe a Moldovei l-a omagiat, la cele şase decenii şi jumătate, într-un mod cu totul special.

Distinse personalităţi ale vieţii culturale, ştiinţifice, publice s-au întrecut în discursuri omagiale originale, iar cei mai mici prieteni ai sărbătoritului - copii talentaţi, pentru care a scris toată viaţa şi cu toată dăruirea poetul, au recitat poezii şi fragmente din creaţia sa, mângâindu-i sufletul atât aniversarului, cât şi celor prezenţi.

Lume multă şi bună a venit cu tot dragul de colegul lor de breaslă, de prietenul, mult îndrăgitul Iulian Filip să-i dorească sănătate şi La mulţi ani.

Evenimentul se anunţa unul inedit, atmosfera fiind destinsă chiar de la început de micuţa Sănduţa care a recitat poezia „Plăcinţele cu mărar” într-o interpretare absolut senzaţională.

Moment special şi pentru preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a venit la aniversarea bunului său prieten mai original ca niciodată, prezentând un eseu despre Iulian Filip, Domnia Sa, după cum se ştie, fiind chimist de meserie. „Ce înseamnă vârsta de 65 de ani pentru Iulian Filip”, se întreabă preşedintele AŞM. Şi tot Domnia Sa răspunde: „Este o vârstă de bilanţ a realizărilor, iar aceste realizări, după mine, sunt grandioase. Cine este Iulian Filip? Doctor în filologie, poet, dramaturg, folclorist, jurnalist, grafician, artist plastic, este o persoană polivalentă, care în toate începuturile, în tot ce a iniţiat şi-a găsit locul şi a reuşit să îşi valorifice acele capacităţi care sunt în el şi noi le-am apreciat atunci când le-am văzut”.

În comunicarea sa ştiinţifică, acad. Mihai Cimpoi a vorbit despre registrele existenţiale în poezia lui Iulian Filip şi pentru el este şi un „scriitor al copilăriei, al copilului”, criticul literar a mărturisit despre relaţia sa fabuloasă cu copiii, dar şi despre faptul că este ilustratorul propriilor poezii şi că este un miniaturist foarte bun, scrie forme foarte scurte de poeziei, unde apare ca un foarte bun meşter.

„Gravitatea ludicului creator în poezia lui Iulian Filip” a fost evocată de scriitorul, parlamentarul, m.c. Ion Hadârcă, care a remarcat şi interesantele interpretări ale tezaurului folcloric. Într-o altă comunicare ştiinţifică dr.hab. Alexandru Burlacu a expus „Simbolurile obsedante în poezia lui Iulian Filip, „Fenomenul complex şi neordinar Iulian Filip” fiind prezentat, într-un mod le fel de neordinar, de către dr. Victor Cirimpei.

Prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, a dezvăluit câteva amintiri aproape inedite despre consăteanul şi prietenul său din Sofia, Iulian Filip, care pornise în tinereţe, de fapt, pe calea fizicii, dar îi plăcea să scrie poezii. Acad. Ion Tighineanu mărturiseşte că şi el descoperise îl sine un spirit de poet, era gata să renunţe la fizică, dar văzând că „Badea Iulian” scria poezii foarte frumoase, s-a gândit că o să fie concurenţă mare”. Cu prilejul frumoasei aniversări, i-a dorit omagiatului succese remarcabile şi în continuare şi mulţi ani înainte. „Să treci măcar de 100 de ani”, i-a spus prieteneşte academicianul.

Membrul corespondent al AŞM, scriitorul, redactorul şef al publicaţiei „Literatura şi Arta” a cerut voie „să fie un pic mai puţin academic” şi să relateze despre Iulian Filip-huliganul. Iulian Filip, susţine publicistul, şi-a pus toate calităţile sub semnul primei cărţi „Neîmpăcatul meşter”, a ajuns maestru, dar a rămas la fel de neîmpăcat. Fiind prieteni de-o viaţă, academicianul Nicolae Dabija mărturiseşte că Iulian Filip munceşte enorm, el este pretutindeni - ba la o lansare de carte, ba la un botez, ba la un pescuit. „Sigur că Iulian Filip este polivalent. S-a dus în foarte multe domenii şi peste tot s-a dus cu succes”, la care a adăugat, că Iulian Filip este omul-orchestra: dacă te duci la el în atelier, îţi cântă la pian, îţi cântă la acordeon îţi cântă cu vocea. Bineînţeles, Nicolae Dabija nu putea să nu vorbească despre Iulian Filip – poetul care a scris foarte multe poezii despre şi pentru copii. Fiind la mai multe întâlniri a maestrului cu aceştia, a văzut cât de mult îi iubeşte Iulian Filip pe copii şi cât de mult copii îl iubesc pe el. „După Grigore Vieru, cred că Iulian Filip a îndeplinit cel mai bine această misiune”, a spus publicistul.

Marele intelectual, dr. Aurelian Silvestru, s-a întrebat nu o dată „Cât de fericit trebuie să fie un creator care are nu una, ci două sau trei vocaţii. Şi de unde acest neastâmpăr în creaţia lui Iulian Filip”, la care poetul de fiecare dată i-a răspuns: „De la Dumnezeu”. Domnia Sa crede că Dumnezeu acţionează, totuşi, prin cuvânt şi Iulian Filip îşi imaginează poezia cu ajutorul cuvântului, subliniind că un mare poet este şi un mare creator. Făcând referire la creaţia pentru copii a lui Iulian Filip, Aurelian Silvestru îi contrazice pe cei mulţi care consideră că literatura pentru copii este mai puţin importantă decât cea pentru adulţi. „Literatura este atunci şi acolo unde poetul este mai fidel”, spune filosoful Aurelian Silvestru. Or, a scrie simplu, pe înţelesul tuturor este o sarcină care nu oricine o poate realiza, Iulian Filip, însă, o face cu mare vocaţie. Dacă părinţii ne ajută să devenim oameni, atunci cărţile ne ajută să rămânem oameni, conchide Aurelian Silvestru, iar cărţile lui Iulian Filip au confirmat în timp acest lucru.

Cu deosebit respect pentru omul polivalent Iulian Filip a vorbit vicemistrul Educaţiei, Tatiana Potâng, care i-a mulţumit omului de cultură pentru că este omniprezent în instituţiile şcolare şi duce greul misiunii profesorului, pentru că face o misiune pe care ar trebui să o facă profesorii din şcoli - de a comunica copiilor frumosul.

Un mesaj de felicitare a venit şi din partea prim-ministrului Vlad Filat, prin intermediul consilierului Leonid Bujor, iar pentru activitate îndelungată şi prodigioasă în domeniul culturii şi artei, realizări remarcabile, apreciate în ţară şi peste hotare şi cu prilejul aniversării a 65-a din ziua naşterii, lui Iulian Filip i-a fost conferită Diploma Guvernului de Gradul I.

Cuvinte de felicitare au adresat omagiatului dr.hab. Aurelian Dănilă, coordonatorul Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, acad. Vasile Micu şi alţi oameni dragi sufletului lui Iulian Filip.

La Mulţi Ani, maestre!

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM