Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a prezentat Pachetul de reforme în cercetare-inovare

2013-02-04
 

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca a susţinut, la 4 februarie curent, o Conferinţă de presă, în cadrul căreia a prezentat Pachetul de reforme în cercetare-inovare, aprobat de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, la 31 ianuarie 2012.

Preşedintele AŞM a declarat că necesitatea operării reformelor în cercetare este condiţionată de asigurarea unei activităţi eficiente în condiţiile asocierii comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova la actualul Program Comunitar al Uniunii Europene - PC7 si pregătirea pentru asocierea la următorului program „Orizont 2020” şi, nu în ultimul rând, pentru a diminua efectele reducerii masive a finanţării sferei ştiinţei şi inovării pentru anul 2013. În context, preşedintele AŞM a amintit că Parlamentul a diminuat pentru anul acesta finanţarea ştiinţei cu 47 mln lei.

Acţiunile care urmează a fi întreprinse, în contextul pachetului de reforme propus sunt structurate în patru compartimente şi anume:

Dezvoltarea strategică care se axează pe reformarea cadrului legislativ si transpunerea directivelor Europene pentru aprofundarea integrării ştiinţei din Republica Moldova în spaţiul european;

Sporirea eficienţei dezvoltării ce vizează promovarea unor reforme structurale, implementarea reformelor metodologice de sporire a calităţii cercetării şi stimularea eficienţei cercetării prin sistemul de salarizare;

Sporirea impactului cercetării-dezvoltării-inovării care include activităţi ce vizează atragerea principalilor beneficiari în procesul de elaborare a priorităţilor de cercetare şi de evaluare a rezultatelor finale, diseminarea obligatorie a rezultatelor proiectelor de cercetare, reformarea AITT etc.

Pregătirea cadrelor şi instruirea continuă ce prevede revizuirea conceptului şi conţinutului de pregătire a cadrelor prin doctorantură, inclusiv implementarea doctoratului industrial, de comun cu mediul de afaceri etc.

Pe final, preşedintele AŞM a subliniat că reforma în cercetare din 2004 a avut efectul scontat pentru acea perioadă, dar în condiţiile integrării europene, austerităţii financiare sunt necesare noi abordări. Conducătorul celui mai înalt for ştiinţific din ţară s-a arătat optimist în reuşita implementării noilor reforme, exprimând, totodată, speranţa în susţinerea deplină din partea Preşedintelui Republicii Moldova, Parlamentului, Guvernului, colegilor din ministere, societăţii civile, dar şi majorităţii cercetătorilor din ţară.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM