Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Turcia în Republica Moldova, E.S. Mehmet Selim Kartal, în vizită la AŞM

2013-02-05
 

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a avut, recent, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Turcia în Republica Moldova, E.S. Mehmet Selim Kartal.

La întrevedere au participat acad. Mihai Cimpoi, dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretar ştiinţific al Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Mihai Barbulat, şef DIECE.

În cadrul întrevederii, preşedintele AŞM l-a familiarizat pe înaltul oaspete cu activitatea Academiei de Ştiinţe, în contextul reformei ştiinţei şi inovării. Domnia Sa a subliniat rolul colaborării în plan ştiinţific şi educaţional între instituţiile de cercetare din Republica Moldova şi Turcia. În acest sens, a fost relevată experienţa avansată a savanţilor turci în elaborarea şi înaintarea proiectelor din cadrul PC7, echipele de cercetare din Turcia fiind foarte active.

In context, preşedintele AŞM a exprimat intenţia unei colaborări cu instituțiile de cercetare din Turcia, experienţa colegilor turci fiind benefică pentru echipele de cercetare din instituţiile academice din Republica Moldova în vederea aplicării în programele care se reliefează pe viitor şi anume Programul „Orizont 2020”.

Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor a fost colaborarea instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova şi Turcia şi posibilitatea schimbului de studenţi dintre Universităţile ambelor ţări. În acest sens s-a conturat ideea semnării unui Protocol.

Acad. Mihai Cimpoi a punctat câteva momente importante din contactele filologilor din Republica Moldova cu colegii din Turcia, menţionând faptul că la Primul Congres Internaţional al Eminescologilor care a avut loc la Chişinău, delegaţia din Turcia s-a impus cu deosebită pregnanţă.

Doctor în istorie, Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretar ştiinţific al IISD al AŞM, a menţionat importanţa accesului la arhivele turceşti pentru studiile de istorie, specificând faptul că studierea profundă a documentelor, îndeosebi a celor inedite, fac posibilă aprofundarea şi extinderea spectrului cercetărilor. Întrucât arhivele din Turcia sunt supuse procesului de inventariere inclusiv în prezent, documentele din arhivele turceşti, mai ales pentru spaţiul românesc, rămân a constitui enigme, oferind mereu surse noi de cercetare, inclusiv prin faptul că sunt puţin cercetate de către istoricii din Republica Moldova. „Una din problemele vitale o constituie lipsa în Republica Moldova a unor specialişti - paleografi de limbă osmană (limba persano-arabă, în care se scriau documentele turceşti până la reformele din Turcia din anul 1921)”, a remarcat doctorul în istorie, precizând, totodată, că posibilitatea studierii paleografiei osmane şi facilitarea accesului la arhivele turceşti ar constitui un supliment notoriu la posibilităţile extinderii cercetărilor, în special, a celor de istorie economică, politică şi culturală.

La rândul său, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Turcia în Republica Moldova, E.S. Mehmet Selim Kartal a mulţumit pentru primirea caldă şi s-a arătat interesat de propunerile venite din partea acad. Gheorghe Duca, dar şi a interlocutorilor prezenţi la întrevedere. Oficialul a exprimat întreaga disponibilitate pentru aprofundarea în continuare a relaţiilor de colaborare moldo-turce, în special, în vederea susţinerii intenţiilor ştiinţifice şi didactice din partea mediului academic al Republicii Moldova.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM