Ştiinţa este singura cale spre cunoaştere

2013-02-06
 

La 5 februarie 2013, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc prima şedinţă a „Comitetului de cercetare UE-Moldova”, creat în conformitate cu prevederile Memorandumului de Înţelegere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asocierea Republicii Moldova la al Şaptelea Program Cadru al Comunității Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și activități demonstrative (2007/2013).

Delegaţia din partea Republicii Moldova a fost reprezentată de către acad. Gheorghe Duca, Preşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele AŞM, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Oficiului Moldovei pentru Ştiinţa şi Tehnologie, Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a AŞM, Centrului Proiecte Internaţionale al AŞM. Delegaţia UE a fost condusă de dr. Elisabeth Lipiatou, şef al Unității pentru vecinătate europeană, Africa și Golful Persic, din componenţa acesteia făcând parte reprezentanţi ai Directoratului General pentru Cercetare şi Inovare şi Delegaţiei UE în RM.

Agenda evenimentului s-a axat pe subiecte ce ţin de evoluţiile recente privind participarea Republicii Moldova la Programul Cadru 7 (PC7), Strategia privind cooperare internaţională în „Orizont-2020”, ultimele evoluții din cadrul sistemului CDI din Republica Moldova, domeniile de interes pentru cooperare dintre UE şi Moldova.

În aceeaşi zi, membrii Comitetului de cercetare UE-Moldova au avut o întrevedere cu dr. Mihail Şleahtiţchi, consilierul Preşedintelui Republicii Moldova pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă.

În cadrul întrevederii, şeful Unităţii de cooperare cu ţările şi politică de vecinătate, dr. Elisabeth Lipiatou, a reiterat faptul că Republica Moldova este prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care se bucură de statutul de ţară asociată la Programul Cadru 7. Expertul a subliniat că participarea în PC7 reprezintă forma de cooperare cea mai apropiată şi mai strânsă cu UE, pentru o ţară care nu este membră a UE. Expertul european a notat cu satisfacţie dinamica pozitivă a participării şi eforturilor pe care le depun cercetătorii din RM pentru a participa la acest Program. „Noi urmărim cu atenţie eforturile pe care le depuneţi pentru a efectua reformarea sistemului care, până la urmă, o să contribuie la o participare mai activă a cercetătorilor din RM în PC7”, a spus reprezentantul european, precizând că este la curent cu faptul că în Moldova sunt efectuate foarte multe vizite a oficialilor din UE de diferit nivel. În acest context, Domnia Sa a specificat că frecvenţa vizitelor este una de care alte ţări membre nu se bucură atât de mult, precum Moldova, iar acest fapt demonstrează încă o dată importanţa Republicii Moldova în procesul de cooperare.

Consilierul prezidenţial, dr. Mihai Şleahtiţchi a exprimat satisfacţia de a participa la întrevederea cu reprezentanţii Comisiei Europene, în contextul primei şedinţe a Comitetului mixt pentru cercetare UE-Moldova, fapt ce demonstrează că ţara noastră a intrat în plin proces de implementare a obiectivelor propuse. Consilierul a exprimat certitudinea că Republica Moldova, întrând în spaţiul european de cercetare, îşi va consolida potenţialul ştiinţific şi va contribui atât la dezvoltarea propriilor capacităţi investigaţionale, cât şi la dezvoltarea ştiinţei europene. Faptul că Moldova a fost acceptată în PC7, a menţionat Mihai Şleahtiţchi, reprezintă un merit incontestabil al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi, în primul rând, al conducerii acestei instituţii, acad. Gheorghe Duca. „Academia va trece printr-o reformare profundă, scopul acestei reformări constă în consolidarea capacităţilor acestei instituţii, în mobilizarea la maximum a capacităţilor de cercetare din cadrul ei, dar cunoscând capacităţile creative ale preşedintelui AŞM, in special, capacitatea lui de a crea echipe consolidate de cercetători, dar şi de manageri în domeniul ştiinţei, suntem siguri că această reformă, în scurt timp, va avea rezultate, pe care le vor resimţi atât cetăţenii din RM, cât şi partenerii noştri europeni”, a declarat Mihai Şleahtiţchi.

Consilierul prezidenţial a adus mulţumiri pentru aportul concret al organismelor europene la integrarea ştiinţei din RM în spaţiul european al cercetării, subliniind în acelaşi context, că Preşedintele RM, Nicolae Timofti, acordă o deosebită atenţie domeniului de cercetare. Mai mult, Preşedintele RM crede în capacităţile organizatorice şi investigaţionale ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi consideră că sprijinirea pe toate planurile posibile a ştiinţei reprezintă o prioritate naţională. „Geografic Republica Moldova este aproape în Centrul Europei, urmează să rezolvăm o problemă foarte importantă să devenim europeni autentici prin gândirea noastră şi prin modalitatea de a construi cultura şi cercetarea”, a subliniat Mihai Şleahtiţchi.

La rândul său, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a mulţumit experţilor europeni pentru sprijinul acordat în eforturile noastre europene, mulţumind pe această cale consilierului prezidenţial pentru susţinerea din partea Preşedintelui RM, Nicolae Timofti, pentru aprecierea şi încrederea acordată comunităţii ştiinţifice din ţară. Domnia Sa a reiterat că Preşedintele Nicolae Timofti, susţine foarte mult ştiinţa în RM, Domnia Sa considerând, pe bună dreptate, că ştiinţa este singura cale spre cunoaştere, exprimând toată susţinerea în promovarea documentelor de politici în domeniul cercetării. „Aceasta nu este o susţinere simplă, ea este una stimulatoare pentru dezvoltarea noastră, iar prin ajutorul acordat colegilor noştri din Comisia Europeană se oferă oportunităţi pentru cercetătorii noştri de a valorifica domeniul ştiinţei în ţara noastră. Eu cred că participarea noastră în acest program de cercetare, unde cercetătorii noştri au reuşit să obţină 1mln 600 de mii de lei granturi este un succes”, a subliniat preşedintele AŞM, iar faptul că Republica Moldova este asociată la PC7 demonstrează o apreciere înaltă a Comisariatului European de cercetare, a comunităţii ştiinţifice moldave.

În intervenţia sa de final, dr. Mihai Şleahtiţchi a ţinut să specifice că relaţia dintre AŞM, comunitatea ştiinţifică din RM şi Directoratul General pentru Cercetare şi Inovare poartă un caracter pragmatic, instrumental. Dacă anterior predominau mai mult cuvintele şi nu faptele, această colaborare, susţine consilierul prezidenţial, este o excepţie fericită, ruptă de ideologii şi de politici, de prejudecăţi axate pe legi, interese în care se produc „nişte miracole, mici miracole pentru început, care, mai apoi ,vor intra în istorie ca mari”.

Menţionăm, de asemenea, că pe parcursul vizitei lor la Chişinău, membrii Comitetului din partea CE au avut întrevederi şi cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.

Amintim că Memorandumul de Înţelegere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asocierea Republicii Moldova la al Şaptelea Program Cadru al Comunității Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și activități demonstrative (2007-2013) a fost semnat la 11 octombrie 2011, la Bruxelles, de către acad. Gheorghe Duca, Președintele AŞM şi dna Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul European pentru Cercetare, Inovare și Știință.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM