Timpul.md: „Ceaiul de la ora 4” a fost servit cu Vasile Romanciuc

2013-02-11

Salonul de lectură „Ceaiul de la ora 4” care își ține lucrările la Biblioteca „Transilvania” de data aceasta l-a avut ca invitat pe cunoscutul poet Vasile Romanciuc, supranumit „purtătorul de cuvânt al tăcerii”.

În cadrul Salonului, moderat de profesoara Alexandra Tănase, tineri admiratori ai poeziei lui Romanciuc, elevii Liceului „Gaudeamus” au recitat cu mult patos și emoție cele mai reprezentative poezii semnate de „purtătorul de cuvânt al tăcerii”. Printre invitații de onoare ai Salonului au fost distinsul interpret de muzică populară Mihai Ciobanu, președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca, președintele Asociației culturale „Vatra Neamului”, Nicolae Avram, jurnalistul Constantin Tănase, poetul Ianoș Țurcanu ș.a.

Vasile Romanciuc, cunoscut şi în calitate de textier, continuă să colaboreze cu distinsul interpret de muzică populară Mihai Ciobanu, care participă la popularizarea poeziei lui Vasile Romanciuc prin muzică. Astfel, în cadrul Salonului de carte, cântărețul a interpretat piese de o tulburătoare sensibilitate precum „Bocet înlăcrimat”, „Copilărie, parcă ai fost mai ieri” ș.a. „Sunt unul dintre cei mai fericiți interpreți de muzică populară căci majoritatea versurilor din cântecele mele sunt scrise de Vasile Romanciuc. Îl respect foarte mult!”, a mărturisit interpretul.

„Saloniștii” doamnei Alexandra Tănase, profesoară de limba română a Liceului Teoretic „Gaudeamus”, care au organizat evenimentul, au elogiat creația poetului atât recitând, cât și redând, prin reflecții critice proprii, desene și joc actoricesc sentimentele trezite de poeziile lui Romanciuc. O surpriză a fost participarea la eveniment a elevilor liceului evreiesc „Hertli” care au recitat, în limba română, poezii din creația lui Romanciuc. Ziaristul Constantin Tănase a elogiat inteligența copiilor, concluzionând: „ Mă gândesc cu durere unde le vor străluci ochii acestor tineri peste 4-5 ani, în care Italie sau Spanie. Este o mare dramă a societății noastre. Pentru cine pregătim noi averea asta de inteligență?”

Un mesaj inspirat a lansat președinte Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca care a propus ca la astfel de evenimente „în locul copiilor să fie invitați politicieni, pentru că ar avea ce să învețe de la poetul nostru, Vasile Romanciuc”. Academicianul a menționat că este foarte onorat să participe la o astfel de întâlnire, căci „Vasile Romanciuc este, după Vieru, poetul nostru cel mai important. În general, poeziile, romanele, cântecele - totul ceea ce creează scriitorii, poeții, cântăreții, pentru noi, cei ce ascultăm, trebuie să nu fie pur și simplu poezie, melodie, trebuie să fie o lecție a vieții. Astfel, Romanciuc, în domeniul său este un mare academician”.

La finele seratei, poetul și-a exprimat profunda emoție și uimire. „Chiar nici nu am crezut, și nici nu cred că eu am scris atâtea poezii. Este oarecum și o lecţie pentru mine, faptul că am scris prea mult”, a glumit poetul. El le-a transmis participanților Salonului două mesaje demne de reținut - „să-ți cercetezi veșmintele sufletului” și „să nu îţi laşi sufletul în zdrențe”.

E un mesaj care ar trebui să fie recepționat de întreaga noastră societate.

Sursa: timpul.md