Colaborare de succes între mediul academic şi Autorităţile Publice Locale

2013-02-13
 

La data de 13 februarie 2013, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc prezentarea publică a Strategiei de Dezvoltare Social-Economică a Raionului Hânceşti 2013-2020.

La eveniment a fost prezent preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, preşedintele Consiliului Raional Hâceşti, Grigore Cobzac, reprezentanţi ai mediului academic, Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru şi administraţiilor publice locale din Hânceşti, Orhei, Făleşti, Anenii Noi.

În luarea sa de cuvânt preşedintele AŞM a remarcat importanţa acestui eveniment care justifică cooperarea dintre Administraţiile Publice Locale şi instituţiile de cercetare din Republica Moldova. Antcipând evenimentul, Domnia sa a făcut o retrospectivă a activităţilor desfăşurate pană la elaborarea documentului propriu-zis, care s-a soldat cu încheierea unui Acord de colaborare între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Consiliul raional Hânceşti. Preşedintele a subliniat că realizarea Acordului urmează a se desfăşura în baza a trei direcţii principale:
Prima direcţie ţine de realizarea unui proiect important şi necesar ce vizează elaborarea şi editarea Enciclopediei raionului Hânceşti, responsabil fiind Institutul de Studii Enciclopedice al AŞM. A doua direcţie se referă la elaborarea unui plan de investigaţii arheologice pentru perioada anilor 2013-2020, în cadrul căruia vor fi întreprinse acţiuni comune de salvgardare a patrimoniului cultural din raionul Hânceşti. Direcţia a treia, a fost deja finalizată, materializându-se prin elaborarea Strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Hânceşti, care a fost realizată de experţii din cadrul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS), reperele principale fiind prezentate în cadrul evenimentului.

Preşedintele Consiliului Raional Hâceşti, Grigore Cobzac a exprimat cuvinte de mulţumire şi recunoştinţă conducerii AŞM, Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică pentru realizarea cu succes a acestor prime prevederi ale Acordului. Domnia sa a exprimat convingerea că implementarea Strategiei va soluţiona o bună parte din problemele existente cu care se confruntă localitatea, inclusiv, economia slab dezvoltată, problemele demografice, îmbătrânirea populaţiei, lipsa motivaţiei administraţiilor publice locale de a dezvolta economia locală, alte probleme sociale. Preşedintele Consiliului Raional a calificat colaborarea cu Academia de Ştiinţe a Moldovei drept un caz de succes, motiv pentru care a exprimat doleanţa continuării şi extinderii colaborării şi în alte domenii. În situaţia actuală, a subliniat preşedintele Consiliului Raional, este necesară o abordare sistemică, o nouă planificare bugetară, iar pentru aceasta e nevoie de noi viziuni, invocând posibilităţile raionului de accesa surse atât naţionale, cât şi externe, prin proiecte. „Este un imperativ al timpului când ştiinţa trebuie să se axeze pe practică şi sunt sigur că şi Dumneavoastră doriţi să vedeţi rezultatele implementării”, a declarat Grigore Cobzac, iar pentru a obţine rezultatele scontate e necesară o sinergie dintre APC de nivelul I şi II şi Academie.

Strategia de Dezvoltare Social-Economică a Raionului Hânceşti 2013-2020 a fost prezentată de către dr. hab. Alexandru Stratan, directorul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică care a menţionat efortul depus atât de echipa de experţi din cadrul IEFS, cât şi reprezentanţii APL din raionul Hânceşti. Ca punct de plecare a elaborării Strategiei a fost studiată experienţa ţărilor UE, experţii IEFS venind însă cu abordare total nouă, de tip bottom-up, unde a fost implicată activ conducerea raionului care a mobilizat, la rândul ei, comunitatea locală, angajându-se civic în acţiunile comune. În expunerea reperelor Strategiei, directorul IEFS a remarcat că documentul urmăreşte şi este construit pe principiul dezvoltării locale integrate şi se bazează pe 3 piloni: economic, social şi gestionarea echilibrată a resurselor. „Noul model de abordare a strategiei de dezvoltare socio-economică se bazează pe necesităţi şi posibilităţi reale care pot fi realizate în comun cu cetăţenii raionului, precum şi susţinute de instituţiile statului sau organizaţiile internaţionale donatoare, fie că sunt fonduri locale cu donaţii internaţionale, fie organizaţiile internaţionale propriu-zise”, a specificat expertul.

Dr. hab. Alexandru Stratan a adus mulţumiri echipei de experţi din cadrul IEFS, implicaţi în elaborarea Strategiei, precum şi conducerii raionului Hânceşti pentru efortul depus. Directorul a exprimat speranţa că Strategia respectivă va răspunde aşteptărilor şi necesităţilor raionului.

Acad. Gheorghe Duca a declarat, pe finalul evenimentului, că Academia de Ştiinţe a Moldovei exprimă disponibilitatea de a încheia acorduri de colaborare şi cu alte raioane interesate în elaborarea unei Strategii proprii de dezvoltare. Preşedintele AŞM consideră că asemenea colaborări dintre Autorităţile Publice Locale şi mediul academic prezintă un interes deosebit şi sunt de o utilitate sporită atât pentru sfera cercetare-dezvoltare, cât şi pentru societate în general.

Amintim că Acordul de colaborare cu Consiliul Raional Hânceşti a fost semnat la 30 august 2012, la Hânceşti. Documentul prevede dezvoltarea cooperării profesionale, prin oferirea de asistenţă, optimizarea eficienţei utilizării mijloacelor publice şi administrării patrimoniului public. Acest acord se remarcă prin faptul că va permite crearea unei baze ştiinţifice pentru factorii de decizie locali, precum şi va contribui la creşterea calităţii relevanţei sferei educaționale.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM