Infotag: Rezonanţa internaţională a rezultatelor ştiinţifice în domeniul nanotehnologiilor

2013-02-14
 

Pe parcursul ultimilor patru ani activitatea ştiinţifică în domeniul nanotehnologiilor a fost coordonată la nivel naţional prin Programul de Stat „Nanotehnologii şi nanomateriale”, rolul instituţiei-lider fiind atribuit Institutului de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghiţu”. În cadrul programului au fost realizate 18 proiecte, 11 dintre care au finalizat în 2010, iar altele 7 proiecte – în decembrie 2012. Printre rezultatele top putem menţiona obţinerea membranelor cu grosime nanometrică şi a nanodoturilor cuantice din compuşi semiconductori; integrarea într-o micro-fibră optică a milioanelor de nanofire metalice, semimetalice sau semiconductoare; elaborarea valvei de spin în baza nanostructurilor stratificate supraconductor-feromagnet şi a izolatorilor topologici pentru utilizare în spintronică şi calculatoare cuantice etc. Proiectele au fost realizate de echipe consolidate din cadrul Institutului de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghiţu”, Institutului de Fizică Aplicată, Institutului de Chimie, Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie, Institutului ELIRI, Universităţii de Stat din Moldova, Universităţii Tehnice a Moldovei şi Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. De menţionat, că Institutul ELIRI a reuşit deja să comercializeze biosenzori magnetici şi actualmente promovează spre implementare etichete magnetice de protecţie a purtătorilor de informaţie cu securitate sporită şi un dispozitiv de decodare a lor. Alte elaborări au atras surse de finanţare extrabugetare, cum ar fi nanomatricele semiconductoare sau reţelele de nanofire metalice integrate în microfibre optice.

S-a intensificat colaborarea în domeniu nu numai în plan naţional, dar şi la scară internaţională. Vom menţiona doar două proiecte din programul Cadru 7 – MOLD-ERA şi MOLD-NANONET (instituţii coordonatoare fiind respectiv Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghiţu” şi Institutul ELIRI), care au adus de la Comisia Europeană granturi în sumă totală de cca 1 mln Euro pentru crearea şi consolidarea capacităţilor in Republica Moldova în domeniul nanotehnologiilor. În rezultat au fost achiziţionate noi unităţi de utilaj tehnologic performant ce au completat organic infrastructura nanotehnologică naţională, au fost organizate cursuri multidisciplinare de pregătire a cadrelor tinere şi o serie de seminare de instruire cu referire la aspecte ce ţin de pregătirea propunerilor de proiecte pentru programele comunitare.

Rezonanţa rezultatelor obţinute în cadrul programului de stat „Nanotehnologii şi nanomateriale” a dus faima Republicii Moldova departe de hotarele ei. În perioada de referinţă, prestigiosul portal NanoTechWeb.org din Marea Britanie a selectat patru elaborări nanotehnologice, realizate de savanţii noştri, ca fiind printre cele mai performante din lume, aceste realizări fiind menţionate şi pe coperta de titlu a unor reviste ştiinţifice internaţionale din domeniu. Pe parcursul ultimilor ani, în domeniul nanotehnologiilor, la editurile internaţionale Springer (Germania) şi Woodhead Publishing (UK) au văzut lumina tiparului trei monografii cu autori din Republica Moldova (acad. Ion Tighineanu şi m. c. Anatol Sidorenko). În final, recent la Editura ASP din SUA a fost prezentat un volum special al revistei ştiinţifice „Journal of Nanoelectronics and Optoelectronics”, totalmente dedicat rezultatelor obţinute de savanţii moldoveni, în calitate de editor invitat fiind acad. Ion Tighineanu, coordonator al programului de stat „Nanotehnologii şi Nanomateriale”.

Prin aşa realizări se promovează o imagine pozitivă a ţării noastre în lume, se impulsionează procesul de integrare în spaţiul european de cercetare şi se crează condiţii pentru atragerea investiţiilor în domenii high-tech.


Ecaterina Banaru