Crearea unui parteneriat viabil între mediul de cercetare şi cel de afaceri este iminent

2013-02-25
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit recent lucrările forumului „Dezvoltarea mediului de afaceri prin inovaţii”, având ca temă de discuţii rolul inovaţiilor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Evenimentul a fost organizat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova şi Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a AŞM şi a întrunit experţi din diverse domenii de cercetare ştiinţifică, reprezentanţi ai sferei de afaceri.

Scopul major al evenimentului a fost axat pe crearea unei platforme eficiente de comunicare şi cooperare între mediul ştiinţific şi cel de afaceri în vederea asigurării unui nou model de dezvoltare economică pentru Republica Moldova – unul, care are drept piloni de bază inovaţiile şi noile tehnologii.

Lucrările forului au fost inaugurate de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a ţinut să mulţumească Camerei de Comerţ şi Industrie, Agenţiei de Inovare şi Transfer Tehnologic, dar şi tuturor celor care au dat curs invitaţiei Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi s-au arătat interesaţi de procesul de dezvoltare a ţării. Preşedintele AŞM a menţionat că prin organizarea acestei întruniri se doreşte crearea unei platforme eficiente de comunicare şi cooperare între mediul ştiinţific şi cel de afaceri în vederea asigurării unui nou model de dezvoltare economică pentru Republica Moldova, unul care are drept piloni de bază inovaţiile şi noile tehnologii. „La etapa actuală de dezvoltare doar implementarea plenară a componentei triadei educaţie-cercetare-inovare poate asigura cadrul necesar pentru o economie performantă şi o societate prosperă”, a subliniat acad. Gheorghe Duca. Totodată, preşedintele AŞM a remarcat că aceste premize pot fi realizate doar printr-un parteneriat strategic dintre mediul de cercetare, Guvern şi mediul de afaceri. „Avem nevoie de inovaţii, care ar răspunde necesităţilor mediului de afaceri, avem nevoie de politici guvernamentale naţionale şi sectoriale care recunosc importanţa inovaţiilor şi avem nevoie de un mediu de afaceri efectiv la inovaţii şi cu o capacitate suficientă de absorbţie în acest sens”, a declarat acad. Gheorghe Duca.

Reieşind din aceste deziderate, obiectivul acestei reuniuni a avut un prim schimb de opinii privind instrumentele necesare unui transfer eficient al inovaţiilor în sectorul real al economiei, dar şi crearea unui parteneriat viabil între mediul de cercetare şi cel de afaceri.

Gheorghe Cucu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a salutat participanţii la forum, exprimând cuvinte de mulţumire Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru invitaţia la acest dialog necesar între mediul academic şi cel de afaceri. În luarea sa de cuvânt, Domnia Sa a subliniat că în economia globală inovaţia este considerată ca fiind motorul principal al creşterii economice, specificând că în ţările prospere mai mult de 2,3 din creşterea PIB-ului se realizează în baza tehnologiilor inovaţionale. „Trebuie să înţelegem că inovaţii sunt tehnologii şi practici noi pentru societate, acestea pot să nu fie inedite în termen absolut, dar pot fi noi la nivel de companie sau de piaţă”, a subliniat Gheorghe Cucu, inovaţiile fiind văzute ca transformare reuşită a unor idei noi în produse sau unor idei cunoscute în produse noi. Abordarea respectivă reflectă plenar realităţile şi necesităţile societăţii moldoveneşti, însă aceasta depinde de capacităţile inovaţionale ale firmelor, de modul în care Guvernul, universităţile, instituţiile de cercetare şi alţi actori interesaţi interacţionează, sectorul de cercetare fiind o parte foarte importantă a sistemului de inovare naţional. Gheorghe Cucu a dat asigurări că instituţia pe care o conduce vă va fi alături în elaborarea politicilor de stringentă necesitate pentru ţară, venind cu propunerea ca platforma de discuţii iniţiată de AŞM împreună cu reprezentanţii business-ului, autorităţilor publice să poarte un caracter constant.

În prima parte a evenimentului au fost audiate informaţii privind mecanismele existente în domeniul inovării şi transferului tehnologic, dar şi viziunea privind dezvoltarea sectorului de cercetare-dezvoltare până în 2020. Rapoarte la aceste subiecte au fost prezentate de către acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM (Dimensiunea internaţională a inovaţiilor); m.c. Ion Guceac, Secretar ştiinţific general al AŞM (Strategia de cercetare-dezvolatre 2020); Roman Chircă, director AITT (Instrumente publice de promovare a inovaţiilor în sfera de afaceri); dr. Ghenadie Cernei, vicepreşedinte UniBank (Mecanisme de finanţare a inovaţiilor. Participarea sistemului bancar).

În partea a doua au fost prezentate câteva cazuri de succes de interacţiune dintre savanţi şi agenţii economici. Studii de caz au prezentat: Centrul UTM de procesare a laptelui şi cărnii (acad. Ion Bostan, rector UTM); fabricarea biocombustibilului (Tudor Ungureanu, director Uzina de biocombustibil, Fârlădeni, Hânceşti); Echipament medical (Olga Burţeva, director Uzina TOPAZ); Parteneriat dintre Institutul de Chimie al AŞM şi Uzina de prelucrare integrală a deşeurilor din mase plastice (Aliona Mereuţă, director Uzina Chimică); Mişcarea raţionalizatorilor şi inovarea (Nicanor Solcan, preşedintele Uniunii Inventatorilor şi Raţionalizatorilor „Inovatorul”.

Evenimentul a întrunit peste 200 de participanţi, inclusiv oficiali ai Ambasadei SUA (Ashok Vaseashta); Ambasada României (Clementina Ion); reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, Asociaţiei Micului Business, Fundaţiei pentru Educaţie şi Dezvoltarea Ştiinţei, BC “UNIBANK” S.A., Centrul German de Diagnosticare. De asemenea, la forum au fost prezenţi peste 60 de antreprenori din regiunea de sud, centru şi nordul republicii, dintre ei putem menţiona: MOLDCELL S.A., RED UNION FENOSA, A.O „Asociaţia pentru energie alternativă”, Combinatul de Ciment din Rîbniţa, LACTIS S.A., CP AGRORODCOM, “LEFRUCOM” SRL etc.

Mediul academic a fost reprezentat de rectori, prorectori, directori ai instituţiilor de cercetare, responsabili de transfer tehnologic a organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, rezidenţi ai parcurilor ştiinţifico-tehnologice, reprezentaţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic.

In urma prezentărilor şi discuţiilor participanţii au formulat următoarele concluzii:

1. Adresarea către Guvern în vederea adoptării în cel mai scurt timp a Strategiei de cercetare-dezvoltare până în anul 2020, care a trecut toate avizările necesare,
2. Introducerea în documentele de politici sectoriale a prevederilor privind promovarea inovaţiilor.
3. Adoptarea cadrului normativ pentru implementarea instrumentelor de stimulare a inovaţiilor - vauchere inovaţionale, facilităţi fiscale, fonduri de risc etc.
4. Implicarea Guvernului, mediului de cercetare şi agenţilor economici în promovarea unei culturi inovaţionale în Republica Moldova prin susţinerea în acest sens a Concursului tânărul inovator al anului, oferirea de granturi pentru proiecte inovaţionale ale studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor.
5. Facilitarea procesului de omologare, certificare şi standartizare a produselor inovaţionale şi transformarea sistemului de achiziţii publice în unul propice inovaţiilor.
6. Propunem crearea a 4 grupuri comune de lucru din mediul de cercetare şi, respectiv, din mediul de afaceri, care va identifica, timp de o lună, domeniile concrete de colaborare dintre cercetare şi business – domenii, care ar lua forma unor proiecte de transfer tehnologic sau a unor teme de proiecte aplicative în următoarele domenii:
- biotehnologii agricole şi procesarea materiei prime agricole,
- prelucrarea deşeurilor şi tratarea apelor reziduale,
- tehnologii informaţionale şi nanotehnologii,
- substanţe şi materiale noi,
- mecanică şi construcţii de maşini.
- biomedicină şi fortificarea sănătăţii.

Concluziile urmează a fi expediate în adresa Guvernului şi altor instituţii de referinţă.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM