Anatol Gavrilov – un autor trecut prin bibliotecă, sincronizat cu noutăţile teoriei literare

2013-02-27
 

Institutul de Filologie al AŞM în comun cu Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan” a AŞM au organizat la 26 februarie curent o conferinţă ştiinţifică, consacrată aniversării a 70-a de la naşterea savantului filolog Anatol Gavrilov, doctor habilitat în filologie, cercetător ştiinţific principal.

Evenimentul omagial a fost moderat de dr.hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AŞM, care l-a caracterizat ca pe un renumit savant, critic literar, teoretician al literaturii, subliniind şi poziţia sa civică, în special, în perioada renaşterii naţionale. „S-a dovedit a fi un om de bună credinţă, care ştie să răspundă pentru sine, pentru propriile acţiuni, dar şi să-şi apere colegii la nevoie”, a menţionat directorul institutului.

„Premisa de la care a pornit Anatol Gavrilov, acum două decenii, atunci când a fondat, în cadrul Institutului de Filologie Direcţia de teorie şi metodologie literară, este că cercetarea literaturii nu se poate efectua decât printr-un limbaj conceptual adecvat a nominalităţii vii a operei literare”, a remarcat în comunicarea sa „Pe drumul gândirii cu literatura”, dr.hab. Ion Plămădeală. Vorbitorul a evidenţiat modul fundamental care se produce a ceea ce noi numim cultură care este întotdeauna un act individual de intrare în dialog cu tradiţia, la fel cum fiecare copil în dezvoltarea sa spre maturitate.

„Idealul lui Anatol Gavrilov – măria sa ideea” şi-a intitulat comunicarea sa dr. Dumitru Apetri, care a ţinut să specifice că în cursul activităţii sale ştiinţifice, Anatol Gavrilov a gustat şi pâinea de director al institutului şi cea de lector la Liceul teoretic „V. Alecsandri” şi la Universitate Pedagogică „Ion Creangă”, dar s-a simţit în largul său doar în calitate de şef al Sectorului teorie şi literatură comparată, ulterior teorie şi metodologie. În calitate de coordonator ştiinţific are o anumită filozofie romantică, conform căreia ştiinţa este o formă a activităţii creatoare libere, care poate fi generată şi stimulată eficient numai de Măria sa ideea. În ipostază de îndrumător al investigaţiilor, susţine vorbitorul, Anatol Gavrilov este, întâi de toate, un generator de idei.

Dr. hab. Aliona Grati a prezentat comuncarea ştiinţifică „Pentru principiul dialogic de sistematizare a terminologiei literare, iar dr. Olesea Gîrlea a prezentat lucrarea domnului Anatol Gavrilov„În căutarea de noi repere pe drumul gândirii”, apărută recent. În prezentarea sa, tânărul cercetător a menţionat că, culegerea este concepută de autor ca un bilanţ al întregii sale activităţi de cercetător, istoric şi critic literar, cuprinsul cărţii constituind 38 din publicaţiile reprezentative pentru domeniile principale ale activităţii sale.

Poetul, istoricul, scriitorul şi omul politic Valeriu Matei i-a adresat septuagenarului felicitări pentru realizările pe care le-a avut până la această vârstă şi pentru că este un spirit mereu tânăr, neliniştit, Domnia Sa a exprimat certitudinea că şi pe viitor va realiza încă multe lucruri în toate domeniile care le-a abordat, fie că este vorba de teoria literaturii, de istoria literară, de critica literară, de literatură comparată. Membrul de Onoare al Academiei Române i-a dorit din toată inima să aibă mereu aceeaşi prospeţime a viziunii, aceeaşi privire de ansamblu asupra lucrurilor, asupra fenomenului literar, dar totodată şi fina observaţie a detaliului, a lucrurilor concrete.

Poetul şi eseistul, Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, în numele instituţiei scriitoriceşti, din care face parte şi jubiliarul, a transmis un mesaj de felicitare însoţit de urări de sănătate, şi să-l ţină Dumnezeu cât mai mult în formula, pe care i-a dat-o de scriitor serios, om tenace, savant care are propria voce în contextul ştiinţei de la noi. „Trăim împreună cu Dumneavoastră, noi, colegii scriitori bucuria unor certe succese, pe care le-aţi obţinut şi profilul pe care aţi reuşit să-l configuraţi Dumneavoastră de-a lungul timpului este de scriitor serios. Poetul a remarcat că paginile scrise de Anatol Gavrilov i-au relevat întotdeauna un autor trecut prin bibliotecă, sincronizat cu noutăţile teoriei literare, un scriitor care nu a încercat niciodată să epateze prin numărul mare de scrieri, nu a încercat să-şi facă imaginea în baza manifestărilor publice şi nu a fost niciodată isterizat de ideea noutăţii obligatorii. „Ceea ce am admirat întotdeauna la Anatol Gavrilov este tenacitatea, seriozitatea, calmul pe care îl are, calităţi deosebite în viaţa cotidiană, în viaţa noastră stresantă şi aceste calităţi le-aş asemui unui râu bine statornicit în albia sa, care are acelaşi debit, care nu cunoaşte fluctuaţii şi care rămâne statornic în opţiunile sale”, a menţionat Arcadie Suceveanu.

Pentru contribuţie deosebită la dezvoltarea ştiinţei în domeniul filologiei, profesorul Anatol Gavrilov a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie academică - Medalia „Dimitrie Cantemir”.

Încercând să fie laconic, septuagenarul Anatol Gavrilov a spus că este foarte recunoscător şi îi trec emoţii deosebite, mai ales că nu s-au spus numai cuvinte frumoase despre Domnia Sa, dar şi lucruri cu pătrundere. Savantul constată că pentru a spune aceste lucruri trebuie să-l citeşti pe autor, iar ultimele sale texte, recunoaşte Domnia sa, nu sunt uşor lecturabile, cer multă persuasiune şi răbdare. „Deci, eu Vă mulţumesc pentru ceea ce aţi spus şi ce aş vrea să spun ca semn de răspuns, eu nu sunt numai donator de idei, fiindcă ideea are circulaţie bipolară, ea trăieşte numai în raport cu altă idee”, a menţionat pe final sărbătoritul.

Anatol Gavrilov născut la 23 februarie 1943, în satul Ciobruciu, Slobozia, este filolog, critic şi istoric literar. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova (1965). În prezent este şef al Sectorului de teorie şi metodologie literară.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM