Infotag: Programul de Stat ”Hepatitele şi cirozele, profilactica şi metode avansate de tratament” (2009-2012)

2013-03-01

În cadrul programului de stat „Hepatitele şi cirozele, profilactica şi metode avansate de tratament” au fost realizate 6 proiecte. Scopul major al programului a constat în optimizarea tratamentului complicaţiilor hepatitelor virale şi a cirozei hepatice în Republica Moldova în baza cercetării multilaterale a patogenezei, diagnosticului şi evoluţiei acestor maladii.

Analiza datelor epidemiologice a hepatitelor virale acute, cronice şi cirozelor hepatice în Republica Moldova a determinat particularităţile distinctive ale procesului epidemic, factorii de risc (maladii concomitente, alimentaţia, deprinderi dăunătoare) şi morbiditatea prin ciroze hepatice, care a crescut pe parcursul anilor 2000-2010 de la 41 la 123 cazuri la 100 mii populaţie. A fost elaborat şi editat „Ghidul de supraveghere epidemiologică în hepatite virale acute şi cronice şi ciroze hepatice”, care va contribui la optimizarea sistemului de supraveghere, reducerea morbidităţii şi cheltuielilor pentru tratament.

Au fost obţine date noi, exhaustive referitor la mecanismele de acţiune a unor compuşi biologic activi autohtoni asupra metabolismului hepatic în normă şi ciroza hepatică. S-a stabilit că compuşii biologic activi exercită un efect stimulator pronunţat asupra proceselor de hidroliză enzimatică a matricei extracelulare hepatice. În premieră a fost depistat efectul de inhibare selectivă a activităţii tioredoxinreductazei de compuşii biologic activi testaţi, fapt ce micşorează potenţialul proliferativ al celulelor hepatice stelate, implicate în procesele de fibrogeneză.

La pacienţii cu hepatite cronice virale B, C, D, în comparaţie cu persoanele sănătoase, s-a determinat o pondere mare a depresiilor, mai ales, în momentul stabilirii diagnosticului, un dezechilibru imunologic, exprimat prin creşterea valorilor IgA, IgM, IgG, CIC şi IIR. Au fost elaborate şi implementate metode (instrumente) sensibile de diagnosticare a stărilor depresive, care sunt relativ simple şi nu necesită cheltuieli suplimentare.

A fost optimizat algoritmul curativ la pacienţii cu complicaţii postligaturare şi ineficacitate a hemostazei endoscopice prin demonstrarea avantajelor şi implementarea stentului metalic autoexpandabil, comparativ cu metoda tradiţională de tratament (tubul Sengstaken-Blakemore). Particularităţile tehnice ale utilizării stentului metalic autoexpandabil nu influenţează negativ procesele de cicatrizare a ulcerelor esofagiene postligaturare.

A fost demonstrat efectul benefic al tratamentului cu unde milimetrice, în diapazonul 4,9-7,1 mm (acţiunea asupra zonelor biologic active, responsabile de funcţia ficatului), asupra sindromului citolitic în tratamentul complex al hepatitelor cronice virale C. A fost elaborată metodologia de utilizare, indicaţiile şi contraindicaţiile pentru tratamentul combinat al hepatitei cronice virale C cu unde milimetrice: densitatea puterii radiaţiei, diapazonul efectiv de frecvenţă, durata expunerii iradierii, numărului de proceduri aplicate.

A fost evaluată eficienţa suplimentării tratamentului tradiţional a hepatitelor virale C cronice active cu Pacovirină (fitopreparat medicamentos autohton, forma medicamentoasă capsule) cu acţiune antivirală, imunomodulatoare, interferonogenă şi antioxidantă. Administrarea remediului timp de 3 luni în doze de 50 mg de 2 ori/zi per os a constatat următoarele rezultate: evoluţie pozitivă a indicilor biochimici ALAT, ASAT, γGTP, normalizate după tratament, la toţi pacienţii, reducerea nivelului mediu de viremie de la cca 8 mln virusuri până la tratament, la cca 4 mln virusuri după tratament (diminuare de aproape 2 ori). Toţi bolnavii au suportat bine administrarea preparatului „Pacovirină”, nesemnalându-se complicaţii şi reacţii adverse.

Coordonator al Programului de Stat,
Academician Gheorghe Ghidirim

Sursa: Infotag.md