Discursul viceprim-ministrului Mihai Moldovanu la Sesiunea Anuală a Asambleei Academiei de Ştiinţe a Moldovei

2013-03-13
 

Excelenţa Voastră Domnule preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae TIMOFTI

Domnule Preşedinte al Academiei de Ştiinţe, Gheorghe DUCA

Distinşi membri ai Academiei, Onorată asistenţă

Sînt onorat să fiu astazi, aici cu Dumneavoastră la Sesiunea Anuală a Asambleei. Deja al treilea an consecutiv, particip la Adunarea Asambleei şi deja cunosc an de an sarcinile anuale pe care le traseaza Academia şi respectiv realizările.

Împărtăşesc şi eu alături de Dvoastră sentimentul unor sarcini îndeplinite, deoarece la multe dintre obiectivele fixate de comunitatea ştiinţifică pentru anul 2012, am pus şi eu umărul spre a le soluţiona în plan organizatoric şi de promovare a iniţiativelor din domeniu.

Astfel, cu suportul Guvernului, la 14-16 mai 2012 a avut loc Conferinţa internaţională organizată de Academiile din Moldova şi România „Basarabia –1812. Problema naţională, implicaţii internaţionale”, respectiv, în septembrie a fost convocat primul Congres al Eminescologilor din lume.

Cu o deosebită atenţie am luat cunoştinţă de elaborările, propunerile savanţilor ce au fost transmise clasei politice şi Guvernului privind dezvoltarea economică a ţării, asigurarea securităţii energetice, asigurarea cu apă potabilă şi servicii de canalizare a populaţiei, situaţia demografică şi căile de depăşire a impedimentelor curente, securitatea alimentară a ţării şi altele.

Cel mai important eveniment al anului, dar şi un succes al Academiei de Ştiinţe este Asocierea de facto a comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova la Programul Cadrul-7. Evenimentul are cel puţin patru conotaţii.

Pe de o parte, domeniul ştiinţei şi inovării este primul domeniu din ţara noastră asociat la un program comunitar.

Pe de altă parte, este un exemplu demn de urmat de celelalte autorităţi publice centrale de specialitate în vederea asocierii la programele Uniunii Europene.

Asocierea este şi recunoaşterea incontestabilă a rezultatelor cercetătorilor moldoveni pe arena internaţională.

Şi nu pe ultimul loc sunt proiectele câştigate deja de Dumneavoastră în acest program.

Numai anul 2012, 35 de echipe de cercetători au reuşit să atragă peste 3 mil. Euro, pentru efectuarea unor cercetări în comun cu savanţi din cel puţin 3 ţări – membre ale Uniunii Europene. Iar pentru aceasta ţara noastră a cheltuit mai puţin de 1 mil. de Euro. În felul acesta, aţi făcut o investiţie foarte reuşită şi profitabilă.

Fără a enumera toate rezultatele cercetătorilor în perioada ce s-a scurs, voi menţiona că am rămas impresionat de volumul producţiei ştiinţifice. Astfel, în 2012 a sporit vizibilitatea internaţională a cercetătorilor din Moldova prin apariţia mai multor monografii în editura Springer şi a peste1800 de articole publicate peste hotare în reviste cu impact factor.

Ştiinţa contribuie la consolidarea societăţii şi evitarea problemelor ce apar in relaţiile interumane prin popularizarea datelor şi informaţiilor. In acest plan sunt vorbitoare următoarele cifre. Cercetătorii din Republica Moldova au editat peste 180 monografii, 14 publicaţii ştiinţifice în reviste naţionale, iar rezultatele cercetărilor s-au încununat cu circa 200 brevete.

Eu salut preocupările conducerii Academiei, ale corpului academic de a restructura sistemul de cercetare din ţara noastră, de al face cât mai eficient, chiar şi în condiţiile unei finanţări austere. În ultima perioada am reuşit să promovăm câteva Hotărâri de Guvern foarte importante pentru cercetare şi inovare.

Astfel, chiar la ultima şedinţă au fost aprobate

- „Strategia de dezvoltare a ştiinţei - Moldova cunoaşterii 2020”,

- Hotărîrea cu privire la reformarea şi optimizarea unor structuri academice,

- Hotărîrea cu privire la salarizarea cercetătorilor, ce activează în proiectele Uniunii Europene,

- Hotărîrea cu privire la construcţia spaţiului locativ pentru cercetători prin metoda parteneriatului public privat

şi alte acte normative ale Guvernului, importante pentru activitatea cotidiană.

Eu salut şi susţin şi pachetul de reforme în cercetare-inovare, aprobat de Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică în 31 ianuarie anul curent, iniţiat de Dumneavoastră şi consacrat reformelor în sistemul de cercetare. Or, reformele în cercetare sunt motivate de asigurarea unei activităţi eficiente în condiţiile asocierii comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova la programul actual comunitar al Uniunii Europene – PC7 si pregătirea pentru asocierea la următorul program Horizont 2020, dar şi pentru a diminua efectele reducerii masive a finanţării sferei ştiinţei şi inovării pentru anul 2013.

Viitorul dezvoltării economice şi socio-umane depinde foarte mult de capacitatea de previziune a cercetătorilor din domeniu şi viziunea strategică a societăţii academice, fiindcă la baza progresului uman este cunoaşterea şi inovarea constantă. Şi aici voi face referire la spusele lui Mahatma Gandhi, precum că „Diferenţele dintre ce putem face şi de ce suntem capabili să facem ar fi suficiente pentru soluţionarea multor probleme în lume.”

În condiţiile actuale, este foarte necesar să valorificăm la maxim resursele umane, să promovăm calitatea muncii şi principiul aplicării creativităţii la soluţionarea problemelor.

Este foarte important ca mediul ştiinţific să lanseze, să consolideze şi să influenţeze sistemele sociale, să sporească nivelul culturii, a necesităţii de schimbare şi inovare.

Aici aş dori să subliniez: că promovarea identităţii naţionale, cultivarea limbii române, formarea atitudinilor active morale, perpetuarea valorilor socio-umane ţine în mare măsură de responsabilitatea instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării.

Aceste roluri sunt destul de dificile, dar realizarea lor este imperativă pentru asigurarea dezvoltării durabile a unei naţiuni, a unui stat independent.

Academia de Ştiinte trebuie să sporească promovarea domeniilor naţionale de excelenţă, fiindca R.Moldova dispune deja de resurse umane şi tradiţii în anumite domenii ale ştiinţei şi inovaţiei.

Procesul de educare şi formare a viitorilor specialişti trebuie să fie rezultatul cercetărilor şi a strategiilor ştiinţifice, fiindcă doar prin dezvoltarea capitalului uman putem răspunde la nevoia de competitivitate globală.

Guvernul Republicii Moldova şi-a expus de nenumărate ori decizia şi angajamentul de a construi o societate bazată pe cunoaştere, deschisă valorilor şi competiţiei internaţionale.

Vă exprim recunoştinţa pentru munca pe care o depuneţi, pentru rezultatele Dvoastră care contribuie esenţial la dezvoltarea socio-economică a ţării şi acesta este unul dintre motivele că privesc cu încredere în viitor şi în progres.

 

Distinsă Audienţă!

În încheiere urez membrilor Asambleei rezultate cât mai reuşite şi contribuţii cât mai valoroase la dezvoltarea ţării pe făgaşul european şi constituirea unei societăţi bazate pe cunoaştere.

Sursa: mihaimoldovanu.md