Succese, insuccese şi oportunităţi la ora de bilanţ a comunităţii ştiinţifice

2013-03-16
 

La 12 martie 2013, şi-a ţinut lucrările Sesiunea a XV-a a Asambleei Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Forul științific a totalizat rezultatele ştiințifice obţinute în anul 2012.

Manifestarea a fost onorată de prezența ES Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova, viceprim-ministru Mihai Moldovanu, Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, dr. Iurie Bolbocean, secretarul Comisiei, m.c. Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, m.c. Ion Hadârcă, preşedintele Fracţiunii Partidului Liberal. Din partea autorităților publice locale a fost prezent preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac. Printre invitaţii de onoare s-au numărat Petru Lucinschi, Preşedintele Republicii Moldova (1996-2001), Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, reprezentanţi ai corpului diplomatic, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti.

Comunitatea ştiinţifică a fost reprezentată de 98 de membri titulari și corespondenți, 78 de doctori habilitaţi, rectorii universităţilor şi directorii instituţiilor de cercetare.

În cadrul sesiunii, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a prezentat raportul „Cercetarea şi inovarea – cheia dezvoltării ţării”, în care a fost menţionat faptul că anul ştiinţific 2012 a fost unul dificil pentru Republica Moldova, dar, în acelaşi timp, a oferit şi mari oportunităţi care au fost valorificate cu succes de comunitatea ştiinţifică din ţară. Principalul rezultat al savanţilor, în anul de referinţă, vine ca o confirmare a faptului că oamenii de ştiinţă au reuşit să transforme provocările în oportunităţi, promovând astfel performanţa ştiinţifică în laboratoarele şi centrele de cercetare din institute şi universităţi. Realizările ştiinţifice obţinute au contribuit esenţial la fundamentarea politicilor, generarea de noi cunoştinţe şi dezvoltarea socio-economică a ţării, iar asocierea la Programul Cadru 7 al UE pentru ştiinţă şi dezvoltare tehnologică a constituit o recunoaştere reală a potenţialului ştiinţific autohton.

În raportul prezentat înaltului for academic, preşedintele AŞM a trecut în revistă rezultatele principale înregistrate în sfera de cercetare, evocând, totodată, problemele şi procesele care au marcat activitatea comunităţii ştiinţifice în perioada de referinţă. Capitolul succese a inclus exerciţiul de evaluare a sistemului de cercetare-inovare din Republica Moldova, proces realizat în perioada ianuarie-iunie 2012; elaborarea priorităţilor de cercetare până în 2020; valorificarea statutului de ţară asociată la PC7, statut care, începând cu 1 ianuarie 2012 a oferit drepturi similare cu cele ale statelor membre UE, cercetarea devenind astfel primul şi unicul domeniu, la care Republica Moldova a obţinut statutul de ţară asociată; adoptarea de către CSŞDT a pachetului de măsuri pentru reformarea AŞM şi eficientizarea activităţilor de cercetare – inovare etc.

Exemplificând unele contribuţii ale savanţilor care au înregistrat rezultate de certă valoare ştiinţifică, dar şi pasibile de a fi implementate în sectorul real al economiei, preşedintele AŞM a subliniat că oamenii de ştiinţă au fost implicaţi în procesul de elaborare a documentelor de politici publice, dar şi în soluţionarea anumitor probleme cu caracter aplicativ. Situaţia care s-a profilat în domeniu în 2012, a determinat iniţierea unui proces de planificare strategică, care a permis elaborarea unei viziuni de dezvoltare până în 2020. Astfel, printr-un exerciţiu participativ larg a fost elaborat proiectul Strategiei de cercetare-dezvoltare „Moldova Cunoaşterii”, adoptată ulterior de Guvernul Republicii Moldova. Scopul Strategiei constă în crearea condiţiilor pentru dezvoltarea unui sistem de cercetare-dezvolatre capabil să creeze cunoaştere ştiinţifică performantă în vederea creşterii competitivităţii economiei naţionale şi a gradului de bunăstare a populaţiei. Ca o continuare logică a procesului de planificare strategică, în raport a fost evidenţiată lansarea spre discuţii publice a noilor priorităţi de cercetare, care vor sta la baza programelor şi proiectelor de cercetare şi vor asigura un impact adecvat la nivel de societate.

În prezentarea sa, preşedintele AŞM s-a referit şi la diminuarea finanţării alocate din bugetul de stat, fapt care a marcat activitatea cercetătorilor şi care a determinat realocarea resurselor umane de la procesul de cercetare la cel de supravieţuire. „La modul practic, în loc să ne concentrăm pe activităţile de cercetare, am fost puşi în situația în care să reducem finanţarea şi aşa austeră a proiectelor de cercetare”, a menţionat cu regret acad. Gheorghe Duca.

Raportul prezentat de Secretarul ştiinţific general al AŞM, m.c. Ion Guceac a vizat activitatea managerială şi economico-financiară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică în anul 2012. Membrilor Asambleei li s-a pus la dispoziţie o informaţie consolidată privind volumul finanţării şi rezultatele valorificării alocaţiilor bugetare în sfera ştiinţei şi inovării în anul 2012, dinamica cuantumului finanţării sferei ştiinţei şi inovării, volumul cheltuielilor de bază. Au fost evidenţiate şi cheltuielile pentru procurarea echipamentului ştiinţific, fiind invocată necesitatea asigurării organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării cu echipament performant. Secretarul ştiinţific general a menţionat că, actualmente, din numărul total de cercetători antrenaţi în activitatea ştiinţifică, 28% sunt tineri, iar 7% din aceştia conduc laboratoare sau centre de cercetare în cadrul organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării. M.c. Ion Guceac a prezentat, de asemenea, principale elemente de conţinut ale proiectului Strategiei de cercetare-dezvoltare până în 2020, menţionând că documentul de politici va contribui la diversificarea mijloacelor de finanţare prin investiţii private în dezvoltarea structurilor organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, prin crearea parteneriatelor publice private în domeniul cercetării inovării. Implementarea strategiei va asigura tuturor subiecţilor interesaţi spre îmbunătăţirea condiţiilor şi organizării procesului de cercetare, dar şi spre atingerea unei eficienţe şi performanţe în domeniu cercetării dezvoltării.

La lucrările sesiunii Asambleei a fost prezent Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Excelenţa Sa exprimând satisfacţia de a participa la reuniunea elitei intelectuale academice a ţării. „Sunt bucuros că am prilejul să mă întreţin cu elita intelectuală a ţării, cu personalităţi distinse din sfera cercetării şi inovării, care simbolizează progresul, care aduc deschiderea spre viitor şi care dau sens intenţiilor noastre de a face parte din familia popoarelor civilizate prospere”, a menţionat în discursul său preşedintele ţării. Şeful statului a evidenţiat câteva obiective care pot fi realizabile cu condiţia unor schimbări calitative, dacă ne dorim o economie prosperă, o cultură şi un învăţământ întemeiate pe valori autentice, o ştiinţă axată pe metodologii performante, expertiza ştiinţifică, în acest sens fiind extrem de importantă. „Cercetarea reprezintă domeniul prin care am obţinut, pentru prima dată, statutul de ţară asociată. Sper că vom reuşi să beneficiem de toate avantajele pe care le oferă acest statut” a remarcat Preşedintele Nicolae Timofti, apreciind consecvenţa de care a dat dovadă, în context, Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Cu mesaje către înaltul for academic, dar şi către întreaga comunitate ştiinţifică au venit viceprim-ministru Mihai Moldovanu, Gheorghe Cobzac, preşedintele raionului Hânceşti, academicienii Teodor Furdui, Stanislav Groppa, Valeriu Pasat, Valeriu Canţer, Mihai Dolgan, Vasile Micu, m.c. Nicolae Dabija, m.c. Svetlana Cojocaru.

În cadrul sesiunii au fost prezentate şi aprobate modificările la regulamentul Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, noua redacţie a Statutului AŞM şi Acordul de parteneriat între Guvern şi Academia de Ştiinţe a Moldovei pentru anii 2013-2016.

Forul ştiinţific l-a ales, prin vot secret, la propunerea preşedintelui AŞM, în calitate de prim-vicepreşedinte al AŞM pe acad. Ion Tighineanu. Pentru al doilea mandat a fost desemnat, în calitate de secretar ştiinţific general al AŞM, m.c. Ion Guceac.

Totodată, a fost aleasă noua componenţă a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică. Membrii CSŞDT, din oficiu, au devenit preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, secretarul ştiinţific al AŞM, m.c. Ion Guceac, iar noii membri au fost aleşi: acad. Ion Ababii, acad. Ion Bostan, acad. Valeriu Canţer, acad. Leonid Culiuc, acad. Stanislav Groppa, acad. Boris Gaina, dr. hab. Aurelian Dănilă, dr. hab. Victor Moraru, dr. hab. Alexandru Stratan, dr. Veaceslav Kulciţki, dr. Svetlana Munteanu, dr. Ludmila Tăutu.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM