Discursul academicianului Stanislav Groppa în cadrul Sesiunii a XV-a a Asambleei Academiei de Științe a Moldovei

2013-03-14
 

Stimate dl. Presedinte,

Onorată Asamblee,

Procesele sociale si economice din Tara au o extrapolare directa asupra Starii de sanatate a populatiei, si viciversa Starea de sanatate a populatiei influinteaza si integral apreciaza calitatea deciziilor si modalitatea de organizare si evaluare a Proceselor esentiale sociale si economice din Tara.

Analiza evolutiva a indicilor demografici de baza a populatiei RM: evidentiaza un tablou alarmant caracterizat prin diminuarea esentiala a Nivelului Natalitatii ( de la – 91137 in 1950, la 77085 in 1990 si 39182 in 2013); cresterei Ratei mortalitatii de la 26363 in 1950 la 42427 in 1990 si 39249 in 2011; si diminuarii dramatice a Sporului Natural( de la 27,7 in 1950 la 8,0 in 1990 si Nivelul 0,00 in 2012 ) .

Aceasta situatie demografica se complica si prin prezenta proceselor migrationale majore ce se afla in proces de extindere.
Numai in anul trecut peste 360 de mii de moldoveni au plecat în străinătate pentru a găsi un loc de muncă şi, potrivit Biroului Naţional de Statistică, peste 50 la sută din emigranţi sunt bărbaţi între 18 şi 34 de ani.

În ultimii 5 ani, peste hotarele ţării s-au născut circa 20 de mii de copii ai cetăţenilor moldoveni, care déjà nu mai poarta official cetatenia Statului Moldav.

Azi Moldova se constitue o tara imbatranita, cu Populatie Adulta (15-64 years) in limite de 69.5% cu un potential limitat de reproducere, viabilitate si un prognostic caracterizat prin diminuarea numarului de populatie in urmatorii 50 ani pana la 2.5 mln si mai jos.
Analiza acestor date demografice induce obligatiunea de a elabora si implimenta strategii de cercetare in Sanatate, rezultatele carora vor oferi posibilitatea deminuarii impactului social si majorarii calitatii vietii.

Analiza cauzelor principale de mortalitate si morbiditate a populatiei in RM evidentiaza un tablou polimorf, caracterizat prin prezenta in prim plan a patologiei vasculare cardiace si cerebrovasculare, patologiei oncologice, gastrointestinale, bronho-pulmonare, traumatizm.
Evident ca aceste stari patologice apreciaza selectarea directiilor prioritare de cercetare.

Rezultatele Cercetarilor de înaltă calitatate in domeniul medicinei din ultimii ani au cu certitudine o contribuție fundamentală in expresia starii de sănătate a populatiei, permit de a elabora concepte importante în practica clinică și de politici in domeniul Sanatatii.

Astfel tratamentul patologiei vasculare acute Cardiace sau Cerebrovasculare ( cauza 1 si a 2 de deces in RM) necesita sa se efectueaze in baza Conceptului Ferestrei Terapeutice si a zonei de Penumbra in limite de timp de pana la 4-5 ore de la debutul maladiei.

Acest Concept induce necesitatea reformarii esentiale a sistemului de Sanatate si a structurilor curative, a sistemului de prespital, dotarea cu tehnici performante, medicamente, pregatirea de specialisti inclusiv in specialitati noi .

O alta veriga in strategiile de cercetari prioritare este cunoasterea factorilor de risc majori si a factorilor etiologici din populatia RM pentru organizarea profilaxiei maladiilor. In acest context, fondarea Registrelor Nationale a pacientilor si a biobancilor in conformitate cu entitatile Nozologice va oferi posibilitati atat pentru cercetare cat si pentru o profilaxie dirijata.

In acest context de prima necessitate sunt cercetarile molecular – genetice ce pot elucida particularitatile polimorfizmului clinic si a heterogenitatii populationale.

Problema dotarii tehnice a unui laborator modern de Excelenta in Cercetari molecular - Genetice, este de o necessitate strigenta pentru institutiile medicale din Moldova, ca si pregatirea si mentinerea cadrelor de performanta in acest domeniu. Ca o solutie de rezolvare poate fi fondarea unui claster INTERINSTITUTIONAL in domeniul Molecular Genetic. Cu implicarea potentialului AS si a MS RM.

Importanta problema a Sistemului de sanatate ramane sa fie patologia oncologica. In dinamica se atesta o tendinta de crestere a incidentei acestor indicatori.

Ca directie importanta de cercetare se afirma international directia medicinei preclinice, presimptomatice, in special prin metoda screningurilor nationale ce au fost initiate partial si in RM. Aceste strategii permit essential de a diminua morbiditatea si mortalitatea patologiei oncologice. Egzemplu elocvent poate servi implimentarea scriningului prin Colonoscopie la persoane ce depasesc varsta de 50 de ani cu o periodicitate de 5 ani in preventia cancerul colorectal.

International aceasta strategie a minimalizat patologia oncologica.

Medicina personalizată este o noua abordare a clasificării, intelegerii, tratamentului si prevenirii maladiilor bazata pe datele și informația privind diferențele individuale biologice si de mediu a pacientului. Ea urmărește să integreze datele privind întreaga structura biologica dinamica al fiecărui individ, precum și factorii de mediu și a stilului de viață care interactioneaza cu aceasta structura biologica pentru a genera un fenotip individual complex. Utilizând această informație, modelele pot fi generate pentru a identifica cele mai adecvate alegeri de îngrijire a sănătății, de la tratament la prevenire. În esență, medicina personalizata reprezinta o trecere de la medicina clasica reactivă la o medicina proactivă si preventiva.

Medicina personalizată poate fi considerata ca o abordare bazata pe date, iar diagnosticul se va focusa tot mai mult pe integrarea informațiilor din mai multe surse, nu numai genomica si alte tehnologii "omice” dar și datele de mediu și stilul de viață.

Sarcina colectarii datelor pentru medicina personalizată este îndeplinita de o serie de biobanci.

Medicina personalizata este strategia de viitor a sistemului de sanatate, insa procesul de pregatire, de formare a gandirii clinice la medici in procesul de instruire universitara, postuniversitara, fondarea elementelor de baza , inclusiv a biobancilor , a Registrelor Nationale, initierea si implimentarea studiilor genomice, reprezinta cu certitudine activitatea de cercetare de azi.

Si nu in ultimul rand problema sanatatii mamei si a copilului.

Academician Stanislav Groppa