95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – eveniment istoric cu amprenta pe trecut, prezent şi viitor

2013-03-29
 

Un Simpozion cu tema 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 27 martie curent, în fostul Palat al Sfatului Ţării, exact acolo unde a fost votată Unirea de la 1918, eveniment organizat de Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, în colaborare cu Institutul de Istorie „A.D.Xenopol” Academia Română, Filiala Iaşi, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, filiala Chişinău, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice a Republicii Moldova.

Prezenţi la eveniment, oameni de ştiinţă şi cultură, istorici, scriitori, de pe ambele maluri ale Prutului, precum şi ziarişti, bibliotecari, studenţi au subliniat importanţa zilei de 27 martie 1918.

Manifestarea a fost moderată de către directorul Institutului de Istorie al ASM, dr. Gheorghe Cojocaru care a subliniat în luarea sa de cuvânt că la cei 95 de ani de la realizarea Marii Uniri, aceasta ne apare ca unul din evenimentele istorice care determină soarta unei comunităţi, definindu-i valenţele moral-politice. Pe cei mulţi, a declarat istoricul, care prin vrednicia faptei lor au înscris în istorie Marea Unire, îi simţim atât în noi, cât şi alături de noi, prin ceea ce am ştiut să luăm de la ei şi mergând pe acelaşi drum. Privite astfel lucrurile, evenimentul de acum 95 de ani constituie o veritabilă forţă a vremii noastre, prin exemplele pe care le oferă, dar şi prin îndemnurile pe care le sugerează.

Prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, a adresat, în numele conducerii AŞM, un mesaj de salut către participanţi, în care a menţionat importanţa acestui eveniment pentru ţara noastră şi pentru regiune în întregime, eveniment care „ne deschide mai multe laturi ale istoriei noastre”, simbolic fiind şi faptul că întrunirea are loc în această sală cu încărcătură istorică aparte.

La Simpozionul prilejuit de împlinirea a 95 de ani de la adoptarea de către Sfatul Ţării a Declaraţiei de Unire a Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu România a fost prezent Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, filiala Chişinău, care a ţinut un ultim discurs public în Chişinău, exprimând bucuria că acest lucru se întâmplă pe 27 martie 2013, la 95 de ani din acea zi în care a început cu adevărat de aici de la Chişinău, alcătuirea României moderne, României Mari. „Cred că în discursurile noastre rareori subliniem cu tărie faptul că de aici a început procesul acesta de constituire a României Mari şi că putem pune asta în onoarea, meritul Basarabiei de a fi fost în prima linie a unei noi realităţi, cea de după 1 decembrie 1918, a unui stat de dimensiuni considerabile, cu o populaţie considerabilă şi care a jucat în acea primă jumătate a secolului XX un rol considerabil istoric”, a declarat Petre Guran, la care a adăugat că 27 martie este ziua când România se înclină în faţa Basarabiei şi îi mulţumeşte pentru acest prim pas.

Academicianul Alexandru Zub, de la Institutul de Istorie „A.D.Xenopol” Academia Română, Filiala Iaşi, şi-a început discursul prin a mulţumi organizatorilor pentru invitaţia care îi oferă posibilitatea de a fi împreună într-un moment care a început istoriceşte cu 95 de ani în urmă şi care se prelungeşte prin noi mai departe, lucru despre care a avut fericitul prilejul de a se referi într-o carte cu titlul sugestiv „Impasul reîntregirii”, lucrare în care poate fi urmărit ecoul istoriografic al acestor evenimente, o latură esenţială pentru înţelegerea întregului proces al Unirii. Făcând câteva reflexii legate de dimensiunea basarabeană a Unirii, dar şi a unor lucruri noi, academicianul ieşean a accentuat ceea ce este important ca orizont istorico-cultural şi etic în care trebuie să scriem acest eveniment. „Rămân încă atâtea de făcut pentru o restituţie corectă, deplină, stimulativă a momentului când românii basarabeni şi-au spus cuvântul, decisiv, la desăvârşirea unităţii naţionale”, şi-a încheiat discursul istoricul român.

Agenda Simpozionului a continuat cu o sesiune de rapoarte şi comunicări ştiinţifice, susţinută de către profesori universitari, cercetători ştiinţifici în domeniul istoriei din Republica Moldova şi România. Dr. Gheorghe Negru, conf. cerc. dr., IISD al AŞM, a vorbit publicului despre mişcarea naţională în Basarabia la începutul secolului al XX-lea, Nicolae Enciu, conf. univ. dr. hab., de la acelaşi institut a prezentat comunicarea privind Marea Unire din 1918 în actualitate, Gheorghe Cliveti, prof. univ. dr., Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” - Academia Română, Filiala Iaşi, a expus subiectul Europa şi „chestiunea Basarabiei”. În intervenţia sa, Cătălin Turliuc, prof. univ. dr., Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, a abordat problema conflictului identitar şi statalitate în spaţiul românesc din perioada modernă. În reflecţiile sale, Aurelian Dănilă, prof. univ. dr. hab., academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Umaniste şi Arte a AŞM, a vorbit despre George Enescu şi Unirea Basarabiei cu România.

Comunicări ştiinţifice au mai prezentat Valeriu Popovschi, conf. cerc. dr., IISD al AŞM, Ion Agrigoroaiei, prof. univ. dr., Universitatea ”A. I. Cuza” din Iaşi. În intervenţiile sale, vorbitorii au abordat un şir de subiecte referitoare la contextul intern şi internaţional, în care s-a produs marele eveniment din istoria noastră naţională.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM