Perspective ştiinţifice noi pentru comunităţile ştiinţifice din Republica Moldova şi România

2013-03-29
 

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a avut ieri, 29 martie 2013, o întrevedere cu Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe al României.

La întâlnire au mai participat Marius Lazurcă, Ambasadorul României la Chişinău, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, acad. Leonid Culiuc, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Naturale şi Exacte, dr.hab. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte, dr. Lidia Romanciuc, director CPI, Mihai Barbulat, şef DIECI, dr. Silvia Corlăteanu-Grainciuc, secretar ştiinţific, IISD, dr. Aurelia Hanganu, director Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan” a AŞM, scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu.

In cadrul dialogului, preşedintele AŞM a abordat o serie de probleme esenţiale pentru colaborarea dintre Republica Moldova şi România care vizează comunitatea ştiinţifica, exprimând câteva sugestii de cooperare pentru viitor. Acad. Gheorghe Duca a menţionat consolidarea colaborării ştiinţifice în vederea soluţionării problemei ecosistemului râului Prut, cooperare necesară atât sub aspect ecologic de mediu, cât şi sub aspect social. În acest sens, cercetătorii AŞM au pregătit un concept, care ar identifica cadrul de cooperare necesar pentru dezvoltarea sustenabilă a râului Prut.

O altă propunere, expusă în cadrul întâlnirii a vizat necesitatea unui acord la nivel guvernamental ce ar facilita distribuirea a două-trei exemplare, în una din bibliotecile Republicii Moldova fie Biblioteca Naţională ori Biblioteca AŞM, a publicaţiilor ştiinţifice, manualelor, cărţilor, editate în România. În context, preşedintele AŞM a exprimat doleanţa ca autorităţile ambelor state să stimuleze circulaţia cunoştinţelor pe ambele maluri ale Prutului.

O altă problemă importantă pentru Republica Moldova, dar şi România, la care s-a referit Preşedintele AŞM a fost istoria şi asta pentru că există interpretări divergente, adesea contradictorii privind trecutul istoric. „Pe mulţi dintre noi ne frământă istoria, însă noi, ca oameni de ştiinţă trebuie să reamintim că aceste evenimente s-au săvârşit, savantul având datoria să studieze şi să elucideze impactul acestor evenimente asupra dezvoltării regiunii”, a menţionat preşedintele AŞM, subliniind că la soluţionarea problemei urmează să participe cercetători din ambele ţări.

Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni s-a arătat interesat de problemele abordate, exprimând disponibilitatea de a identifica posibilităţi pentru a susţine proiectele discutate. Oficialul consideră că problemele abordate sunt nu doar pe agenda comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, dar şi a României. Înaltul oaspete a subliniat, de asemenea, că în relaţia cu Republica Moldova, România acordă o deosebită atenţie şi ceea ce ar trebui de realizat ca un element de progres este de a da substanţă acţiunilor care urmează a fi întreprinse în continuare, astfel încât să fie în beneficiul ambelor părţi.

În cadrul întrevederii, scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu a prezentat conceptul noului său proiect care urmează să valorifice contribuţia savanţilor basarabeni în cultura românească. Scriitoare a ţinut să specifice faptul că serialul „O sută de români născuţi în Moldova”, difuzat în cadrul întrevederii reprezintă filme de scurt metraj, cu caracter profund enciclopedic, care pot fi utilizate în cercetarea ştiinţifică, procesul didactic şi promovarea valorilor culturale în societate.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM