Eficienţa utilizării surselor regenerabile de energie în condiţiile Moldovei

2013-03-28
 

La 23 martie 2013, în cadrul Expoziţiei Internaţionale Specializate „Moldenergy 2013”, Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (IE AŞM ) a organizat Masa rotundă cu genericul „Eficienţa utilizării surselor regenerabile de energie în condiţiile Moldovei”.

La eveniment au participat colaboratori ai Institutului de Energetică al AŞM, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, micului business, doctoranzi şi studenţi ai Universităţii Tehnice din Moldova şi Universităţii de Stat din Moldova, elevi de la Liceul „V. Lupu”, mun. Chişinău şi Liceului din satul Chişcăreni, raionul Sângerei, întrunirea fiind moderată de dr. Vladimir Berzan, directorul Institutului de Energetică al AŞM.

În cadrul întrunirii a fost audiat raportul privind indicatorii tehnici şi economici ai tehnologiilor utilizării surselor regenerabile de energie în condiţiile Moldovei, prezentat de către dr.hab., V. Ermuratschii, cercetător ştiinţific principal, laboratorul Surse regenerabile de energie al IE AŞM. Raportorul a expus metodologia de calcul a indicatorilor de eficienţă, în special, energia utilă, sinecostul energiei şi al altor produse la prelucrarea biomasei. Au fost făcute concluziile privind priorităţile şi perspectivele utilizării diferitor tehnologii de utilizare a surselor regenerabile de energie în Moldova.

Elevii clasei a 12-a a Liceului „V. Lupu” - B. Dziuba şi V. Şerbacov, au prezentat raportul „Încălzitor solar de apă cu termoizolare străvezie pentru irigarea plantelor în sere”, proiectul cărora a fost transmis la concursul internaţional al Programului SPARE, conducător ştiinţific dr. hab . V. Ermuratschi. Ingenioşi s-au dovedit a fi şi elevii Liceului teoretic din satul Chişcăreni, raionul Sângerei - D. Prisăcaru şi M. Rotari, raportul acestora fiind consacrat temei practice „Biogaz - independenţa energetică”.

Evenimentul a continuat cu prezentarea unei comunicări privind activitatea elevilor şi pedagogilor în cadrul Programului internaţional SPARE în Moldova, autor N. Halaim – profesoară de bilogie la liceul „V. Lupu”, coordonatoarea programului în Moldova. În comunicare a fost menţionată colaborarea de mai mulţi ani cu IE ASM privind pregătirea proiectelor de către elevi, a materialelor didactice ce contribuie la educaţia ecologică a tinerei generaţii, precum organizarea concursurilor celor mai bune proiecte ale elevilor din republică. Un alt raport consacrat noilor construcţii a instalaţiei eoliene, a fost prezentat de şeful Laboratorului „Surse regenerabile de energie” al IE AŞM, dr. V. Burciu.

În raportul final privind practica şi problemele conectărrii instalaţiilor fotovoltaice la reţelele electrice, realizat de către E. Coptiuc, S.R.C. Heliomax, mun. Chişinău au fost menţionate neajunsurile în actele legale ce reglementează problemele privind relaţiile dintre producători şi organizaţiile furnizoare de energie.

Dintre concluziile şi recomandările formulate la finele mesei rotunde a fost menţionată necesitatea utilizării energiei din surse regenerabile, care este o problemă complexă cu aspecte pozitive, dar şi negative; necesitatea de a revizui cerinţele privind puterea minimală a SER care poate fi conectată ca sursă de energie la reţelele de distribuţie; necesitatea modificării legislaţiei privind asigurarea accesibilităţii conectării surselor de putere mică (sub 10 kW) la reţele electrice etc. Potrivit participanţilor, aceasta poate fi o condiţie atrăgătoare pentru investitori la promovarea tehnologiilor de generare din surse regenerabile de energie, fapt ce ar asigura stabilitatea sistemului electroenergetic la creşterea cotei puterii instalate în sistem a SER.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM