„Transfer tehnologic în domeniul umanistic”

2013-04-17

La 17 aprilie 2013 Centrul de Etnologie al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM a lansat 6 volume din seria „Basme ale popoarelor din CSI”, editate în limba rusă şi acestea cuprind poveşti moldoveneşti, găgăuze, ţigăneşti, bulgăreşti, ucraineşti şi armeneşti.

Evenimentul a fost deschis de către m. c. Marina Şlapac, care a apreciat activitatea cercetătorilor Institutului Patrimoniului Cultural şi Institutului de Filologie, autori ai proiectului. „Este o idee foarte reuşită de a elabora această serie, este transferul nostru tehnologic, transferul cunoştinţelor noastre din domeniul umanistic”, a menţionat Domnia Sa, relevând că transferul de cunoştinţe nu are loc numai în mediul academic, dar şi al şcolilor, grădiniţelor, al publicului larg interesat de folclorul acestor naţionalităţi şi etnii. M. c. Mariana Şlapac a remarcat că poveştile incluse în aceste cărţi concentrează înţelepciunea fiecărui popor. În context, s-a referit la iniţiatorul proiectului Natalia Goncearova, filolog, a cărei idee a fost preluată de către colegii de la Institutul Patrimoniului Cultural.

Dr. Svetlana Procop, directorul proiectului a prezentat un raport informaţional, menţionând că scopul acestuia constă în familiarizarea cititorului cu basmele etniilor şi grupurilor etnice din Ucraina, Armenia şi Republica Moldova. „O parte din basmele selectate pentru cele 6 volume a devenit o raritate bibliografică”, a declarat dumneaei, evidenţiind că alcătuirea volumelor s-a realizat bazându-se pe materialul folcloric inedit, cules în teren, în special basmele bulgăreşti colectate în sudul ţării, ale romilor, adunate în locurile de aşezare compactă a populaţiei rome.

Potrivit autorilor, fiecare volum înserează 25 de poveşti şi de ilustraţii color, manuale, realizate de câţiva pictori tineri. Cărţile urmează a fi distribuite în bibliotecile din ţară.

La eveniment au participat reprezentanţii Biroului Relaţii Interetnice, UNESCO, Centrului de cultură şi ştiinţe a Federaţiei Ruse în Republica Moldova, bibliotecari din Chişinău, Orhei, Tiraspol, Bender, Taraclia, şi alte localităţi, iubitori ai folclorului.

Proiectul „Basme ale popoarelor din CSI” a fost finanţat de Fondul Interstatal de Cooperare Umanitară a Ţărilor Membre ale Comunităţii Statelor Independente.

Zinaida Marin,

Centrul Media al AŞM