„Malurile Prutului nu ne-au îndepărtat, ci ne-au unit, din punct de vedere spiritual”

2013-04-18
 

La 18 aprilie 2013, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc un eveniment cultural, în cadrul căruia au participat universitari şi scriitori ieşeni cu lansări de carte.

Manifestarea a fost deschisă de secretarul ştiinţific general al AŞM, m. c. Ion Guceac, care a adus un mesaj de salut oaspeţilor de peste Prut, din partea conducerii AŞM. Domnia Sa a menţionat că evenimentul este guvernat de ceva valoros şi asta pentru că oaspeţii au venit cu un impunător lot de carte românească, de ultimă oră. Aceasta cuprinde 10 titluri editoriale, cu o tematică variată, precum integritate europeană şi politologie, cultură naţională şi pregătire a cadrelor, istoria românilor şi ortodoxie creştină, drept constituţional şi instituţii politice, medicină, geriatrie şi gerontologie, poezie şi poeţi. 

O succintă trecere în revistă a şase volume de poezie, scrise de prof. Vasile Burlui, a făcut criticul şi istoricul literar Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” din Iaşi, care a analizat poezia din punctul de vedere al simbolurilor depărtării, relaţiilor fiinţei noastre cu cosmosul. „Trebuie să fiţi de acord că 6 volume de poezie: „Concept Melancolic”, „De anima”, „Pianissimo”, „Înger Răstignit”, „Poem şoptit” şi „Rendez-vous sideral”, dau contur deja unei creaţii poetice”, remarcă criticul, menţionând că nota distinctă a acestor poezii în ansamblu este dimensiunea tragică pe care o ascunde în şoapta elegiei şi rătăcirea pelerinului obosit ce caută în deşert depărtările de dincolo de orizontul privirii.

Acad. Mihai Cimpoi a prezentat cartea acad. Constantin Gheorghe Marinescu, „Quo vadis naţiunea şi Uniunea Europeană?”, punctând-o ca un răspuns al unui imperativ necesar, ce ne ajută să înţelegem ce se întâmplă cu UE, cu toate organismele europene şi care sunt procesele sub aspectele lor concrete de integrare. Domnia Sa a evidenţiat că în câmpul atenţiei acad. Constantin Gh. Marinescu se află analiza viziunilor tendenţioase, simpliste, unilaterale şi evoluţia ca atare a UE, de la constituire până astăzi, precum şi probleme mai spinoase.

Acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău a menţionat că această acţiune de lansare a cărţilor se înscrie în contextul Salonului Internaţional al Cărţii pentru Copii. A considerat că studiul făcut de acad. Constantin Marinescu este bine venit, pentru a cunoaşte problemele cu care se confruntă UE, în contextul Republici Moldova, unde problemele integrării europene constituie un teren al dezbaterilor, legate de destinul de viitor al populaţiei.
Nichita Danilov, directorul adjunct al ICR „Mihai Eminescu” a salutat descinderea scriitoricească şi academică ieşeană, observând că se face „un pod instituţional”, iar „malurile Prutului nu ne-au îndepărtat, ci ne-au unit, din punct de vedere spiritual”.

Cu prezentări ample despre opera celor doi protagonişti, dar şi despre alte titluri de carte au mai vorbit prof. Constantin Frosin, Catinca Agachi şi Vasile Grozavu.

Acad. Constantin Gh. Marinescu a mulţumit colegilor care au vorbit despre cărţile sale, şi în special comunităţii ştiinţifice de la Chişinău, care a acceptat lansarea acestor cărţi. „Nu poţi fi mare filosof în patria ta, iată că aici în Moldova, oamenii de ştiinţă din Republica Moldova au dat cezarului ce este al cezarului. Eu nu voi uita acest lucru”, mărturiseşte academicianul ieşean.

Acad. Vasile Burlui a mulţumit pentru primirea caldă şi a mărturisit că deşi nu a vizitat prea des ţara noastră a urmărit tot ce se întâmplă în Republica Moldova, evoluţia culturală, ştiinţifică şi politică. 

Centrul Media al AŞM