A avut loc prima ediţie a Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Orheiul Vechi şi Marele Drum al Sării”

2013-04-25
 

La 24 aprilie 2013, în cadrul Academiei de Științe a Moldovei s-a desfăşurat Simpozionul Ştiinţific Internaţional „Orheiul Vechi şi Marele Drum al Sării” secolul VII-XIV.

Evenimentul e debutat cu o excursie la Orheiul Vechi, comuna Trebujeni, raionul Orhei.

Simpozionul a fost inaugurat de către secretarul ştiinţific general al AŞM, m. c. Ion Guceac, care a salutat participanţii, în special, oaspeţii veniţi din România, remarcând posibilitatea de a dialoga şi de a găsi noi nişe de cercetare arheologică şi istorică.

Dr. hab., prof. univ. Ion Niculiţă a constatat că problemele puse în dezbatere sunt de o valoare inestimabilă şi vor da un imbold pentru cercetările viitoare. „Suntem onoraţi de prezenţa acestor oaspeţi, specialişti în materie, care pe parcursul mai multor decenii şi-au concentrat eforturile asupra studierii problemelor nomazilor, probleme legate de Hoarda de Aur, de relaţiile dintre statalitatea românească şi acele comunităţi care s-au perindat pe aceste teritorii, au evidenţiat rămăşiţele oraşelor din perioada respectivă”, a concis Domnia Sa.

La eveniment a fost prezent acad. Dan Berendei, vicepreşedinte al Academiei Române, care a menţionat că vestigiile care se găsesc la Orheiul Vechi sunt un unicat în lume. „Exprim o îngrijorare, mi-e tare teamă să nu se piardă multe din lucrurile de acolo. Este o răspundere faţă de trecut, dar este şi un teren de activitate, prielnic, pentru dobândirea unor rezultate importante, cred eu, nu numai pentru cei de aici,cei din preajma Dunării, a Mării Negre şi a Carpaţilor, ci pentru umanitate. Este un loc unic în lume”, a constatat Domnia Sa relevând disponibilitatea instituţiei pe care o reprezintă, în preluarea cercetărilor.

Organizatorul Simpozionului, Mihai Postovan, vicepreşedintele Asociaţiei de Promovare a Turismului şi Comerţului, a manifestat ferma convingere că toate cercetările ştiinţifice care se vor efectua în cadrul proiectului „Orheiul Vechi şi Marele Drum al Sării” vor servi pentru viitor un motiv de a ne cunoaşte patrimoniul şi tezaurul ţării noastre, precum şi un debut a unor altor proiecte viitoare.

Centrul Media al AŞM