A avut loc şedinţa ordinară a CSŞDT al AŞM

2013-04-25
 

Astăzi, 25 aprilie, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) al AŞM, prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. La şedinţă au participat membrii CSŞDT, coordonatorii secţiilor de ştiinţe, şefii de direcţii ai aparatului CSŞDT al AŞM, conducătorii unor institute de cercetare.

Una din problemele examinate în cadrul şedinţei a vizat starea actuală şi de perspectivă a reţelei de monitorizare seismică a Republicii Moldova. O informaţie la acest subiect a prezentat Ion Ilieş, şef Centru de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM. CSŞDT a luat act de nota informativă prezentată, punând în sarcina Institutului de a elabora în termen de o lună un plan de măsuri de dezvoltare a Reţelei Seismice a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020 care va fi prezentat Guvernului spre aprobare. În acelaşi termen, va fi perfectat un program de perfecţionare a cadrelor ştiinţifice şi personalului care deservesc staţiile de monitorizare seismică şi vor fi întreprinse măsuri pentru menţinerea activităţii funcţionale a reţelei de staţii seismice din teritoriu şi a Centrului Naţional de Date Seismice din cadrul Institutului.

Membrii CSŞDT au examinat proiectul de hotărâre cu privire la punerea în aplicare a Hotărârii Guvernului RM privind reorganizarea unor organizaţii din sfera ştiinţei şi inovării, prezentat de secretarul ştiinţific general al AŞM, m.c. Ion Guceac. Conform reorganizării, Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică va fi reorganizat în Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM. În componenţa acestui institut va fi creat Centrul de Cercetări Demografice. De asemenea, prin fuzionarea Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor şi a Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică va fi creat Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţia Plantelor. În acelaşi context, Institutul de Istorie, Stat şi Drept va fi reorganizat în Institutul de Istorie, iar Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice – în Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM, care va prelua Centrul Stat şi Drept din cadrul fostului Institut de Istorie, Stat şi Drept al AŞM.

CSŞDT a audiat informaţia privind modificarea componenţei Comisiei pentru evaluarea şi clasificarea revistelor ştiinţifice. Potrivit modificărilor, acad. Leonid Culiuc, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Naturale şi Exacte, a fost confirmat în calitate de preşedinte al Comisiei; dr. Veaceslav Kulciţki, director al Consiliului Consultativ de Expertiză al AŞM şi dr.hab. Aliona Grati, secretar ştiinţific al CNNA – membri ai Comisiei. Pentru organizarea eficientă a activităţii Comisiei, CSŞDT a adus mulţumiri acad. Constantin Turtă care a deţinut anterior funcţia de preşedinte al Comisiei respective.

O informaţie actualizată „De la Programul Cadru 7 la Orizont 2020” a prezentat dr. Lidia Romanciuc, director Centrul Proiecte Internaţionale (CPI). În context, a fost menţionată oportunitatea valorificării noului statut în strictă concordanţă cu condiţiile Comisiei Europene, fiind prezentat Planul de acţiuni Moldova în Orizont 2020, care include perioada 2014-2020.

Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a solicitat membrilor CSŞDT aprobarea finanţării unor proiecte de transfer tehnologic în anul 2013 si sistarea finanţării altor proiecte.

În cadrul şedinţei au fost aprobate, de asemenea, organigramele Institutului de Cardiologie (raportor, acad. Mihai Popovici) şi Muzeului Naţional de Istorie (raportor, dr.hab. Elena Ploşniţă).

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM