Savanţii moldoveni și ruși vor participa la soluţionarea unor probleme ecologice din regiunea transnistreană

2013-05-07

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a efectuat, recent, o vizită de lucru la Întreprinderea de textile „Tirotex” din Tiraspol, la invitaţia conducerii acesteia. Scopul vizitei a fost de a discuta o eventuală modalitate de a oferi un suport ştiinţific în soluţionarea unor probleme ecologice din regiune.

În cadrul discuţiilor cu directorul general al întreprinderii, A.V. Mejinschi, locţiitorul său, V.S. Krondev şi directorul unităţii tehnico-inginereşti, A.V. Dovgani, la care a participat şi profesorul Victor Kovaliov, de la Universitatea de Stat din Moldova, au fost discutate aspectele tehnico-ştiinţifice şi organizaţionale ale problemei. Conducerea întreprinderii tiraspolene a familiarizat delegaţia de la Chişinău cu situaţia ecologică şi cu necesitatea luării unor măsuri urgente de filtrare a volumului de apă eliberat de combinat. Volumul total de apă care circulă prin reţelele întreprinderii este de circa 8 mii de metri cubi la fiecare 24 de ore, apa utilizată având un efect nociv asupra ecosistemelor din râul Nistru şi bazinul Mării Negre în general. Sistemul de filtrare a apei al întreprinderii este vechi, de 40 de ani şi nu mai corespunde cerinţelor ecologice contemporane. Acest fapt, împiedică, în special, utilizarea unor mărci noi de coloranţi, mult mai activi şi mai stabili, care ar îmbunătăţi calitatea textilelor şi ar spori capacitatea de concurenţă pe piaţa mondială. De aceea, construcţia unor centre moderne de filtrare este şi actuală şi necesară. Specialiştii de la întreprindere au vizitat mai multe ţări unde funcţionează combinate similare pentru a lua cunoştinţă de experienţa internaţională de filtrare a apelor de scurgere, dar nici unul din combinatele vizitate nu a găsit o soluţie perfectă pentru soluţionarea acestor probleme ecologice.

În context, părţile au discutat oportunitatea elaborării unei tehnologii speciale şi proiectării unei construcţii moderne ce ar permite eliminarea substanţelor nocive cu proprietăţi biochimice pronunţate, inclusiv, a coloranţilor sintetici din apa utilizată în procesul de lucru a întreprinderii. În acest sens, de la savanţii moldoveni s-a solicitat identificarea unor metode inovatoare eficiente de soluţionare a acestei probleme grave.

De notat că specialiştii-ecologi moldoveni de la Centrul Ştiinţific de Chimie Aplicată şi Ecologică a USM deţin o experienţă concretă în cest sens şi au elaborat un şir de inovaţii patentate care ar putea fi aplicate pentru soluţionarea problemei în cauză. La baza inovaţiilor elaborate de savanţii moldoveni sunt procesele combinate de prelucrare fotocatalitică, precum şi procesele de electro şi chimiogalvanizare, cu aplicarea noilor tehnologii de ferritizare. Pentru implementarea acestor inovaţii a fost iniţiată colaborarea savanţilor moldoveni – autori ai tehnologiilor – cu specialiştii ruşi de la organizaţia „Akvaekoprom”, care au experienţa necesară în producerea instrumentarului corespunzător şi punerea lui în aplicare. Este preconizat un plan de testare a acestor tehnologii la combinatul „Tirotex”.

Menţionăm, de asemenea, că în cadrul vizitei la Tiraspol, preşedintele AŞM a avut o întrevedere şi cu rectorul Universităţii de Stat din Tiraspol, S.I. Beril, în cadrul căreia a discutat despre proiectele comune privind colaborarea ştiinţifică şi educaţională în domeniile umanistic, tehnic şi ecologic.

După schimbul reciproc de informaţie, a fost propusă semnarea unor acorduri de colaborare între UST şi institutele AŞM, care presupun inclusiv pregătirea în comun a masteranzilor şi schimbul de lectori universitari pentru ţinerea unor cursuri de specialitate. De asemenea, a fost luată decizia de a organiza vizita la UST a conducătorului Secţiei Relaţii Internaţionale a AŞM pentru a-i informa pe colegii de la Tiraspol cu regulamentul de participare la Programul Cadru 7 şi alte proiecte ştiinţifice internaţionale importante.

Centrul Media al AŞM