Centru de olărie descoperit în urma săpăturilor arheologice de la Sagaidacul Nou

2013-05-14

Aşezarea culturii Sântana de Mureş-Černjachov de la Sagaidacul Nou, raionul Cimişlia, a fost descoperită graţie cercetărilor de teren de suprafaţă de la începutul lunii martie, efectuate de specialiştii de la Agenţia Naţională Arheologică (ANA) pentru avizarea proiectului de construcţie a drumului Sagaidac-Codreni. Implementarea proiectului a demarat acum câteva săptămâni, iar deschiderea oficială a avut loc marţi, 30 aprilie 2013.

Săpăturile nemijlocite de salvare sunt realizate de o echipă de arheologi, coordonată de dr. conferenţiar Sergiu Matveev de la Universitatea de Stat din Moldova cu participarea specialiştilor de la ANA şi Centrul de Arheologie al IPC al AŞM. Problema investigaţiilor de salvare constă în termenii restrânşi de timp, impuşi de circumstanţe de a nu reţine lucrările de construcţie – în cazul dat, a şoselei Sagaidac-Codreni. Săpăturile arheologice de la Sagaidacul Nou au început miercuri, 24 aprilie. La câteva zile au fost semnalate urmele a două cuptoare de olărie, ulterior - şi ale celui de-al treilea cuptor. Descoperirea este de unicat nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru întregul areal de răspândire a culturii arheologice Sântana de Mures-Černjachov şi poate fi comparată acum doar cu centrul de olărie a dacilor liberi de la Pruteni.

Cele trei cuptoare de ars ceramică de la Sagaidacul Nou ar fi meritat să fie conservate „in situ” şi transportate pentru a fi expuse spre vizionare publicului larg la un muzeu sau chiar amenajându-se sub forma unui pavilion-filială muzeistică pe locul descoperirii (în situaţia în care locul acesta s-ar fi găsit într-o rezervaţie cum este Orheiul Vechi). Cu părere de rău, însă, nici Ministerul Culturii (căruia îi revine responsabilitatea salvgardării, protejării şi restaurării monumentelor arheologice), nici instituţiile muzeale de la noi nu dispun nu doar de resursele financiare necesare unor asemenea lucrări de anvergură, dar nici de specialişti de calificarea respectivă sau de materialele costisitoare de calitate înaltă necesare conservării.

În baza specificului de instituţie de cercetare, Centrul de Arheologie al IPC al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a fost prezent la aceste investigaţii prin participarea activă la săpături a cercetătorilor ştiinţifici din Secţia arheologie antică şi medievală.


Director interimar IPC,
Dr.hab. Oleg Leviţki