A fost lansată cartea „Eugen Doga: muzica este prima şi ultima mea iubire”, o „bijuterie biografică” de Luminiţa Dumbrăveanu

2013-05-14
 

În Săptămâna Luminată, la Chişinău, a fost lansată cartea-document „Eugen Doga: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, apărută la prestigioasa Editură „Prut Internațional”, condusă de Olga Stanciu, - un eveniment de autentică înălţare spirituală, inedit prin ambianţa creată şi prezenţa mai multor personalităţi marcante din Republica Moldova şi România adunate în Casa Mare a restaurantului-muzeu „Vatra Neamului”, avându-l în calitate de gazdă pe iubitorul de cultură Nicolae Avram, organizator al mai multor concerte ale maestrului Eugen Doga.

Autoarea volumului este jurnalista şi scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, care a lucrat la această operă de cercetare timp de 15 ani, adică din ziua în care s-au cunoscut – 19 mai 1998. E o carte fundamentală despre viaţa şi activitatea compozitorului naţional şi universal Eugen Doga, în care marele creator de muzică eternă este prezentat nu doar ca artist, ci şi ca publicist, prozator, filozof, Om al Cetăţii (om politic, deputat). Elementul central al volumului îl constituie un dialog-maraton de peste 130 de pagini cu multe mărturii şi dezvăluiri în premieră, dialogul fiind „oprit” în anul 2007 de sus-pușii regimului... (detalii veți afla din Nota autoarei asupra ediției). Cartea poate fi definită şi ca una de istorie a Transnistriei, Basarabiei, României, URSS, Republicii Moldova, povestită de martorul ocular Eugen Doga.

Eugen Doga și Luminiţa Dumbrăveanu au dedicat cartea părinţilor lor: Dumitru şi Lisaveta Doga şi Vasile şi Vera Dumbrăveanu, de aceea manifestarea culturală a început cu un pios omagiu muzical adus Blajinilor, care le-au dat naştere şi rost în viaţă. Compozitorul a cântat la pianul electronic trei piese instrumentale celebre, iar din partea autoarei cărții – au evoluat Victoraș Dumbrăveanu la saxofon, membru al Orchestrei Militare a MAI, și cunoscuta interpretă Aurica Dicusară Basarabeanca, care, la rugămintea Luminiței, au constituit un duet ad-hoc pentru a interpreta într-un mod neobișnuit cântecul maestrului Doga „Codrii mei”. La îndemnul compozitorului, Basarabeanca a interpretat și piesa „Cântec de Neam”, scrisă de ea, care a consacrat-o ca artistă. De altfel, lansarea de carte a fost ilustrată cu mai multe opere muzicale interpertate de Eugen Doga, Vasile Iovu, TRIO „Vatra Neamului”, violonistul Viorel Petic.

Oameni de cultură şi ştiinţă, ambasadori, oameni politici, colegi și prieteni comuni au venit la lansarea unei „bijuterii biografice”, precum aveau să menționeze cei care au luat cuvântul la „șezătoarea de la Focul din vatră” (astfel se numea populara emisiune a Luminiței de la Radio Moldova). „E minunat că ne mai întâlnesc, ne mai adună grămăjoară cărţile şi muzica. Înseamnă că nu e totul pierdut... şi în lumea asta disonantă putem găsi oaze de armonie, eleganţă şi nobleţe”, - a spus în debutul lansării Luminiţa Dumbrăveanu, care l-a prezentat pe compozitorul Eugen Doga drept „cel mai iubit dintre pământeni”, „Orfeu al Neamului Românesc”, compozitor „cu cea mai largă recunoaştere internaţională, după marele său înaintaș George Enescu”.

Compozitorul-academician Eugen Doga i-a mulţumit Luminiţei Dumbrăveanu pentru nobilul ei gest de a se fi dedicat ani în șir scrierii cărții „Eugen Doga: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, apreciind că lucrarea nu reprezintă pur și simplu cuvinte bine potrivite, ci o cercetare profundă a vieții și activității sale, o muncă de savant. „Ai săpat ca un miner... alţii sapă groapă ca să cadă cineva, dar tu ai săpat aceste adâncimi ca să vezi acolo rădăcinile, ai început să anchetezi de unde provin, cine sunt eu şi unde merg, ceea ce înseamnă o cercetare minuţioasă”, - a remarcat compozitorul, mărturisind că acesta nu este succesul lui, ci al Luminiţei Dumbrăveanu, care a făcut o muncă de sacrificiu, ajutându-l și pe el să se înțeleagă mai bine.

Prezent la evenimentul lansării, acad. Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Științe a Moldovei a felicitat (co)autorii cărții pentru reușita ediției, amintindu-și cu drag că ideea dialogului și a unui studiu profund asupra operei marelui compozitor a pornit de la AȘM în anul 2006, când Președintele AȘM a invitat-o pe Luminița Dumbrăveanu să participe la elaborarea frumoasei monografii „Eugen Doga. Compozitor, Academician” (ed. „Știința”, 2007). Autoarea a confirmat acest adevăr și a mulțumit acad. Gheorghe Duca – căruia i-a fost mai mulți ani consilier – pentru toată susținerea pe care i-a acordat-o de-a lungul anilor, inclusiv la organizarea acestei lansări de carte.

Regizorul şi ex-ministrul Culturii și Cultelor, Ion Ungureanu, Doctor Honoris Causa al AŞM a mărturisit că îl cunoaşte de mai bine de patru decenii pe maestrul Eugen Doga şi i se părea că ştie foarte multe despre Domnia Sa, dar citind cartea, a descoperit neaşteptat de multe lucruri noi despre bunul său prieten Eugen. „Eu aş numi această lucrare o carte sinceră, scrisă de oameni sinceri”, a spus marele regizor, care i-a fost maestrului Doga „naș” în scrierea muzicii pentru spectacole de teatru.

„Mulţumesc dragă Eugen Doga că ai reabilitat cuvântul „maestru”. Slavă Domnului că văd un maestru viu și adevărat!”, - a excalmat scriitorul Spiridon Vangheli, menționând că din cauza slăbirii vederii sale citește mai puțin, dar această carte a citit-o din scoarță în scoarță, cu un interes deosebit. Patriarhul prozei pentru copii, Spiridon Vangheli, a sugerat autoarei să editeze un tiraj mai mare, astfel încât această opera de mare calitate să ajungă în fiecare școală.

În stilul său „laconic, scurt şi lapidar”, acad. Mihai Cimpoi a spus că „Luminiţa luminează şi luminează cu o personalitate care luminează”, precizând că intuiţia Luminiţei Dumbrăveanu a mers spre o mare personalitate, chiar un geniu – Eugen Doga. Marele eminescolog a dăruit câte o Enciclopedie Eminescu protagoniștilor serii, dar și oua de prepeliță vopsite în culorile Tricolorului nostru.

„Nu este o simplă carte, este o carte cu totul şi cu totul neordinară, o carte-eveniment, o carte care are mai multe paliere, este o carte alcătuită din mai multe elemente care au forţa de a se constitui într-o singură imagine integratoare”, - a menţionat scriitorul Arcadie Suceveanu, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, reiterând prezenţa intuiţiei şi pregătirii profesionale a ziaristei Luminiţa Dumbrăveanu de a aduna din mai multe elemente o întreagă imagine, o întreagă panoramă, editând o carte cu substraturi unde descrie drama Basarabiei, drama Transnistriei, drama istoriei, drama limbii române. Distinsul poet a felicitat-o pe autoare pentru faptul că ştie să valorifice relaţiile frumoase, pe care le are cu maestrul Doga, exprimând certitudinea că scriitoarea are arta, rezistenţa şi insistenţa picăturii chinezeşti de a bate de a insista, de a obţine ceea ce îşi doreşte, de a ajunge ca un miner în cele mai adânci straturi pentru a împleti, a despleti apele din adâncime.

Apariţia cărții-document „Eugen Doga: Muzica este prima şi ultima mea iubire” a fost salutată de Primarul General al mun. Chișinău Dorin Chirtoacă și de Lucia Culev, şefa Departamentului Cultură al Primăriei, care au sprijinit cu o parte din sumă editarea volumului, fapt menționat și pe primele pagini ale lucrării. Un discurs deosebit a avut și omul politic Constantin Oboroc, ex-prim-viceprim-ministru în Guvernul Mircea Druc, care a lansat în versuri o emoționantă „Rugă pentru Eugen Doga”, pe care-l roagă să salveze poporul său de iresponsabilitatea unor politicieni care guvernează R. Moldova. Frumoase și impresionante amintiri a depănat savantul și Ambasadorul Aurelian Dănilă, care a fost primul impresar al compozitorului Eugen Doga în organizarea concertelor sale prin fosta URSS. O intervenție frumoasă, scurtă și consistentă a avut și jurnalistul Alexandru Dorogan, Directorul General al Radio Moldova, instituție în care și-au început activitatea de creație atât compozitorul Eugen Doga, cât și jurnalista Luminița Dumbrăveanu.

La manifestare au mai participat: E.S. Ambasadorul României Marius Lazurca, compozitorul Anatol Chiriac, lingvistul Constantin Tănase, cunoscuții jurnaliști de Radio și TV: Silvia Hodorogea, Efim Josanu, Rodica Iuncu, Silvia Cărăuș, Larisa Verdeș, Luminița Popa, Aurelia Peru, Președintele Consiliului de Observatori al Companiei Publice „Teleradio-Moldova”

Evenimentul a fost organizat de: Studioul Flacăra Film, Uniunea Cultural-Artistică „Vatra Neamului”, Editura „Prut Internaţional”, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Compania Publică „Teleradio-Moldova”.

Colegii de la AȘM se alătură felicitărilor frumoase adresate tandemului de creație:
Eugen Doga – Luminița Dumbrăveanu.

Galeria foto


Eugenia Tofan
Centrul Media al AȘM