Concursul „Cel mai bun elev inovator” – platformă excelentă pentru tânăra generaţie de arăta produsul propriei creaţii intelectuale

2013-05-20
 

Peste 150 de concurenţi din 37 de instituţii şcolare de învăţământ din republică au participat la cea de-a VI-a ediţie a Concursului „Cel mai bun elev inovator”. Evenimentul de nominalizare a câştigătorilor s-a desfăşurat la 18 mai 2013 şi a fost găzduit de Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan” a AŞM.

La eveniment au participat: acad. Gheorghe DUCA, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei; acad. Ion TIGHINEANU, prim-vicepreşedinte al AŞM; m.c. Ion GUCEAC, secretar ştiinţific general al AŞM; Roman CHIRCA, director al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a AŞM (AITT); dr. Ion ŢIGĂNAȘ, vicedirector al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI); acad. Maria DUCA, rectorul Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei; Peter Parsons, specialist Transfer Tehnologic, Marea Britanie; oficiali din cadrul Guvernului Republicii Moldova: Tatiana POTÎNG, viceministru al Educaţiei; Victor PĂGÎNU, specialist principal, Direcția preuniversitară a Ministerului Educației Republicii Moldova; Magdalena RUSNAC, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a Republicii Moldova; directori ai institutelor şi organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării.

Întrunirea elevilor inovatori a fost inaugurată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca care a salutat participanţii şi le-a dorit mult succes în concurs. „Consider, că organizatorii ediţiei curente a Concursului „Cel mai bun elev inovator” - Academia de Ştiinţe a Moldovei, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, Universitatea AŞM, în parteneriat cu Agenţia pentru Proprietate Intelectuală şi Ministerul Educaţiei suntem interesaţi ca dumneavoastră să aveţi o prestaţie bună şi anul acesta, pentru ca ţara să se bucure că are copii dotaţi, copii inovatori, copii ingenioşi şi noi o să aşteptăm ca astăzi să ne convingeţi de acest lucru”, a declarat preşedintele AŞM, adresând un mesaj de îndemn pentru participare activă şi la ediţia de la anul viitor.

Un mesaj de salut pentru cei mai buni şi ingenioşi elevi a adresat viceministrul Educaţiei, Tatiana Potâng, care a salutat intenţia şi punerea în aplicare a acestei intenţii şi anume organizarea acestui concurs care este deja la a VI-a ediţie şi îşi găseşte perfect locul în secolul XXI, care este secolul tehnologiilor şi invenţiilor. Viceministrul Educaţiei a felicitat concurenţii pentru curajul de a putea gândi altfel, pentru curajul de a participa la un asemenea concurs, deoarece doar prin participare ei sunt deja câştigători şi asta pentru că prin concursuri elevilor li se deschid noi perspective, alte noi orizonturi.

Dr. Ion Ţigănaş, vicedirector AGEPI a remarcat că iniţiativa de a organiza un asemenea eveniment este un semn de mare admiraţie, pentru că reprezintă o platformă excelentă pentru tânăra generaţie de a se manifesta, de a arăta produsul propriei creaţii intelectuale. Mai mult este o platformă care creează o legătură perfectă dintre cei care vor să creeze şi cei care deja au experienţă bogată în domeniu şi această relaţie trebuie să fie una foarte strânsă pentru a transmite un mesaj corect de la unul la altul.

În cadrul ediţiei curente, care a fost, de altfel, un eveniment de succes, au fost prezentate 149 de lucrări ce au demonstrat ingeniozitatea, creativitatea şi capacităţile inventive ale concurenţilor în domeniile tehnologiilor informaţionale, mecanicii, agriculturii, ecologiei, energeticii, radioelectronicii etc. Acestea au fost evaluate de către un juriu competent, preşedinte al căruia a fost preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. În urma evaluării lucrărilor au fost desemnaţi următorii câştigători:

Locul I, apreciat cu cupă şi premiu bănesc în valoare de 3000 de lei, a fost acordat elevilor:
- Crucirescu Vadim, Bacalim Vasile, Pasat Sergiu, Mocanu Parascovia, r-nul Hincesti, Colegiul de Constructii, pentru lucrarea „Procedeu de armare a elementelor din zidărie şi instrument pentru executare”;

Locul II, apreciat cu cupă şi premiu bănesc în valoare a câte 2000 lei, a fost acordat elevilor:
- Sofronii Veronica, Liceul republican cu profil real, pentru lucrarea „Aditiv pentru furaje „Micorm” - produs al bioconversiei deseurilor industriei ciupercilor”;
- Batovscaia Natalia, Gimnaziul nr. 3, or Balti, pentru lucrarea „Fizica in povesti”;

Locul III, apreciat cu cupă şi premiu bănesc în valoare de 1000 lei, a fost acordat următorilor elevi:
- Spinu Dumitrita, Sleahtitchi Ana, mun. Chisinau, Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru lucrarea „Lapte demachiant si sampon solid”;
- Cazacu Petru, Artiomov Daniela, Liceul Teroretic „Vasile Alecsandri”, r. Ungheni, pentru lucrarea „Biobaterie”;
- Prisacaru Dorin, Liceul Teoretic „Nicolae Casu”, r. Sângerei, s.Chiscareni, pentru lucrarea „Biogaz – independenta energetica”.

De asemenea, au fost acordate mai multe premii speciale a câte 500 lei fiecare şi diplome de menţiune, oferite de către institutele din cadrul AŞM, departamente şi ministere.

Premiul special pentru „Cel mai activ liceu” a fost acordat Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare”, raionul Căuşeni, satul Taraclia.
Premiul special pentru creativitate” a fost oferit elevilor din raionul Ialoveni.

Luând în considerare faptul că toţi participanţii la cea de-a VI-a ediţie a Concursului Naţional „Cel mai bun elev inovator” au fost creativi şi ingenioşi, juriul a decis acordarea unor premii de încurajare în valoare de 100 de lei, oferite de către AGEPI.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM