Colaborare eficientă dintre savanţii din dreapta şi stânga Nistrului

2013-05-21
 

 „Savanţii de pe ambele maluri ale Nistrului – în soluţionarea problemelor economice, sociale şi ecologice”, acesta a fost genericul unei conferinţe de presă. desfăşurate la 21 mai 2013, la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Conferinţa a fost susţinută de către dr.hab. prof. Valeriu Cuşnir, directorul Institutului de Ştiinţe Juridice şi Politice al AŞM, doctorul în ştiinţe chimice Victor Covaliov, cercetător ştiinţific coordonator în cadrul Centrului de Cercetări Ştiinţifice „Chimie aplicată şi ecologică” de la USM, m.c. Tudor Lupașcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM, dr. hab. Vasile Botnari, directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AŞM.

Directorul Institutului de Ştiinţe Juridice şi Politice al AŞM, dr. hab., prof. Valeriu Cuşnir a oferit câteva repere despre colaborarea în sfera de cercetare-dezvoltare din dreapta şi stânga Nistrului, activităţile demarate şi în derulare de natură să stimuleze crearea parteneriatelor dintre savanţii, dar şi instituţiile ştiinţifice de pe ambele maluri ale Nistrului. A vorbit despre proiectele şi cercetările comune în care sunt antrenaţi cercetătorii, precum iniţierea savanţilor din stânga Nistrului în Programul Cadru Orizont 2020. „În această perioadă, în centrele de doctorat din partea dreaptă a Nistrului şi-au susţinut tezele de doctor 12 persoane şi 2 persoane şi-au susţinut tezele de doctor habilitat. Actualmente, peste 20 de masteranzi îşi continuă studiile în cadrul acestor centre de doctorat”, a remarcat colaborarea didactică. De asemenea, a făcut o introducere în conţinutul proiectului AŞM „Premisele sociale, economice şi juridice ale reintegrării localităţilor din stânga Nistrului în cadrul legal al Republicii Moldova”.

Doctorul în ştiinţe chimice, Victor Covaliov, cercetător ştiinţific coordonator în cadrul Centrului de Cercetări Ştiinţifice „Chimie aplicată şi ecologică” de la USM, a relatat despre vizita preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, la Întreprinderea de textile „Tirotex” din Tiraspol, în cadrul căreia a fost discutată o eventuală modalitate de a oferi suport ştiinţific în soluţionarea unor probleme ecologice din regiune. Savantul s-a expus preponderent asupra aspectelor tehnico-ştiinţifice ale problemei. Totodată, a fost discutată oportunitatea elaborării unei tehnologii speciale şi proiectării unei construcţii moderne ce ar permite eliminarea substanţelor nocive cu proprietăţi biochimice pronunţate, inclusiv a coloranţilor sintetici din apa utilizată în procesul de lucru a întreprinderii. În acest sens, de la savanţii moldoveni s-a solicitat identificarea unor metode inovatoare eficiente de soluţionare a acestei probleme grave.

M. c. Tudor Lupașcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM s-a referit la colaborarea de succes cu Institutul Nistrean de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Agriculturii, în scopul cultivării, creşterii, sporirii roadelor şi protecţiei legumelor. Directorul institutului a specificat că a fost semnat un Acord de colaborare cu instituţia respectivă în anul 2012 şi este valabil până în decembrie 2015. „Noi în fiecare an ne întâlnim cu colegii noştri din Tiraspol, avem deja, prezentate două rapoarte ştiinţifice, care reflectă rezultatele obţinute”, a menţionat savantul. Domnia Sa, îşi doreşte să breveteze cât mai curând substanţa activă „enoxil”, obţinută de către savanţii de la Institutul de Chimie, pentru a putea fi implementă în agricultură, pe ambele maluri ale Nistrului, în scopul sporiri roadelor. 

Dr. hab. Vasile Botnari, directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AŞM a subliniat colaborarea, cu acelaşi Institut Nistrean şi semnarea unui Acord de colaborare în domeniul pregătirii cadrelor de înaltă calificare, efectuarea unor cercetări comune în direcţia creării soiurilor de plante, preponderent, la culturile legumicole şi omologarea lor, din partea ambelor institute. „În cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM sunt create soiuri de grâu dur, ceea ce în Transnistria nu este, ei sunt interesanţi de triticale, de secară”, a menţionat savantul, specificând că rezultatele obţinute de ambele părţi sunt diseminate şi implementate, de asemenea, pe ambele maluri ale Nistrului. În perspectivă directorul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM speră ca lucrările de valoare a savanţilor din partea stângă a Nistrului vor fi implementate în republică, precum şi includerea acestora în Programele de Stat.

Centrul Media al AŞM