Seminarul practic „Proiecte internaţionale în complexul agroalimentar: realizări şi perspective”

2013-05-24
 

Secţia de Ştiinţe Agricole a AŞM în comun cu Centrul de Proiecte Internaţionale, Centrul pentru Finanţarea Cercetărilor Fundamentale şi Aplicative şi Oficiul din Republica Moldova al Centrului Ştiinţifico-Tehnologic din Ucraina au organizat la 20 mai 2013, Seminarul practic „Proiecte internaţionale în complexul agroalimentar: realizări şi perspective”.

Lucrările seminarului au fost deschise de către acad. Boris Gaina, academician-coordonator al Secţiei de Ştiinţe Agricole, care a menţionat că scopul evenimentului este de a iniţia comunitatea ştiinţifică care face cercetări în domeniul agriculturii, industriei alimentare, biologiei, tehnologiilor, etc., în toate subtilităţile participării la proiecte internaţionale, precum PC7, Orizont 2020, proiecte bilaterale etc.

În mesajul său de salut, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele AŞM a subliniat oportunităţile pe care le-a oferit asocierea la PC7, sugerând cercetătorilor, în special celor tineri să participe la noul Program Cadru „Orizont 2020” şi să aducă cât mai multe propuneri de proiecte pentru a obţine succesul. „La Bruxelles probabilitatea de a câştiga un proiect depinde de capacitatea echipei şi a fiecărui cercetător în parte. Noi suntem la nivelul de 18% din proiecte câştigate, asta înseamnă că fiecare al cincilea proiect câştigă”, a remarcat prim-vicepreşedintele AŞM. Totodată, acad. Ion Tighineanu a adresat un mesaj pentru cercetătorii din Diaspora Republicii Moldova, evidenţiind posibilitatea de a realiza cu succes proiecte pentru ţara noastră. „Dacă avem un colaborator care a prins rădăcini, de exemplu, undeva în Europa de Vest, în SUA, Japonia, oriunde în lume, are dreptul, să pregătească un proiect, să-l trimită la Bruxelles, să câştige un grant şi să vină să-l realizeze în Republica Moldova, având salariul ca în toată Europa”, a subliniat acad. Ion Tighineanu.

Un raport privind Proiectele internaţionale în complexul agroindustrial, Program „Orizont 2020” şi proiectele bilaterale a prezentat dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului de Proiecte Internaţionale (CPI). A făcut o succintă prezentare a Programul PC7, punctând detalii privind noul Program „Orizont 2020” ce vizează sectorul agroalimentar. Agricultura şi sevicultura durabile, care include eficienţa producţiei şi combaterea efectelor schimbărilor climatice, asigurând durabilitatea, furnizarea de servicii sistemice şi de bunuri publice, emanciparea zonelor rurale, sprijinirea politicilor şi inovarea rurală. O industrie agroalimentară durabilă şi competitivă pentru alimentaţia sigură şi sănătoasă, care include alimente sănătoase şi sigure, alimentaţie pentru toţi, industria agroalimentară durabilă şi competitivă; Valorificarea potenţialului resurselor biologice active, care conduce la dezvoltarea pescuitului durabil şi ecologic, dezvoltarea acvaculturii europene competitive, stimularea inovării în domeniul marin, prin intermediul biotehnologiei. Industrie bazată pe concepţii biodurabile şi competitive, care va contribui încurajarea economiei în industriile ecologice, sprijinirea dezvoltării pieţei pentru produsele şi procesele ecologice. Raportorul a subliniat că participarea la Programul Orizont 2020 va fi simplificată în comparaţie cu participarea la PC7, va fi elaborat un set unic de reguli pentru participare la toate apelurile anunţate şi va fi un nou echilibru între încredere şi control, prin care se va micşora numărul controalelor şi auditelor.

Detalii despre oportunităţile oferite de Centrul Ştiinţifico-Tehnologic din Ucraina în sectorul agroalimentar a prezentat dr. Alfreda Roşca, responsabil Oficiul din RM al STCU. O trecere în revistă a evaluării proiectelor din cercetare în plan naţional a făcut dr. Vasile Grama, directorul Centrului pentru Finanţarea Cercetărilor Fundamentale şi Aplicative (CFCFA).

La seminar au participat membrii titulari, membrii corespondenţi, doctorii habilitaţi, doctorii în ştiinţe din sectorul agroalimentar şi tineri cercetători şi doctoranzi.

Galerie foto

Centrul Media al AŞM