„Suntem singura ţară latină în afara UE, dar eu sunt un eurooptimist…”

2013-05-29
 

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat a ţinut, la 28 mai, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, o prelegere publică cu genericul „Spre consolidarea unei societăţi bazate pe cunoaştere”.

Înainte de a trece la prelegerea propriu-zisă, Vlad Filat a ţinut să mulţumească pentru onoarea de a se afla într-un templu al cunoaşterii şi un recunoscut simbol al spiritualităţii, dar şi pentru oportunitatea de a comunica cu elita ştiinţifică a ţării. Ex-prim-ministrul a exprimat certitudinea că pe parcursul celor trei ani şi şapte luni, cat a deţinut funcţia de prim-ministru, a conştientizat faptul că Republica Moldova va obţine performanţe în toate sferele de dezvoltare doar din perspectiva unei societăţi bazate pe cunoaştere. Vlad Filat s-a arătat optimist în potenţialul concetăţenilor, în capacitatea fiecăruia de a genera idei, acţiuni, oportunităţi şi în succesul efortului comun. „Nu eu, dar NOI este dezideratul timpurilor în care trăim”, a declarat Domnia Sa, invocând necesitatea unor dezbateri publice deschise, unde confruntarea de idei este făcută în interesul cetăţeanului, societăţii în general.

Preşedintele PLDM a afirmat că cea mai stringentă problemă care ne preocupă pe toţi şi în soluţionarea căreia am vedea chezăşia mişcării noastre pe calea progresului, este CONSOLIDAREA SOCIETĂŢII. Deşi a devenit un slogan vehiculat foarte frecvent în spaţiul public, întrebarea ar fi cum de asigurat această consolidare şi solidaritate socială? „Sunt sigur că am putea accepta cu toţii ideea consolidării societăţii bazate pe cunoaştere”, a fost răspunsul. În acest context, Vlad Filat a accentuat drept priorităţi, sprijinirea sectorului educaţional, inovaţia, dezvoltarea antreprenoriatului inovaţional, evidenţiind necesitatea prioritară a dezvoltării ştiinţei, cu specificarea că toate aceste trei elemente ale progresului sunt unite, în definitiv, de figura omului.

În discursul său, ex-premierul a apreciat înalt rezultatele obţinute de Academia de Ştiinţe a Moldovei, care în premieră pentru statele post-sovietice a dobândit dreptul la includerea plenară în spaţiul european de cercetare şi acces pentru cei care reuşesc să se impună în competiţiile ştiinţifice. „Este şi aici un potenţial foarte mare pentru promovarea şi îmbunătăţirea imaginii republicii noastre în exterior şi noi contăm pe amplificarea şi sporirea acestui potenţial”, a subliniat Domnia Sa, cu o legitimă mândrie pronunţând numele mai multor academicieni care prin activitatea lor ştiinţifică merituoasă au creat imagine atât în ţară, cât şi peste hotare, remarcând şi rezultatele impresionante ale activităţii unor instituţii academice.

Vlad Filat a menţionat şi sarcinile puse în faţa comunităţii academice, dar şi aşteptările societăţii care se îndreaptă spre activităţile instituţiilor cu tematică agricolă de cercetare, sfera ştiinţelor educaţiei, problemelor actuale economice și sociale. Invitatul a făcut referire, în prelegerea sa, la optimizarea sferei cercetării-inovării în republica noastră, căile posibile de convergenţă a ştiinţei universitare şi academice, includerea mai hotărâtă în procesul de cercetare a instituţiilor universitare. Domnia Sa consideră judicioase propunerile care vin să ajusteze realizările obţinute în organizarea ştiinţei la noile cerinţe şi exigenţe, cu orientarea la programele europene – Program Cadru 7 şi Orizont 2020.

Reamintind faptul că cercetarea din Republica Moldova este primul şi unicul domeniu asociat la spaţiul european, Vlad Filat a declarat: „Noi suntem şi geografic, şi cultural, şi lingvistic, de fapt, singura ţară latină în afara spaţiului european, al UE. Eu sunt un eurooptimist şi nimeni şi nimic nu poate să mă trateze. Este vorba de întreg sistemul valoric care îl oferă spaţiul european”, a remarcat fostul premier.

În continuarea discursului său, Vlad Filat a remarcat necesitatea cooptării savanţilor pentru a oferi expertiza necesară în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor politice. În acest sens, a specificat că, comunitatea ştiinţifică, care este preocupată permanent de extinderea frontierelor cunoaşterii, este responsabilă de oferirea opiniei ştiinţifice în procesul de elaborare a politicilor publice, adoptarea deciziilor fiind imposibilă fără implicarea unui fundament ştiinţific. „Integrarea ştiinţei în procesul politic decizional, în primul rând, în domenii precum dezvoltarea durabilă, sănătatea publică, securitatea naţională şi cea a alimentară este un imperativ categoric, ştiinţa fiind nu doar o sursă de informaţie, dar şi un catalizator pentru dezvoltarea economică şi bunăstarea socială”.

Discursul ex-premierului a trezit un viu interes, astfel încât mai mulţi academicieni i-au adresat protagonistului o serie de întrebări care au vizat rolul ştiinţei, tematica agricolă, economică, socială. De asemenea, au fost prezentate şi câteva sugestii, expuse de m.c. Ion Guceac, secretarul ştiinţific general al AŞM; acad. Gheorghe Cimpoieş, rector UASM; acad. Ion Bostan, rector UTM, preşedintele Consiliului rectorilor; m.c. Alexandu Dicusar, şef laborator, IFA; m.c. Constanitn Gaindric, IMI; dr.hab., Alexanru Stratan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a adus mulţumiri pentru impresionanta prelegere şi dialogul constructiv, remarcând cooperarea dintre Guvernul condus de Vlad Filat si comunitatea ştiinţifică, care s-a soldat cu realizări importante pentru consolidarea capacităţilor instituţiilor de cercetare, exemplificând aceasta prin trei hotărâri de guvern, care au avut un impact eminamente pozitiv asupra dezvoltării potenţialului uman în cercetare. Vorbind despre tânăra generaţie de cercetători, preşedintele AŞM s-a adresat cu rugămintea ca fracţiunea parlamentară a PLDM să susţină proiectele de acte legislative din sfera ştiinţei şi inovării, inclusiv, a unor hotărâri care prevăd majorarea burselor de doctorat. Totodată, a fost exprimată necesitatea susţinerii în îndeplinirea unui angajament asumat de comunitatea ştiinţifică faţă de europeni şi anume, promovarea Strategiei Cercetare-Dezvoltare până în 2020.

Folosind această ocazie, preşedintele AŞM i-a transmis preşedintelui PLDM Propunerile comunităţii ştiinţifice la capitolul cercetare-dezvoltare pentru Programul de guvernare a Coaliţiei Proeuropene, în care se conţin obiectivele de guvernare şi acţiunile prioritare.

Menţionăm că Lecturile academice a devenit o tradiţie academica şi universitară de a invita personalităţi, oameni de ştiinţă şi cultură, politicieni şi oameni de afaceri pentru prelegeri, consacrate celor mai importante descoperiri, evenimente, legităţi şi opinii de dezvoltare a societăţii şi soluţionare a crizelor politice. În cadrul ediţiilor precedente, la AŞM au ţinut prelegeri publice acad. Isaak Bersuker, care a prezentat aspecte comparative privind ştiinţa şi educaţia în SUA şi Moldova; analistul politic, Nicolae Chirtoacă, ex-Ambasadorul RM în SUA, prezentând Moldova între tranziţie neterminată şi sfidările modernizării.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM