Ultimului sunet la Liceul AŞM – festivitate dedicată celor cinci ani de activitate

2013-06-01
 

Zi plină de emoţii pentru elevii Liceului AŞM, unde s-au desfăşurat festivităţile dedicate Ultimului sunet, sărbătoare, care anul acesta comportă o dublă semnificaţie - ziua de bilanţ pentru anul de studii care s-a finalizat şi ziua de bilanţ ce marchează 5 ani de activitate a Liceului.

La careul solemn, Liceul copiilor dotaţi a fost onorat de prezenţa distinşilor oaspeţi – acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM; Vlad Filat, preşedintele PLDM, ex-prim-ministru; acad. Maria Duca, rector UnAŞM; acad. Gheorghe Rusnac, vicepreşedinte al CSŞDT al AŞM; Liliana Nicolaescu-Onofrei, consilier, Ministerul Educaţiei; academicieni-coordonatori ai secţiilor de ştiinţe ale AŞM, directori de institute ale AŞM.

Profunda admiraţie faţă de minunaţii elevi care aduc în permanenţă performanţe şi nu încetează să uimească cu realizări dintre cele mai frumoase a exprimat, în cadrul festivităţii, directorul Liceului, Iurie Cristea, dar nu înainte de a exprima binemeritatele mulţumiri, în primul rând, Guvernului Republicii Moldova, suportul căruia a fost simţit în tot acest răstimp, pe toate dimensiunile şi graţie căruia Liceul s-a constituit şi consolidat ca instituţie.

Cuvinte de gratitudine au fost exprimate Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în special, preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a fost întotdeauna alături şi a susţinut atât conducerea Liceului, cât şi elevii în toate demersurile lor. Mulţumiri au fost aduse mediului academic, directorilor de institute ale AŞM şi, fără îndoială, colegilor profesori care au crezut în acest liceu, au depus toate eforturile, dăruirea, toată priceperea, graţie cărora elevii au cucerit noi şi noi trofee. Printr-un ordin al directorului, celor mai buni elevi care au obţinut performanţe la olimpiadele municipale, republicane, internaţionale şi care au contribuit la consolidarea imaginii instituţiei, le-au fost acordate premii.

Şi pentru că iniţiativa de a fonda acest Liceu îi aparţine preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, elevii au ţinut să-i mulţumească pentru inspirata şi nobila idee, graţie căreia astăzi elevi dotaţi din toate colţurile republicii îşi fac studiile la cel mai prestigios Liceu, fac imagine frumoasă ţării, iar prin rezultatele performante, justifică investiţiile făcute în ei, dar şi aşteptările societăţii.

La capătul celor 5 ani de activitate, preşedintele AŞM a rămas impresionat de rezultatele obţinute de elevi la toate concursurile naţionale şi internaţionale, exprimând cuvinte de apreciere atât elevilor, cât şi corpului profesoral, care le-a vegheat succesele, realizările, dar şi visele acestor minunaţi copii. „Guvernul Republicii Moldova v-a creat condiţii ca să obţineţi rezultate cât mai bune şi posibilitatea de a valorifica capacităţile cu care sunteţi dotaţi, v-a oferit această oportunitate ca să fiţi, în ultimă instanţă, cei mai buni. Timpul a arătat că sunteţi cei mai buni, investiţiile n-au fost în zadar”, a remarcat preşedintele AŞM, sugerând elevilor ca oriunde s-ar afla să nu uite niciodată de unde au plecat şi să contribuie cu tot ce pot la dezvoltarea şi prosperarea ţării. Preşedintele AŞM a oferit celor mai merituoşi elevi şi profesori diplome şi cărţi.

Cu trei ani în urmă, aflat în vizită la Liceu, Vlad Filat a dat în grija profesorilor un consătean de-al său - elevul Vasile Ţoncu, care a promis că îşi va da toată străduinţa pentru a proslăvi prin realizări personale satul Lăpuşna, Liceul AŞM, dar şi ţara, neamul. Ei bine, la distanţa de trei ani, liceenii i-au raportat ex-premierului că dânsul şi-a ţinut promisiunea şi a repurtat 6 victorii republicane la matematică şi fizică.

Invitatul de onoare, Vlad Filat, a exprimat deosebita plăcere de a fi prezent la acest eveniment, unde s-a simţit cel mai bine în ultima perioadă, prezenţa fiindu-i motivată şi de performanţele tânărului consătean, pentru care a venit şi cu un cadou special. Absolvenţilor, dar şi celor care urmează să ajungă la această etapă, le-a dorit să nu uite să trăiască din plin viaţa, să aibă grijă de cei din jur. Doar astfel, vom avea o societate bazată pe cunoaştere, care va fi una dominantă, dar şi, foarte important, o societate solidară, consideră preşedintele PLDM. „Avem, şi nu o să încetez niciodată să spun, cei mai buni, cei mai deştepţi copii din lume şi vreau să vă spun că aceşti copii de astăzi vor fi cei care vor decide soarta Republicii Moldova mâine sau în perioada imediat următoare”, a remarcat ex-premierul, exprimând certitudinea că atunci când aceşti copii vor ajunge să decidă soarta Republicii Moldova, noi vom trăi mai bine.

Domnia Sa a subliniat că existenţa Liceului AŞM este una justificată clar şi este foarte evident că acest liceu are perspectivă. „Important este că în Liceul AŞM nu avem doar copii dotaţi, avem copii care se integrează fiind din toată ţara prezenţi aici ca într-o familie. Aici, pe această platformă, putem vedea toate raioanele din republică, fiind reprezentate de elevi care au performanţe, indiferent dacă sunt de la sud, nord sau centrul ţării şi lucrul acesta este unul important”, a menţionat oaspetele, dorindu-le absolvenţilor pentru perioada de viitor să continue cu aceeaşi dăruire şi sârguinţă să înveţe deja la o altă etapă, iar celor care rămân să înveţe la liceu să înveţe şi mai bine, dar cel mai important, să aibă mare încredere în viitorul propriu şi în viitorul nostru comun.

Adresând un mesaj de felicitare, acad. Maria Duca, rectorul Universităţii AŞM a ţinut să le dorească absolvenţilor ca plecând în viaţă să nu uite de cele mai importante valori, valoarea cea mai importantă fiind cunoştinţele lor, iar prin cunoştinţe virtuţile pe care le-au căpătat. „Încercaţi să îndreptaţi aceste virtuţi spre generozitate. Întreaga societate tinde spre afirmare. Identitatea şi afirmarea noastră trebuie să fie promovate printr-o atitudine inteligentă bazată pe istorie, cultură şi, cel mai important, pe toleranţă”, a menţionat rectorul UnAŞM.

Adrese de felicitare au avut pentru elevi Liliana Nicolaescu-Onofrei, consilier la Ministerul Educaţiei, dar şi un reprezentant al părinţilor clasei absolvente, care i-a rugat pe copii să nu uite că orice profesie vor alege în viaţă, cea mai nobilă şi bună rămâne a fi profesia de Om.

La rândul lor, absolvenţii au promis că oricât de neprevăzute le vor fi cărările destinului, vor reveni mereu la Liceul care le-a descoperit cele mai nebănuite gânduri, fascinantele posibilităţi de realizare a personalităţii în drumul lor spre devenire, ghidaţi cu măiestrie de cei care au deschis către ei fereastra inimii, păstrând o limbă maternă cu miros de poeme.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM