Sănătatea publică în cercetările ştiinţifice şi activitatea practică a Centrului Naţional de Sănătate Publică

2013-05-31
 

La 30 mai curent, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, directorul general al Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), dr.hab.med., prof. univ., Ion Bahnarel a prezentat o informaţie amplă privind Sănătatea publică în cercetările ştiinţifice şi activitatea practică a Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Raportul a inclus aspectele ce vizează direcţiile principale de activitate a instituţiei, realizările colectivului în domeniul cercetărilor ştiinţifice, implementarea realizărilor ştiinţifice în activitatea de elaborare a actelor legislative şi normativ-metodice, de supraveghere a sănătăţii publice, situaţia privind indicatorii de activitate în domeniul supravegherii sănătăţii publice, colaborarea ştiinţifico-practică a instituţiei cu instituţiile de cercetări ştiinţifice ale Ministerului Sănătăţii şi AŞM, cu instituţiile de profil de peste hotarele ţării şi organismele internaţionale, aprecierile activităţii ştiinţifico-practice la nivel naţional şi internaţional, problemele şi provocările în activitatea de cercetare-dezvoltare şi de supraveghere a sănătăţii publice, sarcinile de perspectivă.

În discursul său, directorul CNSP a informat asistenţa asupra situaţiei epidemiologice prin boli transmisibile (infecţioase), fiind menţionat faptul, că în ultimii trei ani s-a diminuat numărul cazurilor de boală la 10 nozologii (hepatite virale cronice primar depistate, unele parazitoze, oreion, varicelă, malaria primar diagnosticată, dizenterie, leptospiroză etc.). S-a menţionat faptul, că implementarea acţiunilor prevăzute în Programele naţionale de imunizări, de profilaxie şi control al hepatitelor virale B, C şi D a contribuit la diminuarea semnificativă a morbidităţii prin hepatitele virale, cu excepţia hepatitei virale C. Graţie măsurilor întreprinse de supraveghere, prevenire şi profilaxie nu s-au înregistrat cazuri de difterie, poliomielită acută, rubeolă congenitală, holeră, tularemie, antrax, bruceloză, febre hemoragice, rabie etc. Realizările cercetărilor privind supravegherea epidemiologică a maladiilor transmisibile au permis elaborarea Sistemului informaţional naţional de supraveghere a acestor maladii în timp real.

În informaţia prezentată s-a menţionat şi faptul că ani la rând persistă situaţia epidemiologică tensionată privind bolile diareice acute - afecţiuni social determinate. Anual se înregistrează cca 20 mii de cazuri de boli diareice acute, cea mai înaltă cotă aparţinând copiilor până la 17 ani (60 -70% din numărul total de cazuri). S-a atras atenţia asupra unei probleme de sănătate publică „ascunsă”, pe care nici o instituţie sau ţară nu a reuşit să o rezolve - infecţia asociată asistenţei medicale (IAAM), pentru care riscul de achiziționare în ţările în curs de dezvoltare este 2-20 ori mai frecvent decât în țările dezvoltate. În Republica Moldova diagnosticarea și notificarea IAAM sunt subevaluate.

Dl Ion Bahnarel a menţionat, că provocările din sistemul de sănătate - povoara maladiilor netransmisibile în paralel cu cele transmisibile, au impus elaborarea şi implementarea a unui şir de acte legislative, ultimele fiind Strategia naţională pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile prioritare pe anii 2012-2020, Programul naţional privind controlul tutunului pentru anii 2012-2016 şi Programul naţional privind reducerea consumului de alcool pentru anii 2012-2020. Este în proces de finalizare elaborarea Strategiei Naţionale de Sănătate Publică pentru anii 2013-2020.

 Centrul Media al AŞM