Conferinţa ştiinţifică consacrată marcării a 80 de ani de la naşterea folcloristului Victor Gaţac

2013-06-05

La 4 iunie 2013, Institutul de Filologie al AŞM a organizat Conferinţa ştiinţifică consacrată marcării a 80 de ani de la naşterea folcloristului Victor Gaţac, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Membru de Onoare al AŞM, doctor habilitat în filologie, profesor universitar.

Evenimentul a fost deschis de către dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AŞM, care a menţionat contribuţia aniversarului la formarea cadrelor didactice din Republica Moldova, printre aceştia numărându-se Iulian Filip, dr. Grigore Botezatu, dr. Victor Cirimpei. A exprimat regretul că nu l-au putut avea alături pe omagiat, în cadrul evenimentului ştiinţific, dar a precizat că i-a fost expediată o telegramă de felicitare atât din partea AŞM, cât şi a Institutului de Filologie al AŞM.

Poetul, prozatorul, dramaturgul și folcloristul Iulian Filip, a prezentat comunicarea „Distinsă reprezentanţă”, în care a trecut în revistă cele mai semnificative lucrări ale folcloristului, dar şi profesorului său Victor Gaţac. „E un om de care, de fiecare dată mi-e plăcut să pornim un dialog, în deosebi cu cei care l-au cunoscut şi norocoşii care au beneficiat de ajutorul său la momentul edificării tezelor şi altor proiecte”, a remarcat poetul.

Dr. hab. Nicolae Băieşu în raportul „Victor Gaţac – un folclorist basarabean cu rezonanţă universală” a evidenţiat personalitatea eminentului folclorist, precum şi pasiunea sa pentru muncă. „Ne mândrim mult că Victor Gaţac este un ambasador al Republicii Moldova în ştiinţa universală contemporană, astfel sporind şi prestigiul folcloristicii noastre basarabene. Îl respectăm mult şi îi mulţumim pentru tot ce a făcut, inclusiv, pentru noi moldovenii”, a exprimat dumnealui, imortalizând omagiatul în câteva amintiri şi întâmplări comune, care i-a fost coleg şi conducător în cadrul unei cercetări de teren.

Dr. Tatiana Butnaru în comunicarea „Arhetipuri mitice în poezia epică populară” a făcut referinţă la formele speciei cântecului bătrânesc, pe care Victor Gaţac le-a delimitat şi a stabilit, în acelaşi timp, parametrii ştiinţifici a cântecului epic baladic şi cântecelor eroice. „Deosebirile ce se manifestă în contextul speciilor folclorice nominalizate sunt determinate de esenţa materialului folcloristic, de condiţiile istorice care au favorizat apariţia şi evoluţia acestora, particularităţile şi criteriile speciei, reprezentările şi sugestiile mistice”, a relevat cercetătoarea.

M. c. Nicolae Bileţchi a mărturisit că îl cunoaşte pe omagiat mai bine de 50 de ani şi îşi aminteşte cum Victor Gaţac a studiat în câţiva ani toată folcloristica, cunoscând la perfecţie folcloristica caucaziană, a Siberiei, precum şi cea europeană. Domnia Sa, a propus ca să fie readus acasă folcloristul şi să fie repus în drepturile sale.

Scriitorul Vladimir Beşleagă a depănat frumoase amintiri şi întâmplări, pe care le-a trăit alături de omagiat în timpul anilor de studenţie, fiindu-i coleg de facultate pe parcursul a cinci ani. I-a urat succese şi noi realizări, sperând să îl poată revedea cât de curând.

Victor Gațac este folclorist, specialist în epica populară și textologia folclorului şi a fost ales ca membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

Centrul Media al AŞM