Aniversarea a 67-a de la fondarea primelor instituţii de cercetare, marcată la AŞM

2013-06-13
 

Primele instituţii de cercetare care s-au aflat la începuturile Academiei de Ştiinţe a Moldovei au marcat, la 12 iunie 2013, a 67-a aniversare.

Cu acest prilej aniversar a fost organizată şedinţa solemnă a Adunării Generale a AŞM, la care au participat, alături de membrii forului ştiinţific, reprezentanţi ai autorităţilor publice, corpului diplomatic, Doctori Honoris Causa ai AŞM, importante personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi culturale. Cu deosebit respect a fost salutată prezenţa distinsului savant în agricultură, academician Cristian Hera, vicepreşedinte al Academiei Române, ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, dr.hab. Vasile Bumacov, consilierului pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă al Preşedintelui Republicii Moldova, dr. Mihail Şleahtiţchi, şefilor misiunilor diplomatice din Ucraina, Azerbaidjan, Belarus etc.

Evenimentul festiv a fost inaugurat de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca care a adresat un mesaj de felicitare corpului academic de cercetare din Republica Moldova, dorindu-le cercetătorilor multă sănătate, eficienţă în cercetare şi inovare, spirit corporativ în consolidarea comunităţii ştiinţifice pentru a veni cu noi contribuţii de valoare în dezvoltarea societăţii şi valorificarea oportunităţilor oferite de spaţiul internaţional de cercetare.

Preşedintele AŞM a evidenţiat în alocuţiunea sa rolul instituţiei academice de consacrare ştiinţifică, subliniind succesele obţinute de comunitatea ştiinţifică pe parcursul anului şi, nu în ultimul rând, importanţa promovării iniţiativelor de modernizare a managementului ştiinţei şi inovării. Trecând în revistă etapele parcurse în timp de către institutele de cercetare ştiinţifică din ţară, Domnia Sa a menţionat că graţie Codului cu privire la ştiinţă şi inovare a fost posibilă stabilirea unor relaţii reciproce de parteneriat între comunitatea ştiinţifică din ţară cu Guvernul, prin care este precizat volumul anual de finanţare de la bugetul de stat al domeniului şi contribuţia comunităţii ştiinţifice la dezvoltarea ţării. Tot acestui document se datorează consolidarea şi recunoaşterea internaţională a comunităţii ştiinţifice din ţara noastră, un caz de succes constituind asocierea, la 1 ianuarie 2012 a Republicii Moldova la Spaţiul European de Cercetare şi la Programul Cadru 7. În calitatea de stat asociat la PC7, a specificat preşedintele AŞM, cercetătorii din Moldova, au obţinut granturi în sumă de peste 23 mln lei pentru susţinerea performanţelor în cercetare, edificarea industriilor competitive, precum şi pentru abordarea provocărilor sociale.

Totodată, preşedintele AŞM a remarcat că evenimentul este şi un prilej de abordare prospectivă, făcând referire la iminenţa implementării pachetului de reforme, aprobat de Asambleea Generală din 12 aprilie curent, aprobarea prin Hotărâre de Guvern a Strategiei „Moldova cunoaşterii 2020”, direcţiilor strategice de cercetare, toate acestea fiind necesare pentru semnarea, către finele anului 2013, a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană „Orizont 2020”.

În acelaşi cadru aniversar, în numele CSŞDT, preşedintele AŞM a înmânat mai multor cercetători distincţii academice. În mod festiv au fost înmânate şi certificatele care confirmă calitatea de membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei unor organizaţii din sfera ştiinţei şi inovării, acreditate sau reacreditate în anul 2012.

Cu ocazia aniversării, dr. Mihail Şleahtiţchi, consilier prezidenţial a transmis un mesaj de felicitare din partea Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, în care se menţionează rolul deosebit care îi revine ştiinţei în dezvoltarea Republicii Moldova, sub aspect economic, moral, intelectual, în tot ce ţine de evoluţia ei şi apropierea de standardele lumii civilizate. Şeful statului are convingerea că oamenii de ştiinţă ştiu ce au de făcut şi îşi vor îndeplini cu cinste misiunea care le revine, iar reformele iniţiate de AŞM vor întări Academia, vor face ca puterile ei să crească.

Un mesaj de felicitare, adresat corpului academic, a transmis şi preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean.

Festivitatea a continuat cu ceremonia de înmânare a însemnelor de Membru de Onoare al AŞM academicianului Cristian Hera,  vicepreşedinte al Academiei Române, care şi-a câştigat un nume de rezonanţă în ştiinţa agricolă contemporană, acesta fiind un semn al recunoaşterii valorii profesionale, academice şi prestigiului ştiinţific.

Tradiţionalul Laudaţio a fost prezentat de către acad. Maria Duca, rector al Universităţii AŞM, în care a menţionat că Academia de Ştiinţe a Moldovei este deosebit de onorată să-şi poată exprima admiraţia şi preţuirea faţă de o personalitate marcantă a ştiinţei contemporane, precum este domnul academician, prof.univ. Cristian Ioan D. Hera, acordându-i titlul de Membru de Onoare. „Conferirea titlului de Membru de Onoare reprezintă o recunoaştere a valorii profesionale, academice şi prestigiului ştiinţific al acad. Cristian Ioan D. Hera, după o carieră dedicată cercetării şi studiilor avansate în domeniul ştiinţelor agricole, precum şi aplicării cunoştinţelor în domeniu în sprijinul întregii societăţi”, a remarcat rectorul UnAŞM, oferind câteva repere din biografia şi prodigioasa carieră a distinsului savant şi contribuţia substanţială adusă la dezvoltarea agriculturii şi ştiinţei solului.

„Prin toate activităţile sale, inclusiv prin această prelegere publică domnul academician Cristian Hera a demonstrat că este un savant recunoscut, un profesor excelent, un om cu cele mai alese calităţi, o personalitate notorie a neamului românesc. Prof.univ. Cristian Hera a dus şi continuă să ducă faima neamului pe toate continentele Terrei”,  a menţionat în luarea sa de cuvânt acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, subliniind că acad. Cristian Hera este un prieten adevărat al ţării noastre, al savanţilor noştri, al AŞM, dorindu-i să păstreze entuziasmul care îl caracterizează în permanenţă şi noi realizări în diversele proiecte naţionale, regionale şi internaţionale.

Proaspătul Membru de Onoare al AŞM, acad. Cristian Hera a mărturisit că este o onoare pentru Domnia Sa să fie acceptat ca Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei,  Academia de care îl leagă, ar putea spune, o veşnicie, pentru că încă de la formarea Republicii Moldova a colaborat cu savanţi din domeniul său de activitate - domeniul ştiinţei solului, nutriţiei plantelor, folosirea îngrăşămintelor, protecţiei mediului, colaborând nu doar în vorbe, dar şi în fapte cu programe de cercetare comune. Personal, consideră alegerea sa ca Membru de Onoare al AŞM, drept o recunoaştere a acestei colaborări şi este foarte onorat pentru aceasta.

Oratio Gratitudinis, prezentat de Membrul de Onoare al AŞM Cristian Hera a luat forma unei prelegeri academice, pentru care a ales genericul „Agricultura - domeniu strategic pentru securitatea şi siguranţa alimentară”. Academicianul a oferit câteva gânduri referitoare la agricultura, domeniul strategic pentru securitatea şi siguranţa alimentară, făcând o incursiune nu doar în agricultura României, ci şi în agricultura pe plan internaţional.

De la Declaraţia de Independenţă, 76 de personalităţi notorii au fost alese membri de onoare ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM