Tv7: Academia de Științe va dezvolta biomedicina, biotehnologia, patrimoniul național și cultural

2013-06-12

În următorii șapte ani, Academia de Științe a Moldovei intenționează să contribuie la ridicarea nivelului de trai al populației și a economiei țării prin dezvoltarea biomedicinii și a biotehnologiei. La propunerea deputatei PL Ana Guțu și la insistența membrilor Comisiei parlamentare pentru cultură, Academia de Științe va mai avea câteva priorități - patrimoniul național, cultural și sănătatea publică.

Academia de Științe a Moldovei i-a solicitat astăzi comisiei parlamentare pentru cultură susținerea proiectului de hotârâre care vizează direcțiile strategice în sfera științei și inovării pentru perioada anilor 2013-2020. Membrii comisiei au votat raportul însă numai după ce au fost acceptate câteva propuneri.

Nicolae Juravschi, Deputat PLDM: „55 Să nu fie indiferență față de sănătatea națiunii. Până la biomedicină trebuie să facem lcururi pe etape, începând de la grădiniță, școală, copiii, ca să avem oameni sănătoși , minți sănătoase, oameni sănătoși.

Ana Guțu, Deputat PL, Președinta Comisiei Parlamentare Pentru Politică Externă: „Este foarte important să asigurăm calitatea produselor pe care le punem la dispoziția populației și care sunt consumate, fiindcă de aici se trage și sănătatea populației, aici vin la a doua direcție- sănătatea populației, a treia direcție, care a venit în calitate de propunere de la Ministerul Economiei și nu înțeleg de ce distinșii academicieni nu o susțin , oare Republica Moldova pe aprcursaul atîtor zeci de ani neavând acces la propriile surse energetice nu trebuie să fie preocupată de resursele energetice renovabile”

Ion Guceac, Secretarul Științific General al Academiei de Științe: „Eu nu am spus că comunitatea științifică nu susține direcția strategică propusă de Cancelaria de Stat și Ministerul Economiei, dar am spus că poate lângă potențialul uman și instituțional sunt necesare mijloace financiare considerabile.”

Proiectul urmează a fi transmis în Parlament pentru dezbateri în prima lectură. Potrivit Academiei de Științe, neaprobarea proiectului nu le va permite cercetătorilor accesarea fondurilor Programului Uniunii Europene în cercetare și inovare „Horizont 2020”. Numai implementarea strategiei de eficiență energetică necesită investiții de zeci de milioane de lei.

ANNA SMOLNIȚCHI, VITALIE DRĂGĂLIN PENTRU COTIDIAN

Sursa: tv7.md