Performanta cercetătorilor moldoveni în spaţiul european de cercetare

2013-06-15

Oportunitatea de integrare a comunităţii ştiinţifice din ţară în spaţiul european de cercetare şi efortul major întreprins de pe parcursul mai multor ani s-au dovedit a fi eficiente, consolidate, înregistrând în ultimă instanţă un succes nu numai al comunităţii ştiinţifice, al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dar şi un succes al Republicii Moldova.

Domeniul cercetării ştiinţifice a demonstrat un exemplu pentru toată societatea noastră şi anume, că putem să ne integrăm în spaţiul european.

Dincolo de faptul că prin asocierea la PC7 au apărut oportunităţi de a crea noi capacităţi în Republica Moldova pentru sfera cercetării şi inovării, de a colabora şi interacţiona cu alte ţări şi de a trage tineretul în cercetare, ridicând nivelul cercetărilor, asocierea este calea sigură de a aduce excelenţa în cercetarea ştiinţifică acasă.

Academia de Ştiinţe a Moldovei continuă promovarea participării active în cadrul proiectelor europene finanţate de Comisia Europeană prin intermediul PC7. În acest context, relevant este faptul că, în perioada derulării Programului, cercetătorii din Republica Moldova au depus peste 300 de propuneri de proiecte, în urma evaluării fiind acceptate circa 50 de proiecte, în valoare totală de 63 de mln lei (4 mln euro), inclusiv: în perioada 2007-2011 au fost aprobate spre finanţare 20 de proiecte în suma de 23,5 mln lei, iar după asocierea Republicii Moldova la PC7, în 2012-2013, au fost obţinute 30 de granturi, în suma de aproape 40 mln lei (2,5 mln euro). Rata de succes al propunerilor de proiecte este de 18%, ceea ce corelează cu media europeană. Investiţiile Guvernului Republicii Moldova în PC7 s-au dovedit a fi profitabile, comunitatea ştiinţifică reuşind să aducă în ţară de aproximativ trei ori mai mult decât suma transferată la Bruxelles în calitate de cotă-parte.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM