„Ordinul Republicii” pentru doi membrii AŞM, doi medici care au realizat primul transplant hepatic din RM

2013-06-17
 

Membru de Onoare al AŞM, Irinel Popescu, director al Centrului de Chirurgie Hepatică şi Transplant al Institutului Clinic Fundeni din România, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmaceutică „Carol David” din Bucureşti şi m.c. al AŞM, Vladimir Hotineanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, medici care au realizat primul transplant de ficat din Republica Moldova, au avut o întrevedere cu preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, după înmânarea de către Preşedintele Republicii Moldova a „Ordinului Republicii”.

Preşedintele AŞM i-a felicitat pe proaspeţii deţinători ai „Ordinului Republicii” cu ocazia conferirii distincţiei, exprimând mândria şi bucuria pentru această înaltă apreciere din partea conducerii Republicii Moldova. „Ne mândrim cu faptul că profesorul Ionel Popescu este membru de Onoare al AŞM şi îi aducem sincere felicitări pentru această înaltă distincţie”, a menţionat preşedintele AŞM, bucuria fiind cu atât mai mare cu cât această distincţie a primit-o împreună cu membrul AŞM, m.c. Vladimir Hotineanu, cu care au efectuat, pentru prima dată în Republica Moldova, acest transplant, mult mediatizat în ţara noastră. Acad. Gheorghe Duca a exprimat certitudinea că toţi cetăţenii, toată republica, toţi oamenii de bună credinţă au întâmpinat cu mare bucurie conferirea acestui titlu şi asta pentru că prin efectuarea cu succes a acestui transplant hepatic, există o speranţă că bolnavii cu atare afecţiuni ale ficatului vor fi trataţi şi vor fi salvaţi şi în Republica Moldova. „Luând în considerare faptul că acum șase ani aţi fost ales Membru de Onoare al AŞM, ne-aţi convins încă o dată că Dumneavoastră, stimate domnule profesor Irinel Popescu, sunteţi un mare savant, o mare personalitate şi nu ne rămâne decât să Vă dorim sănătate şi cât mai frumoase realizări în cariera profesională. Exprimăm speranţa ca alături de colegii, precum m.c. Vladimir Hotineanu, alţi distinşi profesori din domeniu să veniţi mai des la Chişinău, să fiţi împreună cu noi, pentru că suntem un sânge, suntem un spirit, avem o rădăcină şi o limbă”, a declarat preşedintele AŞM.

La rândul său, profesorul Irinel Popescu, ales recent şi membru al Academiei Medicale din Paris, a ţinut să mulţumească preşedintelui AŞM pentru apreciere şi sincerele felicitări adresate, menţionând că, în calitatea sa de Membru de Onoare al AŞM, este cea mai înaltă distincţie academică pe care a primit-o şi de care este foarte mândru, exprimând certitudinea că o va onora şi de aici înainte, aşa cum trebuie onorată o asemenea calitate. „Mulţumesc domnului preşedinte al AŞM pentru onoarea de a mă fi primit astăzi, sunt emoţionat cu ocazia conferirii celei mai înalte distincţii a Republicii Moldova. În acelaşi timp, în comunitatea academică mă simt mult mai în larg decât în mediul oficial în care mi-a fost acordată această distincţie şi între confraţi simt locul care aş putea să dau măsura muncii pe care am depus-o de-a lungul timpului”, a declarat oaspetele român. Profesorul a exprimat speranţa ca această distincţie să însemne mult mai mult pentru Republica Moldova decât pentru Domnia Sa, deoarece ea marchează un moment important în evoluţia medicinii din Republica Moldova şi anume - primul transplant hepatic, ceea ce la fel ca şi în alte ţări are şansa să semnifice două lucruri importante pentru viitor şi anume - faptul că oameni vor fi salvaţi prin această metodă terapeutică şi, în al doilea rând – un salt calitativ pentru medicina din Republica Moldova.

M.c. Vladimir Hotineanu a apreciat, de asemenea, înalt gestul Preşedinţiei pentru decorarea echipei de transplant hepatic, realizat la 22 februarie, care a fost posibil doar cu susţinerea domnului profesor Ionel Popescu şi echipei Domniei Sale de la Bucureşti. „În primul rând, s-a împlinit un vis de zeci de ani ca să avem şi noi aici, în Moldova, această tehnică chirurgicală, transplantul ficatului în patologiile incurabile ale acestui organ”, a remarcat profesorul Vladimir Hotineanu. Aducând mulţumiri Membrului de Onoare al AŞM, Irinel Popescu pentru susţinerea Chirurgiei din Republica Moldova, parlamentarul speră ca pe parcurs să dea durabilitate acestui program de transplant din Republica Moldova, durabilitate care poate fi asigurată doar prin finanţarea de la stat. Legislatorul a exprimat, totodată, sincere mulţumiri preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, pentru primirea caldă şi pentru faptul că la timpul oportun a oferit cu atâta generozitate şi încredere titlu de Membru de Onoare al AŞM profesorului Irinel Popescu, care, după cum a demonstrat, îşi onorează obligaţiunile faţă de Academie, faţă de ţară şi, nu în ultimul rând, faţă de cetăţeni.

Profesorul Irinel Popescu a fost ales Membru de Onoare al AŞM în anul 2007, Vladimir Hotineanu este membru corespondent al AŞM din anul 2012.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM