Republica Moldova – premiu internațional pentru evoluții în procesul de integrare europeană

2013-06-20

La 19 iunie curent, în incinta Parlamentului European, a avut loc festivitatea de acordare a premiilor Fondului Internațional pentru Cooperare și Parteneriat al Mării Negre și Mării Caspice (FIMNMC) pentru anul 2012. În cadrul festivității au fost acordate premii personalităților marcante la nivel european și țârilor membre ale FIMNMC care au realizat succese notabile în domeniile ce prezintă interes pentru regiunea Mărilor Neagră și Caspică cum ar fi: dezvoltarea economică în perioada crizei financiare mondiale; abordarea inovațională a dezvoltării economice; asigurarea păcii și dialogului dintre civilizații; integrarea Europeană; ecologia și protecția mediului etc.

Urmare a procedurii de evaluare a rezultatelor obținute pe parcursul anului 2012, Republicii Moldova i-a fost conferit Premiul pentru realizări remarcabile în domeniul integrării Europene, în mod special, pentru asocierea la cel de-al Șaptelea Program Cadru al Comunității Europene pentru Cercetare, Dezvoltare Tehnologică și Activități Demonstrative (2007-2013). Premiul a fost înmânat de către eurodeputatul Adrian Severin, președintelui Academiei de Științe a Moldovei, academicianului Gheorghe DUCA. În discursul său, președintele AŞM a reiterat agenda europeană consecventă a Guvernului Republicii Moldova și implicarea plenară a savanților în realizarea acesteia, mulțumind, totodată, partenerilor europeni și statelor membre FINMNMC pentru deschiderea manifestată și susținerea procesului de integrare europeană a țării noastre.

În cadrul galei din acest an, FIMNMC a acordat premii dlui Martin SCHULZ, Președinte al Parlamentului European, dlui Siim KALLAS, vicepreședinte al Comisiei Europene, dlui Stefan FULE, comisar european pentru extindere și politica europeană de vecinătate, dlui Dacian CIOLOŞ, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, dlui Johannes HAHN, comisar european pentru politica regională.

Menționăm că Republica Moldova este unicul stat din cadrul Parteneriatului Estic și al doilea din rândul țărilor incluse în Politica Europeană de Vecinătate, care dispune de statutul de țară asociată la cel de-al Șaptelea Program Cadru Cercetare, Dezvoltare Tehnologică și Activități Demonstrative al UE.