Cum trebuie să fie fiscul, mai aproape de contribuabil sau mai aproape de stat?

2013-06-20
 

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a participat, la 17 iunie curent, la un dialog inedit „La o ceaşcă de cafea cu Şeful Fiscului”, proiect iniţiat recent de noul Şef al Serviciului Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru. Întrevederea a avut drept scop consultarea cu mediul academic privind îmbunătăţirea situaţiei existente şi modernizarea activităţii sistemului fiscal de stat, prin iniţierea unor eventuale reforme.

Pentru implementarea cu succes a reformelor fiscale, Şeful Fiscului a remarcat iminenţa suportului ştiinţific la modernizarea activităţii Serviciului Fiscal şi care ar contribui la educarea societăţii şi îmbunătăţirea disciplinei fiscale. Evidenţiind rolul factorului uman, Ion Prisăcaru a reliefat oportunitatea identificării unor instrumente specifice care ar veni în ajutor specialiştilor din domeniu, ajutor care speră să vină din partea celor care fac cercetare. În context, Şeful Fiscului a menţionat recomandarea FMI din anul 2012, unde se prezumă că fără a educa societatea, nu vom obţine rezultate din colectarea veniturilor, amintind şi solicitarea adresată Ministerului Educaţiei privind modificarea curriculei din instituțiile de învăţământ prin introducerea modulelor aferente sistemului de impozitare, exprimând regretul că astăzi nu sunt pregătiţi specialişti anume pentru acest domeniul destul de important pentru administrarea fiscală, impozitare etc.

Mulţumind pentru invitaţia la dialog, preşedintele AŞM a reiterat problema disciplinei fiscale reduse din partea contribuabililor, drept consecinţă încasările la buget fiind, de asemenea, reduse. Totodată, Domnia Sa a invocat procedură foarte anevoioasă de depunere a declaraţiei pe venit. În acest sens, preşedintele AŞM a venit cu propunerea ca organul fiscal să completeze şi expedieze contribuabilului declaraţia veniturilor acumulate, aşa-numita declaraţie precompletată, care ar elimina stresul cetăţenilor şi ar facilita oarecum participarea contribuabilului la acest exerciţiu, subliniind şi necesitatea aplicării unui sistem unic. În aceeaşi ordine de idei, preşedintele AŞM a abordat problema inovaţiilor tehnologice şi de management care aduc plus valoare şi dezvoltarea tehnologiilor informaţionale ce contribuie susţinut la economisirea resurselor materiale, umane şi de timp.

Acad. Gheorghe Duca a apreciat iniţiativele îndrăzneţe ale domnului Ion Prisăcaru, subliniind că una din provocările actualului sistem fiscal este asimilarea mecanismului de impozitare indirectă. In acest sens, suportul ştiinţific solicitat trebuie să fie orientat spre identificarea şi oferirea celor mai bune practici fiscale. Preşedintele AŞM a specificat că atunci când funcţionarul fiscal se bazează în activitatea sa pe ştiinţă, rămâne doar o problemă de timp pentru a cultiva educaţia fiscală la cetăţeni. Mai mult, ca oricare altă componentă a cunoaşterii, bunele practici fiscale contribuie la educarea cetăţenilor, la respectul faţă de lege şi, inevitabil, la consolidarea unei societăţi bazate pe cunoaştere.

Prezent la întrevedere, acad. Grigore Belostecinic, rector ASEM, a propus iniţierea unei colaborări eficiente de viitor cu specialiştii serviciului Fiscal de Stat şi, în primul rând, avizarea în cadrul Inspectoratului Fiscal a programelor de masterat şi chiar de licenţă, unde să fie pus accentul fie pe pregătirea teoretică, fie cea practică. De asemenea, a fost expusă ideea creării unui Centru comun de instruire cu ASEM. Rectorul ASEM a solicitat beneficierea stagiilor la organele fiscale de stat atât pentru studenţi, cât şi pentru profesorii instituţiei care predau fiscalitate la ASEM. Din şirul de propuneri expuse, au mai fost menţionate necesitatea reexaminării Codului fiscal şi ajustarea la realitatea zilei, lansarea campaniilor de promovare a imaginii Serviciului Fiscal de Stat etc., pentru a putea oferi un răspuns la întrebarea: Cum trebuie să fie fiscul, mai aproape de contribuabil sau mai aproape de stat?

Participanţi la dialog au venit cu diverse sugestii, manifestând deschidere pentru o colaborare prospectivă cu finalitate în eficienţa serviciul fiscal în avantajul cetăţeanului.
Şeful Fiscului a mulţumit reprezentanţilor mediului academic pentru sugestiile expuse, menţionând că rolul instituţiilor fiscale într-un stat nu poate fi neglijat, în acelaşi timp, activitatea fiscală fiind una deloc simplă. Aceasta implică responsabilitate, demnitate şi, nu în ultimul rând, cunoaştere. În acest sens, contribuţia şi suportul ştiinţific la îndeplinirea sarcinilor care stau în faţa instituţiilor fiscale sunt considerabile.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM