Valeriu Pasat - 55 ani

2013-07-03

 Academicianul Valeriu PASAT – 55 ani


Exponent de vază al noii generaţii de istorici din Republica Moldova, academicianul Valeriu PASAT, a parcurs o impresionantă carieră ştiinţifică, remarcându-se prin multiple şi valoroase volume, culegeri de documente, studii, articole şi comunicări ştiinţifice, înalt apreciate atât în Republica Moldova, cât şi peste hotarele ei, afirmându-se ca un specialist notoriu în domeniul istoriei contemporane a Republicii Moldova.

Valeriu Pasat s-a născut la 13 iulie 1958, în s. Scumpia, r-nul Făleşti, într-o familie de ţărani. Face studii la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova, al cărei licenţiat devine în 1982. Urmează doctoratul la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe din Moscova (1982-1987); face studii la Academia Diplomatică din Federaţia Rusă (1994). Doctor în istorie (1988); doctor habilitat (1996). Din 1993 îmbrăţişează cariera diplomatică, fiind Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, iar prin cumul – şi în Finlanda şi Kazahstan (1994-1997). Ministru al Apărării al Republicii Moldova (1997-1999), ministru al Securităţii Naţionale (1999-2000), director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova (2000-2002).

Fiind repartizat la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1982), parcurge toate treptele ierarhice, de la laborant la cercetător ştiinţific principal în Secţia Istorie contemporană. Membru corespondent al AŞM (2000); în 2012 devine membru titular al AŞM, având recomandări ale forurilor academice din România, Rusia, Ucraina.

Aria preocupărilor științifice ale academicianului Valeriu Pasat cuprinde două direcții fundamentale ale cercetărilor istoriei contemporane a Republicii Moldova: 1) evoluția social-economică, administrativă, politică și culturală a Republicii Moldova în mediul regimului stalinist și 2) evoluția relațiilor dintre putere, biserică și enoriași în RSS Moldovenească, probleme fie tratate eronat și tendențios în istoriografia sovietica, fie interzise de a fi abordate. Anume această tristă constatare l-a mobilizat pe tânărul cercetător să caute răspunsuri la multe probleme de istorie contemporană necunoscute, controversate şi o perioadă îndelungată de timp ascunse de autorităţi.

Vastele investigații efectuate în mai multe arhive din Republica Moldova și din fosta URSS, îndeosebi, în cele din Moscova, s-au soldat cu depistarea și colectarea a unui imens volum de documente inedite, a căror folosire critică i-a permis cercetătorului să abordeze și să trateze, în conformitate cu principiul adevărului istoric, cele mai tragice pagini din istoria poporului Republicii Moldova din anii 40 – începutul anilor 50 ai secolului al XX-lea. Originalitatea și valoarea științifică a operelor consacrate studierii evoluției social-economice, administrative, politice și culturale a Republicii Moldova în perioada regimului stalinist, rezidă în faptul că dl Valeriu Pasat, printre primii istorici din Republica Moldova, a abordat în întreaga complexitate și a interpretat în mod inovativ și profund fenomenele și evenimentele istorice legate de deportările locuitorilor din RSS Moldovenească în anii 1941, 1949 și 1951; de foametea din anii 1946-1947; de colectivizarea forțată a gospodăriilor țărănești, fiind dezvăluite politica autorităților sovietice, mecanismul deportărilor din Moldova, deformării țărănimii, sovietizării societății moldovenești și a urmările lor dramatice în destinul oamenilor în parte, și evoluția ulterioară a republicii în ansamblu.

Debutează editorial în 1994, cu o culegere reprezentativă de documente: Pagini dificile din istoria Moldovei. 1940-1950 (Moscova, 1994, în rusă), după care au urmat: Asprul adevăr al istoriei: Deportările de pe teritoriul RSS Moldoveneşti în anii 40-50 (1994, Moscova, în rusă; 2000, Chişinău, în română); Calvarul: Documentarul deportărilor de pe teritoriul RSS Moldoveneşti. 1940-1950 (Moscova, 2006, în română). A prefaţat şi a îngrijit albumul de memorii şi desene din anii de gulag stalinist ale Eufrosiniei Kersnovski Cât costă viaţa omului (Moscova, 2006, în rusă; 2009, Milano, în italiană), organizând, în 2008, la Consiliul Europei, o expoziţie şi un colocviu pe tema zguduitoarelor mărturii din lagăre ale acestei basarabence. În 2010-2012 editează la Moscova, în rusă, patru volume intitulate Ortodoxia în Moldova. Autorităţile, Biserica, credincioşii, cuprinzând documente unice pe această temă, referitoare la anii 1940-1991. În 2011 a tipărit monografia RSS Moldovenească în epoca stalinistă. 1940-1953, care face parte dintr-un serial monografic, proiectat în patru volume – ca o panoramă documentară a istoriei recente a Republicii Moldova. Lucrările acad. Valeriu Pasat se bazează pe un număr impresionant de documente, amplu şi neordinar sintetizate şi comentate, cercetătorul valorificând în ultimii 20 de ani mii de documente inedite din peste 20 de arhive din Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina, România, Kazahstan, Uzbekistan etc.

Deţine mai multe semne ale aprecierii şi recunoaşterii activităţii desfăşurate: Ordinul Prieteniei al Federaţiei Ruse, la încheierea mandatului de ambasador la Moscova (1997); diverse premii şi diplome la Saloane internaţionale de carte din Chişinău, Moscova, Strasbourg (2007, 2011, 2012). Este laureat al Premiului Naţional al Republicii Moldova (2012).

Cu ocazia aniversării, exprimăm cele mai sincere sentimente de recunoștință pentru aportul în dezvoltarea istoriei naționale și-i dorim distinsului savant – Valeriu Pasat multă sănătate, prosperitate, perseverență și mari realizări în continuare.