Vizita de lucru a preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, în raionul Rezina

2013-07-03
 

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a efectuat, la 2 iulie curent, o vizită de lucru în raionul Rezina, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu preşedintele raionului, Eleonora Graur, după care a participat la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi servicii desconcentrate, agenţi economici, lideri ai gospodăriilor ţărăneşti din raion.

Preşedintele AŞM a trecut în revistă aspecte ce vizează activitatea, dar şi realizările comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, prezentând un rezumat elocvent asupra structurii AŞM, reformării acesteia. Vorbind despre reforma ştiinţei autohtone, preşedintele AŞM a evidenţiat contextul schimbării procedurii de gestionare şi finanţare a cercetării, care se desfăşoară în deplină concordanţă cu necesităţile ţării. Acad. Gheorghe Duca a remarcat crearea în cadrul instituţiei academice a Liceului şi Universităţii AŞM, modul de selectare al elevilor, performanţele acestora. Cu titlu special, preşedintele AŞM a menţionat relaţiile Republicii Moldova cu comunitatea europeană care s-a soldat cu asocierea ţării noastre la Programul Cadru 7 pentru cercetare si inovare. Domnia Sa a remarcat că cercetătorii noştri s-au implicat activ în identificarea partenerilor din străinătate şi aplicarea în comun la apelurile deschise. Rezultatul muncii lor s-a conturat în realizarea a peste 300 de proiecte de cercetare, cu specificaţia că pentru fiecare leu învestit în ştiinţă, aceşti cercetători au întors trei, randamentul corelând cu cel european.

În cadrul întâlnirii, preşedintele AŞM a lansat propunerea de a realiza un proiect important şi necesar ce vizează elaborarea şi editarea Enciclopediei raionului Rezina, care va deveni nu numai un simbol şi o carte de vizită a raionului, dar şi un material foarte valoros pentru profesori, elevi, precum şi pentru toţi locuitorii raionului.

Acad. Gheorghe Duca a răspuns la întrebările celor prezenţi care au vizat, în special, probleme legate de transferul tehnologic, calitatea produselor alimentare, produsele modificate genetic, cum să protejăm producătorul autohton etc.

Pentru participanţii la întrunire, dr.hab. Vasile Botnari, directorul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM a făcut o prezentare despre soiuri şi tehnologii performante în dezvoltarea durabilă a agriculturii şi asta pentru că, deşi suntem o ţară agrară, cu regret, astăzi nu se poate asigura pe deplin cu alimente. Acesta este şi motivul pentru care se recurge la importuri din ţări şi regiuni care au o climă şi un sol mai puţin favorabil producţiei agricole şi adesea de o calitate mult mai joasă. Astfel, savantul s-a referit la soiurile de grâu comun de toamnă şi de primăvară, grâu dur de toamnă şi de primăvară, triticale, secara, soia, soiuri de plante aromatice şi medicinale, soiuri şi hibrizi de legume, tehnologiile de cultivare şi implementare, menţionând că aceste culturi pot asigura o recoltă avansată în diferite condiţii de producere. Directorul institutului a vorbit şi despre colaborările cu agenţii economici din sectorul agrar care se ocupă cu multiplicarea seminţelor la soiurile de culturi cerealiere, păstăioase, legumicole, plante aromatice şi medicinale, create în cadrul institutului şi oportunităţile de extindere a activităţii.

Producătorii agricoli s-au arătat interesaţi de cele prezentate în cadrul întâlnirii, exprimând doleanţa de a beneficia de mai multă informaţie şi susţinere în acest domeniu. În numele locuitorilor raionului şi a celor prezenţi, preşedintele Eleonora Graur a mulţumit pentru întâlnirea interesantă, dând asigurări că, conducerea raionului va manifesta deschidere pentru orice demers, activitate comună, iniţiative care pot aduce prosperare cetăţenilor.

După şedinţă, preşedintele AŞM a întreprins o vizită la Compania Lafarge Ciment Moldova, unde a avut o întrevedere cu directorul general Louis de Sambugy şi directorul afaceri corporative Leonid Nicorici. În cadrul vizitei s-au discutat o serie de aspecte, care ar putea servi baza unei potenţiale colaborări între institutele AŞM şi Unitatea Operaţională Lafarge Ciment (Moldova) S.A. În acest sens, au fost abordate subiecte privind instituirea unui parteneriat public privat în vederea finisării şi exploatării în comun a căminelor Liceului şi Universităţii AŞM; elaborarea unui proiect de amenajare a unei zone verzi (parc) pe teritoriul Unităţii; elaborarea şi editarea, în 2014, a unei monografii „Raionul Rezina”; acceptarea studenţilor universităţii AŞM şi USM la practică în cadrul Unităţii Operaţionale Lafarge. Un subiect aparte l-a constituit problema privind combustibilul de alternativă, conducerea Companiei fiind interesată de progresul legislativ în domeniu, mai exact fiind vorba de avizarea legii cu privire la deşeurile solide

În cadrul întrevederii, preşedintele AŞM a fost familiarizat cu particularităţile de activitate a întreprinderii, după care a avut loc o întrevedere în plen cu şefii de departamente ai Unităţii operaţionale, în particular, cu partea de producere şi cu cea de progres şi dezvoltare a întreprinderii. Preşedintele AŞM, a vizitat sala de comandă a Companiei şi laboratorul central al acesteia.

Preşedintele AŞM a calificat vizita sa de lucru în Raionul Rezina nu doar una foarte importantă, dar şi foarte constructivă.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,
Rezina