M.c. Ion Geru şi-a lansat cartea „Repere pe axa timpului”

2013-07-08
 

Recent, m.c. Ion Geru a lansat cartea „Repere pe axa timpului”, lucrare editată cu prilejul aniversării a 75-a a savantului. Volumul conţine aprecieri ale activităţii ştiinţifice, didactice, organizatorice şi activităţi în sportul aeronautic ale autorului. În lucrare sunt prezentate amintiri din copilărie, anii de studii în şcoală şi anii de studenţie, precum şi unele rezultate ştiinţifice considerate importante. Prin exemple din perioada anilor 1944-1959, autorul a demonstrat rolul creării condiţiilor necesare pentru instruirea continuă a elevilor şi studenţilor în procesul de pregătire a cadrelor de calificare înaltă. În viziunea autorului, întâlnirile cu persoanele din copilărie, din tinereţe sunt cele mai dorite de către fiecare om, şi asta pentru că, copilăria şi tinereţea cu farmecul lor, nu se întorc niciodată, motiv pentru care a şi scris această carte.

Acad. Leonid Culiuc, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Naturale şi Economice, a mărturisit că îl cunoaşte pe m.c. Ion Geru, de mai bine de 30 de ani, „când dânsul era puţin peste 40, adică era cel puţin cu 10 ani mai tânăr decât Domnia Sa acum”, când se întâlneau pe holurile blocului Institutului de Fizică Aplicată. L-a apreciat ca pe o fire deschisă, lucru pe care îl poţi citi până acum pe faţa profesorului universitar Ion Geru. Cu referire la conţinutul lucrării, academicianul a menţionat că o bună parte din text, dar şi imagini ţin nu atât de activitatea ştiinţifică, ci mai mult de planerism, ceea ce se mai numeşte zbor fără motor. „Este o carte sinceră”, a spus acad. Leonid Culiuc, dar când cititorii vor citi ultimele două pagini, dar mai ales, ultimul alineat, vor înţelege că totuşi viaţa nu e chiar aşa de simplă, exprimând recunoştinţă autorului pentru lucrurile şi amintirile interesante relevate în lucrare.

„Astăzi noi suntem alături de o personalitate excelentă, un savant recunoscut în lume, m.c. Ion Geru”, a menţionat acad. Teodor Furdui, director de Onoare al Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM. Academicianul a menţionat contribuţia m.c. Ion Geru la dezvoltarea ştiinţei, subliniind, totodată, recunoştinţa pe care o aduce autorul colegilor universitari, consătenilor, despre care scrie frumos şi cu respect.

Secretarul ştiinţific general al AŞM, mc. Ion Guceac a adus felicitări autorului cu ocazia acestei apariţii, făcând referire la următoare apariţie multaşteptată de la o prestigioasă editură internaţională care, cu siguranţă va spori şi va schimba indicatorii de performanţă ai Academiei.

Prezent la evenimentul lansării, m.c. Nicolae Dabija, redactorul-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, a recunoscut că Domnia Sa ar intitula această carte dor de zbor şi asta pentru că cel mai mult l-a impresionat acest hobby al autorului, zborul, şi s-a întrebat: de ce există în fiecare dintre noi acest dor de zbor, găsind şi un răspuns chiar în biblie. „Dumnezeu are aripi şi mă voi odihni la umbra aripilor lui. Deci, omul iniţial a avut aripi”. Publicistul a menţionat că această lucrare este despre noi toţi, dar, în primul rând, este o carte despre generaţia părinţilor noştri, despre copilărie. „Să trăiţi, să mai scrieţi şi alte cărţi şi să vă ştim aşa cum v-am ştiut, adică cu ani mulţi, dar tânăr la suflet, la chip şi la mintea Dumneavoastră”.

La eveniment a luat cuvântul m.c. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM, care a şi lăsat scrise câteva gânduri în această carte, intitulate „Omul îndrăgostit de spini”, unde spinul, explică vorbitorul, are 24 de semnificaţii. Cuvântul provine din limba engleză, în traducere însemnând „a se roti”, „a se învârti”, aceste funcţii ale spinilor potrivindu-se de minune activităţii de zi cu zi ale omului de ştiinţă, membrului corespondent al AŞM, profesorului universitar Ion Geru, care mereu se roteşte „ba în jurul axei sale, ba în jurul colegilor, ba în jurul directorului institutului”. Mergând mai departe pe dimensiunea etimologică, chimistul Tudor Lupaşcu a remarcat că numele Geru provine de la generos, erudit, reputat şi umanist, toate aceste însuşiri fiindu-i caracteristice Omului Ion Geru.

Volumul omagial „Repere pe axa timpului” este dedicat părinţilor şi surorii sale. Autorul rămâne recunoscător savanţilor care au contribuit la creşterea lui ca cercetător ştiinţific. Îşi încheie lucrarea cu cuvintele unui filosof francez din sec. XVII care scria: „Chiar daca as şti că mi-a rămas de trăit numai două ore, totuna nu e târziu de început viaţa din nou”. Să fie chiar aşa? Se întreabă retoric m.c. Ion Geru.

Şi pentru că savantul Ion Geru visează mereu la o descoperire de epocă, care ar putea să-l facă remarcabil, toţi i-au dorit ca acest vis să se realizez cât mai curând.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM