Vizibilitatea savanţilor noştri la scară internaţională

2013-07-09
 

Recent, la Londra a avut loc şedinţa Bordului Editorial al revistei ştiinţifice internaţionale „Semiconductor Science and Technology” („Ştiinţa şi Tehnologia Semiconductorilor”) care se editează în Marea Britanie.

Revista are drept scop diseminarea la scară globală a rezultatelor experimentale şi teoretice ce ţin de studierea proprietăţilor materialelor semiconductoare şi a dispozitivelor în baza lor. Printre cei 19 membri ai Bordului Editorial se numără savanţi din Germania, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, China, Austria, Italia, Elveţia, Spania etc., precum şi doi reprezentanţi ai Europei de Est – profesorul Tomasz Dietl de la Academia de Ştiinţe din Polonia şi academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

La şedinţa Bordului Editorial au fost discutate aspecte ce ţin de selectarea pentru publicare a celor mai calitative lucrări ştiinţifice, reducerea perioadei de recenzare a lucrărilor, optimizarea portalului electronic, promovarea imaginii revistei şi a domeniului ştiinţific în ansamblu la scară internaţională. Reprezentantul ţării noastre a propus de a utiliza mai eficient coperta revistei în scopul reflectării celor mai performante rezultate publicate în volumul respectiv. Menţionăm, că includerea acad. Ion Tighineanu în lista membrilor Bordului Editorial al revistei internaţionale „Ştiinţa şi Tehnologia Semiconductorilor” cu sediul în Marea Britanie este nu numai un succes personal, dar este şi o reuşită a întregii comunităţi ştiinţifice din Republica Moldova.

Pe parcursul aflării în capitala Marii Britanii, prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a vizitat laboratorul „Biofizică experimentală şi nanotehnologie” de la Departamentul de Fizică a Colegiului Regal din Londra (King’s Kollege London), unde a prezentat un referat ştiinţific şi a purtat discuţii cu profesorii englezi referitor la colaborarea în studierea şi implementarea nanostructurilor din materiale semiconductoare în biomedicină, inclusiv prin iniţierea procesului de pregătire şi realizare a unui proiect comun.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM