Conferinţa ştiinţifico-practică ”SATUL MOLDOVENESC DIN PERSPECTIVA SOCIODEMOGRAFICĂ”

2013-07-15
 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Populației, marcată în fiecare an pe 11 iulie, la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM a avut loc conferința ştiinţifico-practică “Satul moldovenesc din perspectiva sociodemografică”. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cercetări Demografice.

La conferință au participat reprezentanții mediului academic, organelor de resort (Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Comisia Națională pentru Populație, Biroul Migrație și Azil, Biroul Național de Statistică, ș.a.), organizațiilor internaționale (Fondul ONU pentru Populație UNFPA Moldova), societății civile și reprezentanții mass-media (TV Publika, Radio Moldova, Europa Liberă, ziarele Moldova Suverană, Timpul, Ziarul de Gardă, Ziarul Național ș.a.).

La deschiderea conferinței cuvinte de salut au adus directorul IEFS, domnul dr.hab. A.Stratan, domnul academician coordonator al Secției de Științe Sociale și Economice al AȘM V.Moraru, precum și directorul de Ţară al UNFPA în RM Ian McFarlane. Oficialii au subliniat importanța evenimentului și a conotației sale de a pune în discuție publică și a sensibiliza opinia cu privire la problemele demografice stringente pentru RM prin riscuri potențiale asupra evoluției resurselor umane și a dezvoltării durabile.

În cadrul conferinței au fost abordate tendințele principale în evoluția populației rurale, provocările cu care se confruntă satul moldovenesc din perspectiva sociodemografică: intensitatea migrației de muncă a populației rurale și profilul acesteia; natalitatea sub nivelul de înlocuire a generațiilor, dar și nivel relativ înalt al sarcinilor și nașterilor premature, în special în mediul rural; mortalitatea înaltă și durata vieţii scăzută a locuitorilor de la sate; îmbătrânirea și depopularea mediului rural; oportunitățile scăzute de integrare în câmpul muncii la sate.

Ca urmare a rapoartelor prezentate, s-a constatat că deteriorarea demograficului în mediul rural a atins dimensiuni atât de mari încât situația în acest domeniu a devenit mai mult decât o preocupare, ea prezintă o amenințare pentru dezvoltarea socioeconomică durabilă prin efectele sale, care încep deja să se manifeste, precum și cele care vor fi resimțite în deceniile următoare.

În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea monografiei colective “Satul moldovenesc din perspectiva sociodemografică” (redactor științific acad.Gheorghe Paladi). Lucrarea integrează rezultatele studiului sociodemografic al dinamicii și structurii populației rurale din anul 1959 și până în prezent, tendințele principalelor procese demografice (natalitate, mortalitate, migrație). O componentă aparte în lucrare îl prezintă studiul prospectiv realizat în baza proiectărilor demografice pentru un interval de 15 ani (2013-2027).