„Atunci când ţara este în pericol, cei demni fac un pas înainte”

2013-07-24
 

„Republica Moldova: de la independenţa politică - spre independenţa economică”. Cu acest generic, Iurie Roşca, preşedintele Universităţii Populare din Moldova a ţinut, la 23 iulie 2013, o prelegere publică la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul lecturilor academice şi a fost organizat de Institutul Naţional de Cercetări Economice, sub auspiciile Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

„Pentru noi această prelegere este una cu aşteptări destul de mari”, a subliniat directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, dr.hab. Alexandru Stratan în deschiderea evenimentului. Directorul institutului, economist de carieră, a specificat că progresul economic în Republica Moldova a fost însoţit de anumite aspecte legate de istoricul ideologic, politic, geopolitic. De aceea, procesele de reformare ale economiei noastre au fost permanent o constantă a procesului politic în decursul celor 20 de ani de independenţă a ţării. Deşi prognozele anunţate la începutul anului de către institut presupunea realizarea acestora pe o filieră optimistă, aşteptările par a fi puţin perturbate din cauza anunţurilor incerte din economia mondială, o economie destul de vulnerabilă la şocurile externe.

Despre aceasta, dar şi despre alte oportunităţi la subiectul independenţei economice a Republicii Moldova avea să vorbească în prelegerea sa, Iurie Roşca, în care a prezentat o viziune argumentată asupra cauzelor eşecurilor economice în Republica Moldova, punctând şi unele soluţii de redresare ale acestora.

Raportorul a mărturisit că tema independenţei economice a Republicii Moldova îl frământă de mai mult timp. Deşi nu este economist, şi-a asumat riscul de a-şi expune un punct de vedere care porneşte de la propria experienţă politică, parlamentară, personală, dar şi de la consumarea unui şir destul de impunător de cărţi care l-au ajutat să-şi formeze propria viziune asupra cauzelor nereuşitelor noastre economice, venind ulterior şi cu unele sugestii, idei, care nu pretind neapărat să fie adevărul în sine, pretind doar să invite la dialog, să invite la o dezbatere publică asupra urmărilor care ar putea ieşi din impasul, pe care îl înregistrăm.

Evidenţiind aspectele de ordin istoric, geopolitic, sociologic, politic şi ideologic, care au determinat crearea situaţiei economice actuale şi a conturat contextul în care se află ţara, Iurie Roşca a suspus unei analize cele două oferte simetrice de integrare, între care ar urma să opteze Republica Moldova – Uniunea Europeană şi/sau Uniunea Eurasiatică, Domnia sa sugerând o a treia cale – calea independenţei economice. Vorbitorul a subliniat că „această cale a independenţei economice este concomitent şi o opţiune geopolitică în sensul neaderării imediate şi necondiţionate la unul dintre cele două „spaţii vamale largi”, din Vest sau din Est, dar şi una de politică economică internă. Altminteri, dreptul nostru la autoguvernare devine o ficţiune, iar dezvoltarea economică – un vis irealizabil”.

Republica Moldova, susţine protagonistul evenimentului, poate să-şi refacă economia naţională doar având o înţelegere clară a riscurilor care survin în urma eventualei integrări ale economiei noastre fie în economia UE, fie în cea euroasiatică. Avem nevoie, însă, de negociatori buni care să negocieze un statut economic într-o economie atât de modestă ca pondere, în cadrul celor două spaţii vamale largi. Calea a treia, în acest sens, ar presupune şi politici economice interne care înseamnă, în primul rând, o mână de fier a Guvernului care s-ar ocupa prin instrumente regulatorii, bineînţeles, şi de constrângere de justa valoare a şanselor şi posibilităţilor pentru cei care doresc să se manifeste în economie şi de crearea tuturor instrumentelor de distribuţie echilibrată a proprietăţilor şi a veniturilor.

Ex-parlamentarul a exprimat certitudinea că ţara noastră are lideri viguroşi, oameni de diverse profesii şi vârste, patrioţi adevăraţi, cărora le pasă de tot ce se întâmplă. Anume ei trebuie să-şi pună în valoare întregul potenţial intelectual şi volitiv, fără ezitare şi fără teamă. „Atunci când ţara este în pericol, cei demni fac un pas înainte”, şi-a încheiat discursul Iurie Roşca, oferind tuturor doritorilor o carte în limbile română şi rusă, scrisă în mod special pentru acest eveniment.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a mulţumit domnului Iurie Roşca pentru expunerea punctului său de vedere în problemele politice și economice, cu care se confruntă țara noastră, dar şi pentru dialogul purtat cu reprezentanţii mediului academic, subliniind că Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost şi este o instituţie care promovează adevărul, o instituţie cu deosebit interes de a contribui la producerea cunoştinţelor şi la ridicarea nivelului de cunoaştere în societate.

Preşedintele AȘM a menţionat că proiectul Lecturile academice a devenit o tradiţie academica şi universitară de a invita personalităţi, oameni de ştiinţă şi cultură, politicieni şi oameni de afaceri pentru prelegeri, consacrate celor mai importante descoperiri, evenimente, legităţi şi opinii de dezvoltare a societăţii şi soluţionare a crizelor politice.

În cadrul ediţiilor precedente, la AŞM au ţinut prelegeri publice academicianul Isaak Bersuker, Nicolae Chirtoacă, ex-Ambasadorul RM în SUA, ex-premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM