Academicianul Ion Tighineanu a participat la Reuniunea informală a Consiliului UE pentru Competitivitate (Cercetare)

2013-07-26
 

Toate drumurile duc la Vilnius

Prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu a participat la Reuniunea informală a Consiliului UE pentru Competitivitate (Cercetare), organizată la 23-24 iulie 2013, la Vilnius, de către Preşedinţia lituaniană a Uniunii Europene.

În cadrul evenimentului au fost discutate mai multe aspecte ce ţin de dezvoltarea capabilităţilor şi competenţelor necesare Europei pentru a asigura competitivitatea UE în domeniile cercetării ştiinţifice şi inovării. Participarea reprezentantului ţării noastre la reuniune este o consecinţă a asocierii, în ianuarie 2012, a Republicii Moldova la Programul comunitar Cadru 7 pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică.

Conform datelor prezentate la forum, în spaţiul UE sunt cca 2 mln de locuri de muncă vacante, în pofida nivelului înalt al şomajului. În particular, numai în domeniul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor Europa înregistrează 700 mii de locuri vacante. Actualmente, pe piaţa europeană a muncii se observă o necesitate acută de specialişti biologi, farmacologi, medici, ingineri, precum şi de cercetători ştiinţifici, in special, în domenii multidisciplinare. În acest context, Comisarul european pentru cercetare şi inovare doamna Maire Geoghecan-Quinn, prezentă la eveniment, a menţionat în alocuţiunea sa că dezvoltarea capabilităţilor este o prioritate a UE în calitate de Uniune a Inovării.

În luarea sa de cuvânt, academicianul Ion Tighineanu a informat asistenţa despre dinamizarea sferei cercetării şi inovării în Republica Moldova în rezultatul asocierii ţării noastre la Programul comunitar Cadru 7, menţionînd că actualmente sunt în curs de promovare, prin hotărâre de guvern, o serie de documente de importanţă majoră, cum ar fi Strategia pentru Cercetare-Dezvoltare 2020 şi Strategia pentru Competitivitate şi Inovare 2020. În contextul problemelor discutate, acad. Ion Tighineanu a atras atenţia celor prezenţi la necesitatea unei educaţii antreprenoriale a tinerilor – viitori creatori ai locurilor de muncă în domenii vitale pentru economie şi societate în ansamblu. Prim-vicepreşedintele AŞM a ţinut să aducă mulţumiri Comisiei Europene şi ţărilor-membre UE pentru susţinerea solicitării Republicii Moldova de a deveni ţară-asociată la Programul Cadru 7 şi a reiterat doleanţa noastră de a ne asocia şi la următorul Program comunitar „Orizont-2020”.

La finele evenimentului, gazda reuniunii dl Dainius Pavalkis, ministrul lituanian al Educaţiei şi Cercetării, a menţionat că Europa urmează să-şi restructureze sistemul de educaţie şi training pentru a dezvolta capabilităţi şi competenţe solicitate pe piaţa muncii. Oficialul a specificat că este strict necesar ca tot mai mulţi tineri să se specializeze în tehnologii avansate, inginerie etc., precum şi să se incadreze în cercetarea ştiinţifică.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM