Pachetul de reforme în domeniul cercetării-inovării

2013-08-12

Întru asigurarea activităţii de cercetare-inovare în condiţiile asocierii comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova la Programul Comunitar al Uniunii Europene, precum şi pregătirii pentru asocierea la următorul Program Orizont 2020, comunitatea ştiinţifică a iniţiat, cu participarea largă a actorilor naţionali şi internaţionali, o serie de reforme care au drept scop armonizarea cadrului instituţional şi regulatoriu al cercetării conform standardelor europene, reforma fiind un angajament sine qua non pentru asocierea la următorul Program Cadru de cercetare-inovare al UE. Totodată, reforma reprezintă o măsură de răspuns la diminuarea impactului reducerii finanţării, operate la sfârşitul anului 2012, prin adoptarea noii Legi a Bugetului de Stat.

Reforma prevede o serie de măsuri de reorganizare a domeniului de cercetare, care urma să fie implementat în anul 2013. În condiţiile create, problemele identificate de însăşi comunitatea ştiinţifică, autorităţile publice locale, dar şi societatea civilă vizează revizuirea tematicilor de cercetare, consolidarea procesului de atestare a cadrelor, inclusiv, cu participarea experţilor notorii din ţară şi din străinătate, utilizarea indicatorilor europeni de evaluare a ştiinţei şi ajustarea structurilor din cercetare la noile condiţii care se impun.

În context, AŞM şi-a expus din start pledoaria în favoarea unui dialog constructiv al tuturor actorilor implicaţi în sfera ştiinţei cu Guvernarea, solicitând, în acest sens, susţinere în promovarea acestor reforme. Acţiunile întreprinse sunt orientate spre conştientizarea rolului ştiinţei şi apropierea acesteia de societate, accentul fiind pus pe interacţiune cu toate sferele de activitatea, inclusiv cu sectorul de afaceri şi cel asociativ.

Pachetul de reforme pentru domeniul de cercetare-inovare se bazează pe patru piloni: Dezvoltarea strategică; Sporirea eficienţei; Sporirea impactului asupra societăţii; Pregătirea cadrelor şi instruirea continuă.

Documentul a fost aprobat de Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, prin Hotărârea nr. 1 din 31 ianuarie 2013. O parte din măsurile prevăzute de acest document strategic au fost deja realizate. La capitolul realizări evidenţiem: adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a noilor direcţii strategice de cercetare (link); aprobarea de către Guvernul Republicii Moldova a noului Nomenclator al specialităţilor ştiinţifice, acesta fiind elaborat în baza metodologiilor utilizate în Europa (link); optimizarea infrastructurii comunităţii ştiinţifice (link), crearea Comisiei moldo-comunitare pentru asocierea la Programul Cadru Orizont 2020 (link).

Pentru a spori gradul de transparenţă al proceselor de reformă şi pentru a apropia comunitatea ştiinţifică de societate, Vă propunem să vizualizaţi documentul integral în continuare.

Pachetul de reforme în domeniul cercetării-inovării

Centrul Media al AȘM