Un ultim omagiu pentru m.c. Mefodie Raţiu – figură emblematică în logica matematică

2013-08-15
 

Comunitatea ştiinţifică l-a petrecut astăzi, 15 august, pe ultimul drum, pe membrul corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dr. hab. în ştiinţe fizico-matematice, profesor universitar Mefodie Raţiu, laureat al Premiului de Stat în domeniul ştiinţei şi tehnicii. 

Pentru a-i aduce un ultim omagiu regretatului savant matematician, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a venit conducerea instituţiei academice, colegii de la Institutul de Matematică şi Informatică al AŞM, colegi din România, prieteni.

„Am pus într-o singură propoziţie toate titlurile pentru a lasă loc unui titlu de care sunt convinsă că ţinea foarte mult, cel de matematician”, a subliniat în cadrul mitingului de doliu directorul Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM, dr.hab. Svetlana Cojocaru, specificând că prof. Mefodie Raţiu a fost un om care şi-a dedicat toată viaţa, în sensul direct al cuvântului, până la ultima suflare, cercetării matematice. Menţionând aportul regretatului savant în dezvoltarea ştiinţei care l-a consacrat, directorul institutului a remarcat că toată viaţa şi-a dedicat-o logicii matematice, conducând în ultimii 35 de ani cercetările în această direcţie, proiecte în domeniul logicii matematice. „Trecerea în nefiinţă a m. c. Mefodie Raţiu este o pierdere irecuperabilă nu doar pentru rudele şi apropiaţii dumnealui, nu doar pentru colegii dumnealui, dar pentru întreaga cercetare matematică. Domnia Sa a exprimat speranţa că acea operă ştiinţifică, acea şcoală ştiinţifică pe care a creat-o m.c. Mefodie Raţiu va dăinui în timp, iar ideile sale vor fi continuate cu siguranţă de către discipolii dumnealui.

Sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune a exprimat, în cuvântul de adio, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. „Comunitatea ştiinţifică a pierdut un savant de valoare, de vocaţie internaţională în domeniul logicii matematice, un conştiincios profesor universitar, un mare iubitor de dreptate şi adevăr istoric despre neamul nostru, dar şi, pur şi simplu, un cetăţean cu mare dragoste de ţara noastră, pentru care a muncit, a creat şi s-a sacrificat până la ultima suflare”, a subliniat în mesajul său de rămas-bun preşedintele AŞM, specificând că în ultimii ani tot mai des vorbim la trecut despre reprezentanţii de vază ai ştiinţei din Republica Moldova. Punctând ceea ce regretatul om de ştiinţă a făcut cel mai bine de-a lungul anilor, preşedintele AŞM a remarcat că m.c. Mefodie Raţiu a fost mai întâi de toate un ilustru savant, care, din 1962 şi-a găsit labirintul propriu în matematică, impresionând prin susţinerile masive internaţionale, recunoscut drept o figură emblematică în logica matematică.

Menţionând calităţile morale şi nobile ale Omului cu suflet mare Mefodie Raţiu, manifestate din plin la timona organizaţiei sindicale a AŞM, lucruri de care s-a convins personal, preşedintele AŞM a exprimat certitudinea că numele colegului dispărut Mefodie Raţiu, se va afla la locul de cinste în panteonul culturii şi ştiinţei naţionale.

A fost o personalitate deosebită, ridicând la nivel nebănuit logica matematică, avea să spună în cadrul mitingului de doliu acad. Mitrofan Cioban, preşedinte al Societăţii Matematicienilor din Moldova şi un bun prieten al regretatului Mefodie Raţiu. Făcând referinţe la contribuţia dumnealui în dezvoltarea matematicii, a spus că a fost una enormă şi nu poate fi apreciată valoarea sa într-o măsură finită. Şi pentru că de-a lungul anilor savantul Mefodie Raţiu a susţinut tinerii care veneau în ştiinţă, acad. Mitrofan Cioban a reiterat speranţa că domeniul în care a activat pe parcursul întregii sale cariere ştiinţifice va fi continuat de către discipolii săi, pentru a-i face visul împlinit.

Vestea tristă despre trecerea în nefiinţă a m.c. Mefodie Raţiu a depăşit în scurt timp hotarele ţării. Nemărginita durere şi regrete eterne personale, dar şi ale colegilor au fost exprimate de către prof. univ. Ilie Burdujan, preşedintele Societăţii Române de Matematici Aplicate şi Industriale (ROMAI), care a avut privilegiul, sa-i fie apropiat şi să cunoască căldura, discreţia şi distincţia profesorului Mefodie Raţiu - matematician de valoare, specialist de mare rafinament, conducător de şcoală ştiinţifică, dar şi om activ şi dezinteresat al castei matematicienilor, pe care i-a reprezentat ca sindicalist. Ca membru al ROMAI, dar şi vicepereşedinte al acesteia, prof. Mefodie Raţiu a sprijinit activ Societatea, chiar de la înfiinţare, iar trecerea la cele veşnice a savantului lasă un gol imens nu doar în comunitatea matematicienilor din Republica Moldova, dar şi în matematica din România.

Realitatea crudă şi ideea că m.c. Mefodie Raţiu nu mai este în viaţă a fost acceptată cu greu şi de către conferenţiarul cercetător, doctor Vladimir Izbaş, şef de Laborator Algebră şi Topologie, unde a activat m.c. Mefodie Raţiu. „Este, în primul rând, un profesionist, un mare savant, un om foarte bun şi un coleg devotat. Este un om cu gust specific în tematica în care a activat - logica matematică şi având ideile de a dezvolta, ne oferea o armonie frumoasă şi închegată care convingea ştiinţific”, a menţionat cu deosebită tristeţe şeful de laborator.

Cu plecarea membrului corespondent Mefodie Raţiu s-a întors încă o filă în istoria matematicii din Republica Moldova, a menţionat doctorul în ştiinţe fizico-matematice, prof. univ. Ion Valuţă de la Universitatea Tehnică din Moldova. Domnia Sa a mărturisit cât de dureros e să pierzi un prieten, un om simplu, ar spune, dar întotdeauna de încredere, un om fin şi cu un fidel simţ naţional. 

Acad. Boris Gaina i-a remarcat modestia şi cumsecădenie rară a regretatului savant, dar şi marea grijă pentru tineretul care venea să ocupe rândurile oamenilor de ştiinţă din domeniu.

Corpul neînsufleţit al m.c. Mefodie Raţiu a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău.

Dumnezeu să-i aducă odihnă veşnică. 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM